D-Day, Απόβαση στη Νορμανδία
Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)
Μπορεί να βρεθεί κάποιος που να εξιστορήσει τα γεγονότα της απόβασης στη Νομαρδία καλύτερα από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές κι επιζήσαντες; Προφανώς κι όχι... Γι'αυτόν τον λόγο ο συγγραφέας Τζάιλς Μίλτον στο νέο του βιβλίο με τίτλο ''D-Day, Απόβαση στη Νορμανδία'' αποφάσισε να αποτυπώσει στο χαρτί την ιστορία μέσα από τα λόγια καί την προσωπική εμπειρία των ανθρώπων που την έζησαν κι όχι απλά να στηριχθεί σε γνώσεις που μπορεί να λάβει κάποιος από βιβλία ή τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ.
Πρόκειται για ένα βιβλίο καθηλωτικό από την πρώτη έως καί την τελευταία του σελίδα. Ένα βιβλίο γεμάτο πόνο,δίψα για ελευθερία,αγωνία,θάνατο καί την φρίκη του πολέμου. Δυστυχώς,αποδεικνύεται ότι η ελευθερία καί η ειρήνη,όσο κλισέ κι αν ακούγονται σε κάποιους ως έννοιες,πάντα θα είναι η κινητήρια δύναμη για τους ανθρώπους. Για να τα κατακτήσουν είναι ικανοί να πέσουν πρόθυμα στο πεδίο της μάχης όποια ηλικία κι όποια θέση ή καταγωγή έχουν. Τότε όλοι οι άνθρωποι γίνονται μία γροθιά καί συσπειρώνονται κάτω από ένα κοινό σκοπό,ξεχνώντας οτιδήποτε άλλο.
Λένε ότι οι εικόνες αποτυπώνονται πολύ έντονα στην μνήμη μας καί δύσκολα ξεχνιούνται. Συμφωνώ με αυτήν την άποψη αλλά μετά την ανάγνωση αυτού του βιβλίου,πιστέψτε με θα έχετε ακριβώς την ίδια αίσθηση. Οι περιγραφές των εικόνων καί των γεγονότων που έλαβαν χώρα εκείνη την πρώτη μέρα της απόβασης δίνονται από τον συγγραφέα τόσο παραστατικά,που θα νομίζετε ότι ζωντανεύουν μπροστά σας καί είστε κι εσείς μέρος της ιστορίας.
Το βιβλίο το διάβασα τμηματικά σε τρείς ημέρες. Ήθελα να είμαι πλήρως συγκεντρωμένη σε αυτά τα οποία διάβαζα γιατί υπάρχουν πολλά πρόσωπα καί πολλές καταστάσεις που αναφέρονται. Το ίδιο θα συνιστούσα να κάνετε κι εσείς. Αφιερώστε του χρόνο καί προσοχή καί θα σας ανταμείψει.
Σε αυτό θα σας βοηθήσει καί ο τρόπος με τον οποίο είναι γραμμένο το βιβλίο. Ο συγγραφέας το έχει χωρίσει σε οκτώ μέρη συν τον επίλογο,καθένα από τα οποία λειτουργεί σαν ένα βήμα προς την τελική επίτευξη του στόχου. Ένα βήμα κάθε φορά προς την πολυπόθητη ελευθερία.
Δεν πρέπει όμως ποτέ να ξεχνάμε καί τον άμαχο,αθώο πληθυσμό που έχασε την ζωή του τόσο άδικα κι απάνθρωπα στην διάρκεια των πολέμων... Ευελπιστώ πως θα έρθει κάποια μέρα που δεν θα ευχόμαστε να έχουμε ειρήνη αλλά να υπάρχει παντού καί να έχει εξαλειφθεί ολότελα η έννοια του πολέμου.
Θεωρώ ότι δεν χρειάζεται να σας πω παραπάνω λόγια. Για πολλοστή φορά κατάλαβα την αξία της ελευθερίας καί της ειρήνης καί την ασχήμια του πολέμου. Αξίζει να το αναζητήσετε καί να το διαβάσετε το βιβλίο. Θα εκτιμήσετε πολλά πράγματα που έχετε τώρα στην ζωή σας.
Καλά σας αναγνώσματα!
Υ.Γ. Μέσα στο βιβλίο θα βρείτε ασπρόμαυρες φωτογραφίες,που τραβήχτηκαν εκείνη την ημέρα,καθώς καί πρωταγωνιστών της ιστορίας.
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
6 Ιουνίου 1944
Λίγο μετά τα μεσάνυχτα το BBC διακόπτει το πρόγραμμά του και μεταδίδει τους στίχους από ένα ποίημα του Πολ Βερλέν: Οι μακροί στεναγμοί των βιολιών του φθινοπώρου λαβώνουν την καρδιά μου μ’ έναν λήθαργο μονότονο.
H «μεγαλύτερη ημέρα του πολέμου» έχει αρχίσει.
Έχουν μεσολαβήσει σχεδόν 75 χρόνια από την απόβαση στη Νορμανδία, ή D-Day όπως έμεινε στην ιστορία, τη μεγαλύτερη θαλάσσια στρατιωτική απόβαση.
Το αποτέλεσμα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου κρινόταν εκείνο το ψυχρό πρωινό της 6ης Ιουνίου του 1944. Εφόσον οι δυνάμεις των Συμμάχων κατόρθωναν να σχηματίσουν προγεφύρωμα στη βόρεια Γαλλία, ο δρόμος προς τη νίκη θα ήταν ανοιχτός και η ναζιστική Γερμανία θα δεχόταν ένα σοβαρό πλήγμα.
Μια επική μάχη ακολούθησε:
23.400 αλεξιπτωτιστές, 5.300 τόνοι βόμβες, 20.000 τεθωρακισμένα οχήματα, 7.000 πλοία, 156.000 άντρες
Στο νέο ιστορικό έργο του Τζάιλς Μίλτον περιγράφονται από όλες τις πλευρές όσα συνέβησαν εκείνη την ημέρα μέσα από ιστορίες των επιζώντων: του έφηβου Αμερικανού κληρωτού, του επίλεκτου Γερμανού αμυνόμενου, του Γάλλου αντιστασιακού. Για πρώτη φορά σε βιβλίο οι αυθεντικές αφηγήσεις όσων βρέθηκαν παγιδευμένοι στην πρώτη γραμμή.
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΜΙΛΤΟΝ ΤΖΑΪΛΣ
TΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: D-Day - The Soldiers' Story
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΨΑΛΗΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: MΙΝΩΑΣ
D-Day, Απόβαση στη Νορμανδία
Reviewed by Dominica
on
Δεκεμβρίου 27, 2019
Rating:
Δεν υπάρχουν σχόλια: