Συνέντευξη με τη συγγραφέα Μαρία Πανέτσου
Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)
Σημερινή μου καλεσμένη στην στήλη των συνεντεύξεων η συγγραφέας Μαρία Πανέτσου. Την ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο καί τις απαντήσεις της. Από τις εκδόσεις Ελκυστής κυκλοφορεί το βιβλίο της με τίτλο ''Γνώθι Σεαυτόν''. Της εύχομαι να είναι καλοτάξιδο. Για όσους/ες επιθυμούν να το διαβάσουν,μπορούν να το προμηθευτούν είτε από το επίσημο site του εκδοτικού,είτε από κάποιο βιβλιοπωλείο.
Για να δούμε τι μοιράστηκε μαζί μας...
ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Αρχικά θέλω να σας ευχαριστήσω για την αποδοχή της πρότασής μου για να κάνουμε αυτήν τη συνέντευξη. Κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Ελκυστής το βιβλίο σας με τίτλο ‘’Γνώθι Σεαυτόν’’. Να είναι καλοτάξιδο. Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια γι’αυτό;
Μ.Π. Είμαι ευγνώμων για την πρότασή σας και σας ευχαριστώ πολύ για τα λόγια σας και τις ευχές σας! Το Γνώθι Σεαυτόν αποτελεί μια ένωση φιλοσοφικών μου δοκιμίων,άρθρων μου σχετικά με τον Λόγο της ψυχής και βιβλιογραφικής έρευνας,καθώς και αναφορών σε αποσπάσματα λόγων των σοφών προγόνων μας,ως μια προσπάθεια κατανόησης και συνειδητοποίησης του εαυτού μας,ως μια αρχή αναζήτησης της γνώσης και της εσωτερικής ευδαιμονίας (ευτυχίας δηλαδή αλλά χωρίς την παράμετρο της τύχης).
ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Γιατί επιλέξατε να ασχοληθείτε με την συγγραφή ενός φιλοσοφικού δοκιμίου;
Μ.Π. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου έγραφα. Η συγγραφή φιλοσοφικών δοκιμίων νιώθω πως είναι κάτι που βγήκε έμφυτα και αυθόρμητα,λες και ήταν κομμάτι μου από πάντα,και αποτελεί τον τρόπο που μπορώ να εκφραστώ μέσα από τη ψυχή μου.
ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Πόσο σας βοήθησαν οι σπουδές σας στη συγγραφή του παρόντος βιβλίου;
Μ.Π. Φυσικά οι σπουδές μου,συγκεκριμένα στην Φιλοσοφία και τις κοινωνικές σπουδές,στην Ψυχολογία,καθώς και η εκπαίδευση μου στην Φιλοσοφική Συμβουλευτική (Ψυχοφιλοσοφια),αποτέλεσαν την βάση στην όλη αναζήτηση για το Γνώθι Σεαυτόν,και το να μοιραστώ όλα όσα εώς τώρα έχω συνειδητοποιήσει,αποτελούσε την ανάγκη μιας εσωτερικής σπίθας που με οδήγησε σε αυτήν την αναζήτηση εξ αρχής..
ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Ως τίτλο του βιβλίου σας επιλέξατε το γνωμικό ‘’Γνώθι Σεαυτόν’’. Θεωρείτε πως γνωρίζοντας τον εαυτό μας,μπορούμε να γνωρίσουμε καί να κατανοήσουμε τα πάντα γύρω μας;
Μ.Π. Θεωρώ πως η αναζήτηση του Γνώθι Σεαυτόν,τί εστί άνθρωπος,ποια η σύνδεσή μας με το όλον,θα μας οδηγήσει στην αρχή συνειδητοποίησης της αλήθειας όλων των πραγμάτων και θα οδηγήσει στην αναζήτηση της εσωτερικής ευδαιμονίας και άρα στην διαμόρφωση ενός άλλου τρόπου πρακτικής αντίδρασης στην καθημερινή ζωή και γενικότερης αντίληψης της πραγματικότητας.
ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Γιατί ενώ η χώρα μας γέννησε τη φιλοσοφία καί τους μεγαλύτερους εκπροσώπους της,οι νεότεροι πολίτες την έχουν παραγκωνίσει καί δεν της δίνουν τη σημασία καί αξία που της αρμόζει;
Μ.Π. Η φιλοσοφία πολεμήθηκε με διάφορους τρόπους ανά τους αιώνες,για δόλιους και εγωκεντρικούς σκοπούς και η σύνδεσή της με το νόημα της ύπαρξής μας θάφτηκε,για να έχουμε πλέον εγκλωβιστεί σε έναν ανεπαρκή υλικό κόσμο,που μας αποδυναμώνει και μας διαταράσσει. Δυστυχώς έτσι διδάσκεται και στους νέους,σαν κάτι μακρινό και απόμακρο,αιωρούμενο και δίχως πρακτική εφαρμογή. Η βάση της αναζήτησης υπάρχει όμως για όποιον νιώσει τη σπίθα μέσα του να γνωρίσει τον εαυτό του,και άρα να γνωρίσει το σύμπαν και τους θεούς (Πυθαγόρας).
ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Τι θα επιθυμούσατε να ‘’κρατήσει’’ το αναγνωστικό κοινό από την επαφή του με το βιβλίο σας;
Μ.Π. Την σημαντικότητα της ενδοσκόπησης,την σπίθα για αναζήτηση μιας βαθύτερης γνώσης και τη δυνατότητα διαμόρφωσης μιας διαφορετικής αντίληψης και βίωσης της πραγματικότητας..
ΕΡΩΤΗΣΗ 7: Γιατί η φιλοσοφία ταυτίζεται με την ψυχολογία;
Μ.Π. Διότι η Φιλοσοφία αποτελεί την μητέρα της Ψυχολογίας.. Αποτελεί την βάση της Ψυχολογίας,καθώς από εκείνη άντλησε την γνώση για να αναπτυχθεί. Μοιράζονται τον ίδιο «πυρήνα».. Κάποιοι από τους σημαντικότερους φιλοσόφους υπήρξαν στην ουσία οι μεγαλύτεροι σε αξία ψυχολόγοι που μετέδωσαν την θεωρία και έρευνα τους στους νεότερους,επίσης σημαντικούς,ψυχολόγους οι οποίοι ενσωμάτωσαν το έργο τους στο δικό τους..
ΕΡΩΤΗΣΗ 8: Πόσος χρόνος χρειάστηκε για να ολοκληρώσετε την συγγραφή του βιβλίου;
Μ.Π. Η συγγραφή του περιεχομένου του βιβλίου γινόταν σταδιακά και με χρονική απόκλιση,καθώς τα δοκίμια,τα άρθρα και οι βιβλιογραφικές έρευνες δεν προορίζονταν αρχικά στο να αποτελέσουν τμήματα ενός ενιαίου συνόλου. Από την απόφαση για την δημιουργία του Γνώθι Σεαυτόν μέχρι την ολοκλήρωση του έργου,χρειάστηκαν λίγοι μήνες.
ΕΡΩΤΗΣΗ 9: Έχετε κάποιον αγαπημένο φιλόσοφο τον οποίο ξεχωρίζετε για το έργο καί τις απόψεις του;
Μ.Π. Εκτιμώ,σέβομαι και ασπάζομαι πολλούς φιλοσόφους για την προσφορά τους και το έργο τους,αλλά δεν μπορώ να μην δηλώσω την αδυναμία μου και τον πλήρη θαυμασμό που αισθάνομαι απέναντι στον,κατά την άποψη μου,μεγαλύτερο φιλόσοφο/ψυχολόγο και δάσκαλο Σωκράτη. Τον άνθρωπο που άγγιξε την σοφία και πρόσφερε με την κληρονομιά του τη δυνατότητα αυτοπραγμάτωσης και επίτευξης της αλήθειας,της αφύπνισης και της ευδαιμονίας.
ΕΡΩΤΗΣΗ 10: Τέλος,εσείς ως αναγνώστρια τι είδους βιβλία επιλέγετε να διαβάσετε;
Μ.Π. Η αλήθεια είναι πως τα τελευταία χρόνια,τα βιβλία που επιλέγω να διαβάζω σχετίζονται με την φιλοσοφία και την ψυχολογία,καθώς τα αισθάνομαι σαν φάρους συνειδητοποίησης και ενδυνάμωσης,μέσω των οποίων αντλώ την ενέργεια να δημιουργώ και να δημιουργουμαι..
Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας καί τις απαντήσεις σας.
Με εκτίμηση,Κυριακή Γανίτη από το blog Dominica Amat
Μ.Π. Σας ευχαριστώ και πάλι για την δυνατότητα αυτής της συνέντευξης και εύχομαι πάντα υγεία και ευδαιμονία!
Με εκτίμηση,Πανέτσου Μαρία.
Διαβάστε εδώ την κριτική μου για το βιβλίο: https://dominicamat.blogspot.com/2021/04/blog-post_75.html
Δεν υπάρχουν σχόλια: