Συλλέκτες βιβλίων στην Νταράγια, Η ιστορία της μυστικής βιβλιοθήκης στη Συρία
Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)
ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ
"Στη σκιά του πολέμου, οι φράσεις μπορούν να πάλλονται και πάλι. Τέλεια ταξινομημένες και τοποθετημένες στα ράφια, οι λέξεις στέκονται όρθιες, είναι γερές, θριαμβεύτριες, αγέρωχες, γενναίες, αξιόπιστες, γεμάτες αλήθεια. Ανοίγουν δρόμους στη σκέψη, χειμάρρους ιδεών, ιστοριών για να ξεφεύγεις."
Η βραβευμένη καί με έντονη καί συνεχή δράση δημοσιογράφος/συγγραφέας Ντελφίν Μινουί υπογράφει το τελευταίο της βιβλίο,με τίτλο ''Συλλέκτες βιβλίων στην Νταράγια, Η ιστορία της μυστικής βιβλιοθήκης στη Συρία" που κυκλοφόρησε πρόσφατα καί στη χώρα μας από τις εκδόσεις Μίνωας καί πάνω στο οποίο βασίζεται το ντοκιμαντέρ ''Νταράγια: Η βιβλιοθήκη κάτω από τις βόμβες''. Πρόκειται για ένα πολυεπίπεδο βιβλίο που κινείται ανάμεσα στα είδη του κοινωνικού,πολιτικού καί φιλοσοφικού μυθιστορήματος καί βάζει το αναγνωστικό κοινό σε μία διαφορετική από το συνηθισμένο τροχιά σκέψης. Δεν μιλάει για μεγάλους έρωτες καί ευτυχισμένους επιλόγους. Δεν ωραιοποιεί καταστάσεις,αλλά απαιτεί ορθότητα καί δεκτικότητα σκέψης. Δεν απευθύνεται σε στενόμυαλους/ες,αλλά σε όλους κι όλες εκείνους/ες που μάχονται για την ελευθερία,την αξιοπρέπεια της ζωής κι όλα τα άλλα ανθρώπινα δικαιώματα. Ένα βιβλίο γραμμένο σε μορφή ημερολογίου,όπου μέσα στις σελίδες του δεν αποτυπώνονται μόνο οι σκέψεις καί τα συναισθήματα της συγγραφέως,αλλά οι ελπίδες,τα όνειρα,ο αγώνας,ο πόνος,η χαρά,η δυστυχία,η λύπη καί εντέλει η προσπάθεια ενός αθώου καί κατατρεγμένου λαού που παλεύει να επιβιώσει.
Λένε πως για να κατακτήσει κάποιος έναν λαό θα πρέπει να του στερήσει καί την ελευθερία του πνεύματος που γεννάται από την γνώση καί την ανάγνωση βιβλίων. Δεν είναι,άλλωστε,λίγα τα παραδείγματα στη σύγχρονη καί παλαιότερη ιστορία όπου καίγονταν βιβλία καί προσφέρονταν ως θυσία στον βωμό ολοληρωτικών καί απάνθρωπων καθεστώτων με μοναδικό σκοπό,ο λαός να μην μπορεί να αντισταθεί σε πολιτικό,κοινωνικό,θρησκευτικό καί γνωστικό επίπεδο. Να γίνονται έρμαια του κάθε επικίνδυνου λαοπλάνου που παρουσιάζεται ως άλλος Μεσσίας κι εντέλει να του παραδίδουν τα σκήπτρα της εξουσίας με ολέθρια πάντα αποτελέσματα.
Η δημοσιογράφος/συγγραφέας αφηγείται όλα όσα ειπώθηκαν στις συζητήσεις που έκανε μέσω Skype,-καί κάτω από αντίξοες συνθήκες-,με νεαρούς πολίτες της πόλης Νταράγια. Καί τί καλύτερο από το να φέρνει αυτούσιες στο φως αυτές τις συνομιλίες καί να βοηθά με τον τρόπο της εκείνους τους ανθρώπους,που έχουν πέσει θύματα μίας παράλογης καί αναξιόπιστης πολιτικής,να διεκδικήσουν όσα αξίζουν! Όχι,δεν μιλάμε για ακόμη ένα βιβλίο που καταγράφει γεγονότα,αλλά για έναν ύμνο στην ελευθερία καί στην δύναμη που έχει η λογοτεχνία ώστε να ευαισθητοποιηθούν όχι μόνο οι απλοί άνθρωποι,αλλά καί οι κατέχοντες την εξουσία. Ακόμη κι αν αυτό προκύπτει από την πίεση που τους ασκούν οι λαοί.
"Από το 2012 έως το 2016 η εξεγερμένη Νταράγια, προάστιο της Δαμασκού, υπέστη μια ανελέητη πολιορκία από τις δυνάμεις του Μπασάρ αλ-Άσαντ. Τέσσερα χρόνια καθόδου στην κόλαση, σημαδεμένα από βομβαρδισμούς, επιθέσεις με χημικά αέρια, στερήσεις και πείνα. Μπροστά στη βία του καθεστώτος Άσαντ, σαράντα περίπου νεαροί επαναστάτες αποφασίζουν να ελευθερώσουν χιλιάδες βιβλία θαμμένα κάτω από τα ερείπια και να τα συγκεντρώσουν σε μια βιβλιοθήκη κρυμμένη σε ένα υπόγειο." (Περίληψη οπισθοφύλλου)
Ως μία σθεναρή κι ουσιαστική αντίσταση αυτών των νεαρών ανθρώπων μπορεί να χαρακτηριστεί η γενναία καί τολμηρή τους απόφαση να δημιουργήσουν μία δική τους βιβλιοθήκη μέσα στα συντρίμια της πόλης τους. Κι ας μην σταθούμε μόνο στην πρώτη ανάγνωση,μα ας δούμε την πραγματική έκταση κι ουσία αυτής της πράξης που υπάρχει καί δηλώνει την ουσιαστική καί δυναμική αντίσταση απέναντι σε κάθε επιβολή που ενδέχεται να λάβει πολιτικό,ή,θρησκευτικό χαρακτήρα.
Καί κάπου εδώ επιλέγω να κλείσω την αναφορά μου στο βιβλίο με δύο φράσεις που περιέχονται στο οπισθόφυλλο καί κατά την άποψή μου δίνουν όλο το νόημα. ''...Ενσαρκώνει την τρίτη φωνή, μεταξύ καθεστώτος Άσαντ και Ισλαμικού Κράτους. Φωνή που ο πόλεμος απειλεί να πνίξει..."
Αναζητήστε το! Καλή ανάγνωση!
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΝΤΕΛΦΙΝ ΜΙΝΟΥΪ
ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: Les Passeurs de livres de Daraya
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΕΦΗ ΚΟΡΟΜΗΛΑ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΜΙΝΩΑΣ
Συλλέκτες βιβλίων στην Νταράγια, Η ιστορία της μυστικής βιβλιοθήκης στη Συρία
Reviewed by Dominica
on
Φεβρουαρίου 08, 2022
Rating:
Δεν υπάρχουν σχόλια: