Ο Εκλεκτός του Αυτοκράτορα


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

''ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΑΥΛΗΣ
Συνωμοσίες, χειραγώγηση, εξουσία: το τρίπτυχο ενός Εκλεκτού του Αυτοκράτορα"

Λάτρεις της ιστορίας και όχι μόνο, διάβασα και σας μιλώ για ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ιστορικά μυθιστορήματα που έχω πιάσει στα χέρια μου από την αρχή της χρονιάς. Ο λόγος για το νέο πόνημα του συγγραφέα Χρόνη Μουστάκα, με τίτλο ''Ο Εκλεκτός του Αυτοκράτορα'', το οποίο δεν έχει πολύ καιρό που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Anubis. Τί λέτε; Είστε έτοιμοι/ες να κάνουμε ένα ταξίδι πίσω στον χρόνο; Ένα ταξίδι γεμάτο από περιπέτεια, ιστορικά γεγονότα και σημαντικές προσωπικότητες που όρισαν τον ρου της ιστορίας; Και πιο συγκεκριμένα μία χρονική περίοδο -που δεν έχω συναντήσει τόσο συχνά- σε έργα με ανάλογη θεματική, τα οποία διαβάζω κατά καιρούς.

Τον συγγραφέα Χρόνη Μουστάκα τον είχα ''πρωτογνωρίσει'' μέσα από το ιστορικό του μυθιστόρημα, με τίτλο ''Οι Ιππότες του Ουρανού" και από πότε είχα δηλώσει γοητευμένη από την ευθράδεια του ρέοντος, μα συνάμα οικείου και ορθά δομημένου λόγου του, τον τρόπο που προσεγγίζει με σεβασμό, προσοχή και όση περισσότερη αντικειμενικότητα γίνεται όλα όσα καταγράφει μέσα στα έργα του, καθώς και την εις βάθος μελέτη των ιστορικών πηγών για να μπορέσει να μας προσφέρει κείμενα που να μπορούν να ''σταθούν'' από ιστορική άποψη, πάντα προσεγγισμένα από τα όποια πλαίσια της μυθοπλασίας.

Περιγραφή:

Κωνσταντινούπολη, 10ος αιώνας. Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία διανύει μια ένδοξη και πολυτάραχη περίοδο που θα αποτελέσει την «τελευταία αναγέννησή» της με τις διαδοχικές βασιλείες έξι σπουδαίων αυτοκρατόρων. Μια περίοδο που θα βαφτεί με αίμα, αφού τέσσερις αυτοκράτορες θα βρεθούν δολοφονημένοι κάτω από σκοτεινές συνθήκες…

Αθέατος πρωταγωνιστής των γεγονότων, ο ευνούχος Βασίλειος Λεκαπηνός, νόθο και ανεπιθύμητο τέκνο του αυτοκράτορα Ρωμανού Α΄ Λεκαπηνού και μιας παλλακίδας από τη Σκυθία. Άνθρωπος προορισμένος για το περιθώριο, θα επιδιώξει τη λύτρωση ενός ένδοξου θανάτου στο πεδίο της μάχης.

Η μοίρα όμως δεν του επιφυλάσσει πρόωρο θάνατο. Ο Βασίλειος θα πολεμήσει, θα κινήσει δυνάμεις στον ορατό και αόρατο κόσμο και θα πρωταγωνιστήσει σε τρομερές συνωμοσίες πιστεύοντας ότι καθοδηγείται από οράματα και πράξεις θεάρεστες. Θα γίνει ο αδίστακτος εξουσιαστής του θρόνου, χειραγωγώντας τους έξι αυτοκράτορες ως παρακοιμώμενος, πρόεδρος της Συγκλήτου, μάγιστρος και στρατηγός. Κανείς και τίποτα δε θα τον σταματήσει.

Ποιος είναι ο Βασίλειος Λεκαπηνός; Ένας άγγελος; Ή μήπως το άνθος του κακού; Είναι ο απόλυτος κυρίαρχος της Κωνσταντινούπολης και της Oικουμένης, ο Εκλεκτός του Αυτοκράτορα.

Όσο διαβάζω ιστορικά μυθιστορήματα τόσο παρατηρώ οι δημιουργοί αυτών να κινούνται και να εμμένουν σε συγκεκριμένες ιστορικές περιόδους και να τις έχουν ως πηγή έμπνευσης των έργων τους. Προσωπικά εμένα αυτό έχει αρχίσει ως ένα βαθμό να με κουράζει. Έχουμε τόσο πλούσια ιστορία που αξίζει να αναφερόμαστε σε όλη την γκάμα αυτής. Αντιθέτως βρίσκω πολύ ενδιαφέρουσα κι αναζωογονητική την κίνηση κάποιων δημιουργών να επιλέγουν να εμπνευστούν από λιγότερο γνωστές και τόσο φημισμένες ιστορικές περιόδους, οι οποίες μας δίνουν νέες πληροφορίες ρίχνοντας φως σε άγνωστα μυστικά του παρελθόντος. Κι αυτό το έχω βρει και στα δύο ιστορικά μυθιστορήματος του συγγραφέα Χρόνη Μουστάκα και θεωρώ ότι είναι ένας από τους βασικούς λόγους που επιθυμώ και μελλοντικά να διαβάσω κι άλλα έργα του.

Ίντριγκες, μυστικά, πάθη, λάθη, αντιπαλότητες, μάχες, παιχνίδισμα μεταξύ της λογικής και της πλάνης, μύθοι και πραγματικότητα, παιχνίδια εξουσίας, αλλά και πολλά ακόμη θα μας συντροφεύσουν σε αυτό το αλλιώτικο ταξίδι της ψυχής σε μία περίοδο όπου η προδοσία, η εξουσία και η ανδρεία είχαν μία ξεχωριστή και ακλόνητη θέση μέσα στις ζωές των ανθρώπων...
Αναζητήστε το! Καλή ανάγνωση.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Anubis.






Ο Εκλεκτός του Αυτοκράτορα Ο Εκλεκτός του Αυτοκράτορα Reviewed by Dominica on Ιουλίου 23, 2024 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.