Ο πολύγραφος ή Το καλοκαίρι των ηρώων


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ

Τίτλος: Ο πολύγραφος ή Το καλοκαίρι των ηρώων

Συγγραφέας: Μαρία Σκαμάγκα

''Μα καλά, πώς γίνεται και εξακολουθείς να διαβάζεις παιδικά βιβλία στην ηλικία που είσαι;''
Αυτή είναι η πιο συνηθισμένη ερώτηση που δέχομαι από το ευρύτερο κοινωνικό μου περιβάλλον, όταν τους/τις πληροφορώ ότι αγαπώ να διαβάζω βιβλία που απευθύνονται σε παιδιά και εφήβους/ες. Μία ερώτηση που θα μπορούσε να με φέρει σε δύσκολη θέση -αν σκεφτόμουν ότι από πίσω υπάρχει μία ειρωνική/εμπαικτική διάθεση- αλλά εντέλει με κάνει να θυμάμαι τους λόγους που επιλέγω να το κάνω. Ο πιο κύριος είναι ότι η ανάγνωση ανάλογων βιβλίων λειτουργεί ως ένα είδος ψυχαγωγίας και ανακούφισης της σκέψης από διάφορα άλλα προβλήματα της καθημερινότητας. Κάθε νέο παιδικό/εφηβικό βιβλίο, που φτάνει στα χέρια μου, μοιάζει σαν να ανακαλύπτω έναν ακόμη κρυμμένο θησαυρό. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκει και το βιβλίο για το οποίο θα σας μιλήσω σήμερα. Ο λόγος για το νέο -δεύτερο κατά σειρά έκδοσης- παιδικό βιβλίο της συγγραφέως Μαρίας Σκαμάγκα, με τίτλο ''Ο πολύγραφος ή Το καλοκαίρι των ηρώων", το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 12 ετών και άνω.

Περιγραφή:

Ο Παντελής παραθερίζει σ’ ένα νησί του Αιγαίου, σ’ ένα μικρό χωριό δίχως παιδιά, σε μια εποχή δίχως ερεθίσματα άλλα πέρα απ’ αυτά που προσφέρει η φύση, ένα ραδιόφωνο ίσως, και τα χιλιοδιαβασμένα του κόμικς. Το καλοκαίρι αυτό των δέκα του χρόνων θα είναι για κείνον ένα καλοκαίρι ανακαλύψεων. Στη διάρκειά του, αγαπημένα πρόσωπα θα φωτιστούν από ένα καινούργιο φως και ο ορίζοντας της ζωής του θ’ ανοίξει για να χωρέσει πολλά καινούργια και θαυμαστά: έναν φίλο, έναν παππού, το παρελθόν της οικογένειάς του και μαζί μ’ αυτό και κείνο του τόπου του.

Ο Πολύγραφος είναι μια ιστορία για κείνη τη στιγμή που ορίζει το μεγάλωμά μας, όταν κοιτάμε πίσω μας και συνειδητοποιούμε πως υπάρχει εκεί ένας κόσμος άυλος με τον οποίο συνδεόμαστε: οι λογής ιστορίες που ξετυλίχτηκαν πριν από τη δική μας και, φυσικά, η Ιστορία. Συνάμα είναι και ένα αφήγημα για τις διαδικασίες που μας δένουν με τον κόσμο γύρω μας, για το υπέδαφος της αγάπης και της νοσταλγίας.

Όλοι κι όλες υποστηρίζουμε την άποψη ότι είναι συνετό τα παιδιά από μικρή ηλικία να έρχονται σε επαφή με την ιστορία της χώρας μας. Ναι, συμφωνώ σε αυτό με κάποιες πάντα προϋποθέσεις. Αρχικά, πρέπει να έχουμε κατά νου ότι απευθυνόμαστε σε παιδιά και όχι σε ενήλικες και βάσει την ηλικία των παιδιών θα πρέπει να σκεφτούμε τόσο το τι θα πούμε, αλλά και τον τρόπο που θα το διατυπώσουμε. Αφετέρου, δεν επιθυμούμε ούτε να τα κουράσουμε, ούτε να τα φοβίσουμε, πόσω μάλλον να προκαταβάλουμε τη σκέψη και κριτική τους ικανότητα εξαιτίας των όποιων υποκειμενικών πεποιθήσεων, ιδεολογικών πιστεύω, όπως και διαχρονικώς ανακυκλωμένων και χιλιοειπωμένων προκαταλήψεων. 

Έχοντας, λοιπόν, όλα αυτά κατά νου προχωράμε στην αναζήτηση βιβλίων που αναφέρονται σε ιστορικά γεγονότα που πληρούν τις άνωθεν προϋποθέσεις. Ένα εξ αυτών και το παρόν έργο που όχι μόνο μιλάει για μία καίρια ιστορική περίοδο της χώρας μας που θεωρώ κάπως παραμελημένη και αφημένη στην άκρη ενώ δεν της αξίζει, μα πρέπει να ακουστεί/μαθευτεί κι από τις νεότερες γενιές, ενώ παράλληλα εξυμνεί την προσφορά στο συνάνθρωπο, την αξία της παρουσίας της αληθινής και ανιδιοτελούς φιλίας στη ζωή μας, καθώς και το πώς κάποια γεγονότα στιγματίζουν όχι μόνο την παιδική, αλλά και την ενήλικη ζωή μας... Κι όλα αυτά με ένα λόγο ειλικρινή, ατόφιο και τόσο μα τόσο παραστατικό και προσεκτικό που αγγίζει τις ψυχές και το μυαλό μικρών και μεγάλων, δίνοντας έμφαση σε έναν ειρηνικό και αντιπολεμικό χαρακτήρα του βιβλίου.

Εμένα το βιβλίο μου άφησε πολύ καλές εντυπώσεις και σας προτείνω να το αναζητήσετε κι εσείς με τη σειρά σας. Θα σας κάνει να σκεφτείτε πολλά...
Καλή ανάγνωση.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Υ.Γ. Για το βιβλίο υπάρχει διαθέσιμο πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό.
Ο πολύγραφος ή Το καλοκαίρι των ηρώων Ο πολύγραφος ή Το καλοκαίρι των ηρώων Reviewed by Dominica on Σεπτεμβρίου 20, 2024 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.