Συνέντευξη με τον συγγραφέα Γιάννη Λ. Παπαδόπουλο


Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ Λ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

Σημερινός μου καλεσμένος στην στήλη των συνεντεύξεων ο συγγραφέας Γιάννης Λ. Παπαδόπουλος. Τον ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο και τις απαντήσεις του. Από τις εκδόσεις Αδράχτι κυκλοφορεί το βιβλίο του, με τίτλο ''Βίαιη ομορφιά'''. Του εύχομαι να είναι καλοτάξιδο. Είναι διαθέσιμο σε πολλά βιβλιοπωλεία της χώρας.


Για να δούμε τι μοιράστηκε μαζί μας...

ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αδράχτι το βιβλίο σας με τίτλο ''Βίαιη ομορφιά''. Να είναι καλοτάξιδο. Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια γι'αυτό;

Γ.Π. Σας ευχαριστώ θερμά για την ευχή και τη δυνατότητα που μου δίνετε να συστηθώ στο βιβλιοφιλικό κοινό των blog σας. Η Βίαιη ομορφιά είναι μια συλλογή διηγημάτων που χαρακτηρίζονται από α) το ανατρεπτικό τέλος και β) την ύπαρξη πολλών ειδών που υπηρετούνται όπως μεταφυσικό, τρόμου, κοινωνικό δράμα, αστυνομικό νουάρ, ερωτικό/Bdsm και μαύρο χιούμορ.

ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Με ποιον τρόπο ''εισχώρησε'' η συγγραφή στη ζωή σας; 

Γ.Π. Εντελώς ξαφνικά και απροσδόκητα ένα βράδυ μετά από κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλκοόλ αλλά όχι αρκετής ώστε να μην μπορώ να κρατήσω ένα στυλό, μου ήρθε στο μυαλό μια ιστορία και αισθάνθηκα την ακατανίκητη επιθυμία να την γράψω.

ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Η συλλογή διηγημάτων ''Βίαιη ομορφιά'' είναι το πρώτο σας βιβλίο που παρουσιάζεται στο αναγνωστικό κοινό. Πώς επιλέξατε να γράψετε μία συλλογή διηγημάτων κι όχι μία ενιαία ιστορία;

Γ.Π. Απλώς προέκυψε. Οι ιδέες που είχα όταν ξεδιπλωνόταν στο χαρτί ολοκληρωνόταν μέσα σε κάποιο μικρό σχετικά αριθμό σελίδων. Σε αυτό θεωρώ ότι έπαιξε ρόλο το φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της πόλης που μεγάλωσα, της Δράμας, καθώς και τα ευρωπαϊκά κόμικς των περιοδικών Βαβέλ και Παραπέντε που μου αποκάλυψαν από πολύ νωρίς την μαγεία της μικρής αφηγηματικής φόρμας.

ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Ποια η πηγή έμπνευσης της ιστορίας του βιβλίου σας; Πόσος χρόνος χρειάστηκε για να ολοκληρώσετε την συγγραφή του;

Γ.Π. Δεν γνωρίζω από πού αντλώ αυτές τις ιδέες και μακάρι να ήξερα γιατί όποτε αναζητούσα έμπνευση θα επισκεπτόμουν αυτή την κρυφή πηγή ξανά και ξανά. Συνήθως σκέφτομαι πρώτα το τέλος μιας ιστορίας και μετά τη χτίζω αντίστροφα μέχρι την αρχή της. Ήθελα κάθε ιδέα που σκέφτηκα να συνεπάρει πρώτα από όλα εμένα τον ίδιο πριν την γράψω, οπότε δεν βιάστηκα να τελειώσω τη συλλογή.

ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Μπορεί η ομορφιά να είναι βίαιη;

Γ.Π. Η φύση απαντά ξεκάθαρα καταφατικά στο ερώτημα αυτό. Η βίαιη έκρηξη ενός ηφαιστείου, έχει καταστρεπτική δύναμη ικανή να ισοπεδώσει πόλεις αλλά είναι πανέμορφη όσο και επιβλητική ως θέαμα. Ομοίως και ένας κεραυνός. Ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα βίαιης ομορφιάς είναι η ίδια η ερωτική πράξη και ο οργασμός που την ακολουθεί.

ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Τί θα επιθυμούσατε να αποκομίσουν οι αναγνώστες/στριες από την ανάγνωση του βιβλίου σας; 

Γ.Π. Την ικανοποίηση ότι σεβάστηκα απολυτά τον χρόνο που μου διέθεσαν προσφέροντας σε αυτούς/ες α) πρωτότυπες όσο και συναρπαστικές ιστορίες με ανατρεπτικό τέλος β) αφηγηματικό ύφος και γλώσσα που διεγείρει αλλά δεν εκβιάζει, πληθώρα διαφορετικών συναισθημάτων τόσα όσα και τα είδη που υπηρετούνται στην συλλογή αυτή.

ΕΡΩΤΗΣΗ 7: Τέλος, τί θα λέγατε στους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με τη συγγραφή;

Γ.Π. Να το ξανασκεφτούν γιατί η συγγραφή δεν είναι υποκατάστατο οποιασδήποτε μορφής και ειδικά
ψυχοθεραπείας και πως δεν αρκεί να έχεις εκφραστική δεινότητα. Είναι εξίσου, αν όχι πιο σημαντικό, να έχεις το λιγότερο μια ενδιαφέρουσα και ιδανικά μια συναρπαστική ιστορία να πεις για να γοητεύσεις τους αναγνώστες σου.

Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας καί τις απαντήσεις σας.

Με εκτίμηση, Κυριακή Γανίτη από το blog Dominica Amat

Διαβάστε την κριτική μου για το βιβλίο εδώ: https://www.dominicamat.gr/2024/09/blog-post_22.html




Συνέντευξη με τον συγγραφέα Γιάννη Λ. Παπαδόπουλο Συνέντευξη με τον συγγραφέα Γιάννη Λ. Παπαδόπουλο Reviewed by Dominica on Σεπτεμβρίου 27, 2024 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.