Ο Μπλουμ και η παρέα του


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ

Τίτλος: Ο Μπλουμ και η παρέα του

Συγγραφέας: Χριστίνα Γιολδάση - Τσιαούση

Επισκεπτόμενη κάθε χρόνο τις παραλίες του νησιού της γιαγιάς μου, νιώθω μία γαλήνη και απολαμβάνω στιγμές ηρεμίας και χαλάρωσης κοιτώντας το απέραντο γαλάζιο χρώμα της θάλασσας. Πριν από μερικά χρόνια -προτού γίνει πιο εμφανής και διαδεδομένη η ανάγκη για προστασία του περιβάλλοντος- μου είχε κάνει εντύπωση μία ταμπέλα που είχαν τοποθετήσει οι κάτοικοι του νησιού σε πολλές παραλίες. Η πινακίδα έγραφε: ''Εσείς φεύγετε, οι παραλίες μένουν'', η οποία συνοδευόταν με ένα επεξηγηματικό κείμενο περί της απόρριψης των σκουπιδιών στους κάδους κι όχι προφανώς στη θάλασσα και στην αμμουδιά. Παραξενεύτηκα γιατί ανέκαθεν θεωρούσα ως δεδομένη την κίνηση να πετάω όλα τα σκουπίδια στους ανάλογους κάδους κι όχι αλλού. Μεγαλώνοντας, όμως, μετά λύπης μου διαπίστωσα ότι αυτό δεν ισχύει για όλους κι όλες. Άν και η κατάσταση δείχνει τάσης βελτίωσης, υπάρχει ακόμη εκείνη η μερίδα των ασυνείδητων που προβαίνουν στη ρύπανση των παραλιών κι όχι μόνο. Άν θέλουμε, όμως, να αλλάξει κάτι, πρέπει να δράσουμε άμεσα! Και κυρίως πρέπει να βάλουμε και τα παιδιά στη διαδικασία να σκέφτονται και να πράττουν αναλόγως. 

Όταν έφτασε, λοιπόν, στα χέρια μου το νέο παραμύθι της συγγραφέως Χριστίνας Γιολδάση - Τσιαούση, με τίτλο ''Ο Μπλουμ και η παρέα του'' (κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αγγελάκη), χάρηκα που είδα ότι υπάρχουν κι άλλοι άνθρωποι που συμμερίζονται τις ίδιες οικολογικές ανησυχίες μαζί μου. Παίρνοντας έμπνευση από εκείνες, η συγγραφέας μας παραδίδει ένα βιβλίο (απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 6-11 ετών), το οποίο είναι καλογραμμένο, ουσιαστικό και απόλυτα δοσμένο στο σήμερα. Διδάσκει και ψυχαγωγεί μέσω απτών και καθημερινών παραδειγμάτων κάνοντας την οικολογία και αγάπη για τη φύση όχι μόνο καθήκον, αλλά κι εύθυμο παιχνίδι, που θα θυμίσει πολλά και σε εμάς τους/τις μεγαλύτερους/ες. Σε αυτό προστίθενται και η χαρούμενη και πολύχρωμη εικονογράφηση από τον κύριο Γιώργο Βροντινό που δίνει ''ζωή'' στις σκέψεις της συγγραφέως.

Περιγραφή:

Όλοι αγαπάμε τη θάλασσα. Όμως ποιοι νοιάζονται πραγματικά γι’ αυτήν και τον κόσμο της; Οι μεγάλοι με λόγια πάντα. Τα παιδιά όμως με τις μικρές τους δυνάμεις κάνουν πράξη τα λόγια των μεγάλων. Σαν τα παιδιά της ιστορίας μας.

Τι θα συμβεί άραγε, όταν συναντηθούν κάτω από το νερό ο Μπλουμ, το ψαράκι και ο Φάνης, το παιδάκι; Κάτι υπέροχο ίσως; Σε ποια γλώσσα θα μιλήσουν; Ε, ναι, με τη γλώσσα της καρδιάς.

Γι’ αυτό τα παιδιά είναι η ελπίδα αυτού του κόσμου, γιατί κάνουν πάντα με την καρδιά, όσα οι μεγάλοι κάνουν με το μυαλό.

Αναζητήστε το! Καλή ανάγνωση.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αγγελάκη.


Ο Μπλουμ και η παρέα του Ο Μπλουμ και η παρέα του Reviewed by Dominica on Σεπτεμβρίου 26, 2024 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.