Συνέντευξη με τον ποιητή Γιάννη Κοτζαμπάση


Ο ΠΟΙΗΤΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΤΖΑΜΠΑΣΗΣ

Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

Σημερινός μου καλεσμένος στη στήλη των συνεντεύξεων ο ποιητής Γιάννης Κοτζαμπάσης. Τον ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο καί τις απαντήσεις του. Από τις εκδόσεις Βακχικόν κυκλοφορεί η ποιητική του συλλογή με τίτλο ''Περιγραφές''. Του εύχομαι να είναι καλοτάξιδη. Για όσους/ες επιθυμούν να τη διαβάσουν, μπορούν να την προμηθευτούν είτε από το επίσημο site του εκδοτικού, είτε από κάποιο βιβλιοπωλείο.


Για να δούμε τι μοιράστηκε μαζί μας...

ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν η νέα σας ποιητική συλλογή, με τίτλο ''Περιγραφές''. Να είναι καλοτάξιδη. Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια γι' αυτήν;

Γ.Κ. Ευχαριστώ για το καλοτάξιδη. Είναι η πρώτη μου ποιητική συλλογή. Γράφω από πολύ μικρός, από έφηβος και τώρα στα σαράντα ένιωσα ότι κάποια από αυτά πρέπει να τα επικοινωνήσω. Προσπαθώ σε κάθε κείμενο να «στήσω» μία έννοια, να περιγράψω κάτι για το οποίο δεν υπάρχει ακόμη έννοια ή τελοσπάντων εγώ δεν διαθέτω κάποια έννοια.

ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Τί ρόλο παίζει στη ζωή σας η συγγραφή και δη ποιητικών συλλογών;

Γ.Κ. Για να είμαι ειλικρινής, δεν μπορώ να πω ότι παίζει βασικό ρόλο, αλλά μάλλον αναγκαίο. Δεν προσεγγίζω τα πάντα μέσα από το πρίσμα της ποίησης ή γενικά της ποιητικής προδιάθεσης. Ταυτόχρονα, αποτελεί ανάγκη να πεις όσα δεν μπορείς να πεις.

ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Τί μπορεί να συνεπάγονται αυτές οι ''Περιγραφές'';

Γ.Κ. Ο όρος περιγραφές αναφέρεται στο γεγονός ότι τα κείμενα είναι προσπάθειες να περιγραφούν οριακές καταστάσεις, όχι μόνο με την έννοια της δυσκολίας, αλλά περισσότερο με την έννοια της μη κατανόησης πραγμάτων. Γενικά σε κοινωνικό επίπεδο, αλλά προφανώς και ατομικά. Πρέπει πρώτα να περιγράψουμε αυτό που συμβαίνει και ένα μέρος αυτής της περιγραφής δεν μπορεί να γίνει από την επιστήμη ή άλλη μορφή συνείδησης. Ένας άλλος τίτλος θα μπορούσε να είναι «καθρέφτες», όμως ο καθρέφτης συνιστά μία μάλλον παθητική αντανάκλαση. Η περιγραφή, εν τέλει, δεν είναι και τόσο όσο έχουμε συνηθίσει να σκεφτόμαστε.

ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Γιατί θα μας προτείνατε να στραφούμε προς την ανάγνωση ποιητικών συλλογών;

Γ.Κ. Για τους ίδιους λόγους που είναι αναγκαίο να στρέφεται κανείς στην τέχνη γενικά. Είναι μία άλλη μορφή συνείδησης και αυτό δεν μπορούμε να το υποτιμήσουμε. Αντιλαμβανόμαστε τα ίδια πράγματα με διαφορετική ματιά, με διαφορετική προοπτική και αυτό σημαίνει, κατ’ ελάχιστον, ότι αποκτούμε καλύτερη προσέγγιση στον πλούτο όλων όσων μας περιτριγυρίζουν και όσων συναντάμε μέσα μας. Ακόμη περισσότερο, ο λόγος, οι ίδιες οι λέξεις που χρησιμοποιούμε και στην καθημερινότητά μας μπορούν να είναι κάτι παραπάνω ή/και κάτι διαφορετικό, γεγονός που ίσως σημαίνει ότι και εμείς είμαστε κάτι διαφορετικό από ό,τι προτείνει η καθημερινότητά μας.

ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Ποια η πηγή έμπνευσης των ποιημάτων σας;

Γ.Κ. Τα όρια των πραγμάτων και τα δικά μας όρια, τα οποία βέβαια είναι πάντα ρευστά. Τα όρια αυτά μπορούν να βιωθούν ως αδιέξοδα ενώ δεν είναι. Πολλές φορές βέβαια η διέξοδος ξεπερνά την δική μας ύπαρξη και προσωπικότητα, γίνεται συλλογική.

ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Πόσος χρόνος χρειάστηκε για να ολοκληρώσετε την συγγραφή τους;

Γ.Κ. Τα κείμενα των «Περιγραφών» είναι κείμενα της τελευταίας δεκαετίας.

ΕΡΩΤΗΣΗ 7: Τέλος, τί θα επιθυμούσατε να αποκομίσουν οι αναγνώστες/στριες από την ανάγνωση των ποιημάτων σας;

Γ.Κ. Ελπίζω αισθητική απόλαυση. Αλλά τελικά, νομίζω πως θα ήθελα καλύτερα να πουν αυτοί τι πραγματικά αποκομίζουν. Αυτό που εννοώ είναι ότι δεν θέλω να τους προϊδεάσω. Ίσως τα κείμενά μου τους μιλήσουν για οριακές καταστάσεις και διεξόδους.

Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας και τις απαντήσεις σας.

Με εκτίμηση, Κυριακή Γανίτη από το blog Dominica Amat



Συνέντευξη με τον ποιητή Γιάννη Κοτζαμπάση Συνέντευξη με τον ποιητή Γιάννη Κοτζαμπάση Reviewed by Dominica on Σεπτεμβρίου 25, 2024 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.