ΧΑΛΚΙΝΟ ΔΑΚΡΥ ΦΤΕΡΩΤΟ


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

Το τελευταίο διάστημα έχω νιώσει ότι περνώ μία ''κρίση'' στη σχέση μου με τα βιβλία και πιο συγκεκριμένα με την ανάγνωση αυτών. Ψάχνοντας να βρω τρόπους ικανούς για να ξεπεράσω αυτόν τον ''σκόπελο'', πέρα από το απαραίτητο διάλειμμα του καλοκαιριού, έχω αποφασίσει (σας το έχω ξαναπεί) να έρχομαι σε επαφή με βιβλία -όσο είναι αυτό εφικτό- που με κάνουν να ''κολυμπώ'' σε ξένα από τα οικεία μου ''αναγνωστικά νερά''. Μέχρι στιγμής και κρατώντας πάντα μικρό καλάθι, μπορώ να πω ότι αυτό το πείραμα δείχνει να έχει θετικό πρόσημο και ευελπιστώ να συνεχίσει έτσι και στη συνέχεια. Ένα, λοιπόν, βιβλίο που διάβασα και τολμώ να ομολογήσω ότι ξεπέρασε τις προκατειλημμένες προσδοκίες μου είναι το μυθιστόρημα της συγγραφέως Ειρήνης Ευφραιμίδη, με τίτλο ''ΧΑΛΚΙΝΟ ΔΑΚΡΥ ΦΤΕΡΩΤΟ'', το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος.

Ανέκαθεν πίστευα ότι οι μύθοι περιέχουν μία δόση αλήθειας, μα και το αντίστροφο. Λες και απαρχής της ύπαρξης του ανθρώπου όλοι κι όλες προσπαθούν με τον έναν, ή, τον άλλον τρόπο να αναδείξουν, ή, να κρύψουν από μικρά έως και μεγαλύτερα μυστικά, παγιωμένες σκέψεις σχετικά με την επιστήμη, τη θρησκεία, τα όρια αυτών, καθώς και τη θέση των γυναικών μέσα στις κοινωνίες και το μέχρι πού και τί τους επιτρέπεται να πράξουν/σκεφτούν. Να μου επιτρέψετε να θεωρώ ότι κάποιοι εξ αυτών ήταν έτσι φτιαγμένοι και διαδεδομένοι είτε για να συκοφαντήσουν (εντός κι εκτός εισαγωγικών), να μειώσουν την αξία κάποιων ανθρώπων (όπως για παράδειγμα σπουδαίων γυναικών), ενώ ταυτόχρονα δίνουν μυθικές διαστάσεις σε πρόσωπα (κυρίως ανδρών) και επιτεύγματα των οποίων στην πραγματικότητα δεν ανταποκρίνονται στην όποια υστεροφημία τους...

''Η Μαργαρίτα ∆ελαβόγια έχει αναλάβει μια δύσκολη αποστολή: να μπει κρυφά στο Άγιο Όρος και να μεταφέρει κάποια σημαντικά κειμήλια σε ένα εργαστήριο αρχαιομετρίας στη Γερμανία. Ο σκοπός της είναι ιερός και καταλύει κάθε της φόβο. Όμως οι κίνδυνοι ελλοχεύουν και εκείνη βρίσκεται ξαφνικά στο στόχαστρο φιλόδοξων και αδίστακτων ανθρώπων που εξαπολύουν ένα ανελέητο ανθρωποκυνηγητό εναντίον της, για να μπορέσουν να τη σταματήσουν." (Από το οπισθόφυλλο)

Η σκέψη του να μπορούσα κάποια στιγμή να καταφέρω να επισκεφτώ το Άγιο Όρος δε γεννήθηκε τώρα που διάβασα το βιβλίο, αλλά υπάρχει εδώ και πολύ καιρό μέσα στο μυαλό μου. Ναι, μπορεί να ακουστώ βλάσφημη, μα έχω την άποψη ότι η θρησκεία δε θα έπρεπε να διακατέχεται από τέτοια στενομυαλιά και να προβαίνει σε τέτοιους αναίτιους διαχωρισμούς μεταξύ των ανθρώπων! Διαβάζοντας, λοιπόν, την άνωθεν περίληψη, η σκέψη μου άρχισε να κινείται σε μονοπάτια που κυριαρχούσε η αγωνία, το μυστήριο και οι ίντριγκες μέσω της αυξανόμενης σε ένταση αδρεναλίνης. Μπήκα, ασυναίσθητα, στη θέση της κεντρικής πρωταγωνίστριας και βίωσα μία εμπειρία πρωτόγνωρη για μένα.

Ο μύθος, εδώ, συναντά την αλήθεια και την επιστήμη μέσα στις σελίδες του βιβλίου και ένας αλλιώτικος αγώνας δρόμου για την απόκτηση των βαθύτερων μυστικών γύρω από την ανθρώπινη ύπαρξη και αθανασία ξεκινά με πολλά εμπόδια, σασπένς, φόνους, ίντριγκες και ανατροπές... Άραγε, οι πληγές που άνοιξαν και πονούν θα μπορέσουν να ιαθούν; Ποιος ο ρόλος της συγχώρεσης, της αγάπης, της ελπίδας, των δεύτερων ευκαιριών, καθώς και της εκδίκησης; Πώς θα υπάρξει η πολυπόθητη ισορροπία μεταξύ του παρόντος και του παρελθόντος;

Διάβασα το βιβλίο σε διάστημα δύο ημερών με μεγάλη προσήλωση στα λεγόμενά του. Μου άρεσε ο τρόπος που η συγγραφέας δομεί ολόκληρη την ιστορία του βιβλίου, γνωρίζοντας εξ αρχής το τι ήθελε να πει, το πώς να το διατυπώσει, μα κυρίως το πώς θα ολοκληρωνόταν. Ποια μηνύματα θα ήθελε να μεταδώσει στο αναγνωστικό κοινό και να αποκαταστήσει (εντός κι εκτός εισαγωγικών) κάποιες ''παραφωνίες'' γύρω από ζητήματα που μας απασχολούν διαχρονικά... Και σε αυτό σύμμαχό της είχε την ευγλωττία της πένας της, όπως και την εις βάθος σκιαγράφηση όλων των προσώπων που θα παρελάσουν από μπροστά μας κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης. Ναι, πρόκειται για ένα ιδιαίτερο βιβλίο που σας το προτείνω. 
Αναζητήστε το! Καλή ανάγνωση.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος.
ΧΑΛΚΙΝΟ ΔΑΚΡΥ ΦΤΕΡΩΤΟ ΧΑΛΚΙΝΟ ΔΑΚΡΥ ΦΤΕΡΩΤΟ Reviewed by Dominica on Οκτωβρίου 18, 2024 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.