Συνέντευξη με τον συγγραφέα Αλέξανδρο Σταματουλάκη


Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΤΑΜΑΤΟΥΛΑΚΗΣ

Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

Σημερινός μου καλεσμένος στην στήλη των συνεντεύξεων ο συγγραφέας Αλέξανδρος Σταματουλάκης. Τον ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο και τις απαντήσεις του. Από τις εκδόσεις Αδράχτι κυκλοφορεί το βιβλίο του, με τίτλο ''Ο Μοναχικός Πολεμιστής Στα φτερά του Κόνδορα''. Του εύχομαι να είναι καλοτάξιδο. Είναι διαθέσιμο σε πολλά βιβλιοπωλεία της χώρας.


Για να δούμε τι μοιράστηκε μαζί μας...

ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αδράχτι το βιβλίο σας με τίτλο ''Ο Μοναχικός Πολεμιστής Στα φτερά του Κόνδορα''. Να είναι καλοτάξιδο. Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια γι'αυτό;

Α.Σ. Στη λαμπερή Νέα Υόρκη ο Άλεξ Κοσμάτος, ο Μοναχικός Πολεμιστής, συνεχίζει να μυείται στην υψηλή Τέχνη της Ζωής έχοντας διεισδύσει στον πολύχρωμο κόσμο της διαφήμισης κάτω από την καθοδήγηση του αφεντικού Πίτερ Ντράκος και της όμορφης διευθύντριας Λόρα. Δίπλα του, φίλος και δάσκαλος, ο Ακίρα, απόγονος σαμουράι.
Ο μεγάλος έρωτας της ζωής του, η Σοφία Αγκουίλε, εργάζεται με αγχωτικούς ρυθμούς στο γυναικείο περιοδικό της αυταρχικής και τελειομανούς Μάγκι Σμιθ. Ο παππούς της ο ντον Τζιοβάνι, παλιός μαφιόζος, συγκεντρώνει επάνω του θανάσιμες απειλές.
Παράλληλα στη σκιά της ήττας στο Βιετ Ναμ και των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων μια συνωμοσία βρίσκεται σε εξέλιξη.
Από ένα αναπάντεχο γεγονός ο Μοναχικός Πολεμιστής θα βρεθεί με τους σαμάνους
των Άνδεων και θα συναντήσει το «ιερό του πουλί», τον Κόνδορα…

ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Με ποιον τρόπο ''εισχώρησε'' η συγγραφή στη ζωή σας; 

Α.Σ. Απαιτείται βαθιά ψυχαναλυτική διερεύνηση, για να σας απαντήσω επακριβώς. Μαθητής του Δημοτικού εκτός από ωραίες εκθέσεις άρχισα να γράφω κάποιες «βιογραφίες» συγγραφέων που τα έργα τους είχαν γίνει «Κλασικά εικονογραφημένα». Ύστερα, στο Γυμνάσιο, το γύρισα σε … φιλοσοφικά δοκίμια (!) και κατέληξα «μυθιστοριογράφος». Ε, να ξέρετε πως αν σε πιάσει το «γραναζάκι» δεν σ’ αφήνει με τίποτα.
(Όχι, ακριβώς. Στα φοιτητικά μου χρόνια το έριξα στην πολιτική θεωρώντας πως το πρωταρχικό είναι να αλλάξουμε τον κόσμο κι όχι να τον περιγράψουμε στις νεκρές σελίδες ενός βιβλίου. Όμως οι παλιές αγάπες μπορεί να πηγαίνουν μια βόλτα στον παράδεισο, αλλά πάντα επιστρέφουν).

ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Ποια η πηγή έμπνευσης της ιστορίας του βιβλίου σας; Πόσος χρόνος χρειάστηκε για να ολοκληρώσετε την συγγραφή του; 

Α.Σ. Γράφω αργά. Το απολαμβάνω. Και οι υπόλοιπες ασχολίες μου, πέρα από τις επαγγελματικές, δε μου αφήνουν πολύ χρόνο για γράψιμο. Έκανα κάτι λίγα χρονάκια, για να το ολοκληρώσω. Πηγή έμπνευσης; Το «κόλλημά» μου με τον πολιτισμό των σαμουράι, η Ιστορία και η μικρο-ιστορία, καθώς και οι διδαχές που μπορούν να βελτιώσουν και να ομορφύνουν τη ζωή μας.

ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Ποιος ο συμβολισμός πίσω από τον τίτλο ''Ο Μοναχικός Πολεμιστής Στα φτερά του Κόνδορα'';

Α.Σ. Κανένας συμβολισμός δεν κρύβεται. Όλα είναι ξεκάθαρα. Απλώς οι σαμάνοι των Άνδεων πίστευαν πως ο καθένας μπορεί να έχει ένα ιερό ζώο που τον καθοδηγεί στη ζωή.

ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Τί θα επιθυμούσατε να αποκομίσουν οι αναγνώστες/στριες από την ανάγνωση του βιβλίου σας; 

Α.Σ. Κατ’ αρχάς απόλαυση.
Κατόπιν: Να δημιουργούμε σχέσεις αλληλεγγύης και αγάπης, γιατί όλες έχουν να μας προσφέρουν κάτι (παλιά παροιμία των Ζουλού: Μέσα από άλλους ανθρώπους γινόμαστε άνθρωποι).
Να ακολουθούμε το παράδειγμα των μελισσών. Από τον κήπο της Ζωής να γευόμαστε κάθε λουλουδάκι που μπορεί να μας δώσει τους χυμούς του –και όλα μπορούν.
Να βελτιώνουμε χωρίς άγχος καθημερινά τον εαυτό μας.
Να γίνουμε εραστές της ζωής.

ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Αγαπημένο βιβλίο και συγγραφέας; 

Α.Σ. Γιατί να δώσω την αγάπη μου σε έναν-ένα, όταν υπάρχει τόσος πλούτος γύρω μας; Άλλωστε είμαι καλοφαγάς. Δεν νοείται μόνο ένα πιάτο στο τραπέζι.

ΕΡΩΤΗΣΗ 7: Τέλος, τί θα λέγατε στους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με τη συγγραφή; 

Α.Σ. Δεν είμαι σε θέση να δίνω συμβουλές. Προσωπικά, γράφω πρώτα για τον εαυτό μου και δευτερευόντως για τους άλλους, γιατί το γράψιμο είναι προσωπική απόλαυση. Ήμουν πάντα με ένα βιβλίο στο χέρι, έγραφα συνεχώς και δεν ξεχνούσα αυτό που είπε ένας μεγάλος: Το 10% είναι ταλέντο και το 90% σκληρή δουλειά για ό,τι κάνει.

Σας ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δώσατε να ξετυλίξω μερικές σκέψεις μου.
Αλέξανδρος Σταματουλάκης
( Ο ΜΟΝΑΧΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΙΣΤΗΣ στα φτερά του κόνδορα)

Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας και τις απαντήσεις σας.

Με εκτίμηση, Κυριακή Γανίτη από το blog Dominica Amat

Συνέντευξη με τον συγγραφέα Αλέξανδρο Σταματουλάκη Συνέντευξη με τον συγγραφέα Αλέξανδρο Σταματουλάκη Reviewed by Dominica on Οκτωβρίου 22, 2024 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.