Συνέντευξη με την συγγραφέα Νικολέττα Ν. Πρέκα


Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ Ν. ΠΡΕΚΑ

Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

Σημερινή μου καλεσμένη στην στήλη των συνεντεύξεων η συγγραφέας Νικολέττα Ν. Πρέκα. Την ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο και τις απαντήσεις της. Από τις εκδόσεις Ελκυστής κυκλοφορεί το βιβλίο της, με τίτλο ''Το χιόνι που δεν έλιωσε το καλοκαίρι". Της εύχομαι να είναι καλοτάξιδο. Για όσους/ες επιθυμούν να το διαβάσουν, μπορούν να το προμηθευτούν από κάποιο βιβλιοπωλείο, είτε από το επίσημο site του εκδοτικού.


Πάμε να δούμε τι μοιράστηκε μαζί μας...

ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Από τις εκδόσεις Ελκυστής κυκλοφορεί το παιδικό σας παραμύθι με τίτλο ''Το χιόνι που δεν έλιωσε το καλοκαίρι''. Να είναι καλοτάξιδο. Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια γι’ αυτό;

Ν.Ν.Π. Καλησπέρα σας και ευχαριστώ πάρα πολύ για την φιλοξενία!!Το χιόνι που δεν έλιωσε το καλοκαίρι είναι το πρώτο μου παραμύθι που κυκλοφορεί απ' τις εκδόσεις Ελκυστής!!Το βιβλίο αυτό είναι γραμμένο με πολύ πολύ αγάπη! Στόχος μου μέσα απ' το βιβλίο μου μικροί και μεγάλοι να πιστέψουν ότι τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο!

ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Πώς αποφασίσατε να στραφείτε στην συγγραφή ενός παιδικού βιβλίου;

Ν.Ν.Π. Από μικρή ηλικία, από την εφηβεία μου θα έλεγα ήμουν πολύ "κλειστό" παιδί, πάντα μου άρεσε να εκφράζομαι με τον γραπτό λόγο και οτιδήποτε με απασχολούσε έπρεπε οπωσδήποτε να αποτυπωθεί στο χαρτί! Έχοντας πλέον 3 παιδιά πάντα μου άρεσε να βρίσκω τρόπους να περνάω δημιουργικό χρόνο μαζί τους και φυσικά εκτός των παραμυθιών που διαβάζουμε υπήρξαν φορές που δημιουργούσα με το μυαλό ιστορίες της στιγμής που τους εξιστορούσα ώσπου μια μέρα αποφάσισα πως θα στραφώ στην συγγραφή μιας που είναι κάτι που γαληνεύει την ψυχή μου!

ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Ποια η πηγή έμπνευσης της ιστορίας του βιβλίου σας; Πόσος χρόνος χρειάστηκε για να ολοκληρώσετε την συγγραφή του;

Ν.Ν.Π. Η πηγή έμπνευσης του βιβλίου μου είναι ο πρωτότοκος γιος μου!! Ο Νικόλας είναι ένα παιδί που πάντα δίσταζε να προσπαθήσει σε κάτι καινούριο σαν να είχε ένα "φόβο" πως δεν θα τα κατάφερνε!! Εγώ ως μαμά φυσικά και πάντα του δίνω την ώθηση να πιστέψει στο εαυτό του και έτσι μου ήρθε η ιδέα!! Βλέποντας τον να μεγαλώνει και λέγοντας του συνεχώς πως αν κάτι το πιστεύουμε πολύ μπορεί να πραγματοποιηθεί!! Δεν μου πήρε πολύ καιρό να το ολοκληρώσω όμως έγινε σαν να φτιάχτηκε σιγά σιγά το παζλ αυτής της ιστορίας διότι η έμπνευση δεν μας έρχεται ότι ώρα θέλουμε φυσικά!

ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Τί θα επιθυμούσατε να ‘’κοινωνήσετε’’ στα μικρά παιδιά μέσα από την ιστορία του βιβλίου σας;

Ν.Ν.Π. Μέσα απ' την ιστορία μου θα ήθελα πολύ τόσο τα μικρά παιδιά όσο και οι μεγάλοι να κατανοήσουν την αξία της πίστης!! Να αγαπούν τον εαυτό τους να πιστεύουν σε αυτόν και τίποτε δεν είναι ακατόρθωτο!! Ακόμη και το χιόνι μπορεί να παραμείνει στερεό μέχρι το Καλοκαίρι να φανεί αρκεί να το πιστέψουμε!!

ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Ποια τα οφέλη της ανάγνωσης βιβλίων από μικρή ηλικία;

Ν.Ν.Π. Σίγουρα τα οφέλη που έχουν τα παιδιά διαβάζοντας τους βιβλία από μικρή ηλικία είναι πολλά!!! Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι ένα βιβλίο για να μπορέσει το παιδί να το κατανοήσει και να του κεντρίσει το ενδιαφέρον θα πρέπει κάτι να έχει να του προσφέρει ιδανικά ένα μήνυμα!! Για μένα τα πιο σημαντικό όφελος διαβάζοντας βιβλία με διδακτικά μηνύματα είναι ότι κατανοούν τις αξίες της ζωής, της φιλίας, της αγάπης και πάρα πολλά ακόμη!!

ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Πώς ένα παραμύθι δύναται να αναπτύξει την κριτική ικανότητα και σκέψη των παιδιών;

Ν.Ν.Π. Σαφώς και μπορεί να αναπτύξει την κριτική ικανότητα των παιδιών όπως προανέφερα και παραπάνω μέσω των μηνυμάτων που κατανοεί ένα παιδί!! Διευρύνει το νου, την φαντασία του, την ενσυναίσθηση!! Θεωρώ πως ένα παιδί μπορεί με την φαντασία και το μυαλό του να λάβει τόσα πολλά μηνύματα από μια ιστορία που ακόμα και ο ίδιος ο συγγραφέας δεν μπορεί να αντιληφθεί!

ΕΡΩΤΗΣΗ 7: Είναι, τελικά, τα παιδιά οι πιο αυστηροί κριτές και το πιο απαιτητικό κοινό;

Ν.Ν.Π. Φυσικά και είναι οι πιο αυστηροί κριτές και το πιο απαιτητικό κοινό!! Ως συγγραφέας παιδικών βιβλίων πιστεύω ότι πρέπει να σκεφτείς πολύ καλά αυτό που θα γράψεις διότι απευθύνεσαι σε παιδιά!!Πρέπει να έχεις στόχο παραδείγματος χάρη μια πυξίδα που θα ακολουθήσεις ώστε να περάσεις το μήνυμα που θέλεις σε κάθε παιδί!! Άλλωστε πως να κρυφτείς απ' τα παιδιά έτσι και αλλιώς τα ξέρουν όλα....

ΕΡΩΤΗΣΗ 8: Τέλος, τί θα συμβουλεύατε τους νέους συγγραφείς που επιθυμούν να γράψουν βιβλία για παιδιά;

Ν.Ν.Π. Θα τους συμβούλευα κυρίως να έχουν ως στόχο ένα μήνυμα!! Ένα μήνυμα διδακτικό που κάθε παιδί θα πρέπει να μαθαίνει άλλωστε δυστυχώς στην εποχή που ζούμε όλοι μας μικροί μεγάλοι περιτριγυριζόμαστε από οθόνες και αυτό είναι κάτι που προσωπικά θα ήθελα να αλλάξει διότι θεωρώ είναι λόγος της τόσης βίας και εγκληματικότητας που αυξάνεται τα τελευταία χρόνια!!Ιδανικό θα ήταν για μένα να υπήρχε ένας κόσμος γεμάτος βιβλία και γνώση για όλα τα παιδιά μακρυά από οθόνες, πόλεμο, βία, μπούλινγκ!

Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας και τις απαντήσεις σας.

Με εκτίμηση, Κυριακή Γανίτη από το blog Dominica Amat




Συνέντευξη με την συγγραφέα Νικολέττα Ν. Πρέκα Συνέντευξη με την συγγραφέα Νικολέττα Ν. Πρέκα Reviewed by Dominica on Οκτωβρίου 16, 2024 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.