Ιμμάνουελ


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

"Ιμμάνουελ" από τον καθηγητή καί συγγραφέα κύριο Κυριάκο Δημητρίου. Εδώ έχουμε να κάνουμε με μία εξαιρετικότατη νουάρ επιστολογραφική νουβέλα που πραγματεύεται το ζήτημα της ύπαρξης του κακού πνεύματος στην ζωή των ανθρώπων. ´Ενα βιβλίο αλλιώτικο από όσα έχω διαβάσει μέχρι τώρα. Μην μπερδευτείτε όμως. Δεν έχει κάποια θρησκευτική φύση το βιβλίο αλλά εξετάζει το ζήτημα μέσα από μία φιλοσοφική ματιά. Το πνεύμα του κακού έρχεται στην ζωή των κοινών θνητών σαν σωτήρας καί οδηγός καί τους επηρεάζει σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό. Αν καί τους δείχνει το καλό του πρόσωπο-αφού παίρνει ανθρώπινη μορφή-γνωρίζει τους μύχιους φόβους καί επιθυμίες τους καί ανάλογα "παίζει" μαζί τους. Ένα ακόμη ζήτημα που βλέπουμε μέσα στο βιβλίο είναι το πως οι άνθρωποι είναι τόσο "ανοιχτοί" απέναντί του καί επηρεάζονται στον μέγιστο σχεδόν βαθμό από αυτόν. Έχουν την ανάγκη να πιστεύουν σε κάτι ανώτερο που θα τους καθοδηγεί καί θα στηρίζονται απόλυτα σε αυτό. Τα υπόλοιπα θεωρώ ότι είναι καλύτερα να τα ανακαλύψετε μόνοι σας. Εμένα πάντως μου άρεσε πάρα πολύ ο τρόπος που μπόρεσε ο συγγραφέας να συνδυάσει το δικό του βιβλίο με αναφορές καί στοιχεία από άλλα βιβλία καί να υπάρχει απόλυτη αρμονία καί συνοχή χωρίς να χάνει καθόλου σε αξία. Προσωπικά θεωρώ ότι η πένα του καί τα βιβλιά του δίνουν μία νέα πνοή στην φιλοσοφία. Τα συστήνω σε όποιον θέλει κάτι το διαφορετικό. Είναι βιβλία με πάρα πολύ ωραία γραφή που τα καθιστά ευανάγνωστα καί ευχάριστα στον αναγνώστη. Για μένα είναι μία από τις πιο ωραιές καί ενδιαφέρουσες νουβέλες που έχω διαβάσει μέχρι σήμερα.


                                                           ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Μια μυστηριώδης, νουάρ επιστολογραφική νουβέλα...
Ο Διάβολος σφυρίζει μέσα στ' αυτιά των ανθρώπων, οι λέξεις ζωντανεύουν μέσα στα γράμματα, γονιμοποιούν τις εικόνες. Ο Ιμμάνουελ υπερηφανεύεται για την ανιδιοτέλειά του. Ένας ήρωας με πολλαπλές μεταμορφώσεις· μακάβρια ελκυστικός, εκμαυλιστής, ανατόμος της ψυχής - αντιστρέφει το νόημα, μαστιγώνει τη σκέψη, ζωγραφίζει στα πρόσωπα αθώων κι ενόχων την εικόνα του.
Ξέρει την τέχνη του καλά, γι' αυτό δεν καταδέχεται τη λατρεία. Μα, όταν έρχεται η ώρα να υπερασπιστεί τον εαυτό του, αποκαλύπτει τη συναρπαστική (ανθρώπινη, πολύ ανθρώπινη) πλευρά της κληρονομιάς του. Ο Ράσελ Γκούντμαν, σε μια ολονύχτια ανάγνωση των επιστολών, αγνοεί κάτι τρομακτικό, αυτό που τον καρτερεί μόλις τελειώσει την ανάγνωση. Τότε οι ισορροπίες ανατρέπονται. Η ανάγνωση αποκαθηλώνει την ανάγνωση, περιστρέφεται στον απολιθωμένο χρόνο, εκεί που δεν υπάρχει έξοδος κινδύνου.
Άλλωστε ποιος άλλος παρά ο Ιμμάνουελ, προφήτης του εαυτού του, υπηρέτης του Αιώνιου, θα μπορούσε να εξαπατήσει την πραγματικότητα; Ποιος άλλος θα μπορούσε να επινοήσει τα θύματά του; 



Εκδόσεις:Πορεία

Ιμμάνουελ Ιμμάνουελ Reviewed by Dominica on Νοεμβρίου 12, 2018 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.