Συνέντευξη με την συγγραφέα κυρία Παναγιώτα Παπαϊωάννου
Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)
H σημερινή μου καλεσμένη στην στήλη των συνεντεύξεων είναι η συγγραφέας κυρία Παναγιώτα Παπαϊωάννου. Την ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο καί τις απαντήσεις της. Το βιβλίο της ''Νούρα:Το μήνυμα'' κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Ελκυστής. Μπορείτε να το προμηθευτείτε είτε από το επίσημο site του εκδοτικού,είτε από κάποιο βιβλιοπωλείο.
Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΚΥΡΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ
Πάμε να δούμε τι μοιράστηκε μαζί μας...
ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Θα ξεκινήσω με μία ερώτηση που κάνω σε όλους τους
συγγραφείς. Πώς μπήκε η συγγραφή στην ζωή σας;
Π.Π. Πάντα μου άρεσε να αποτυπώνω τις σκέψεις μου στο χαρτί είτε με την μορφή ενός ημερολόγιου, είτε με τις εκθέσεις ιδεών, είτε με επιστολές σε δικούς μου ανθρώπους. Έμπαιναν τα πράγματα σε μια σειρά, σε μια τάξη κι αυτό μου έδινε χαρά.
Με την συνταξιοδότησή μου, βρήκα τον χρόνο να αφοσιωθώ στην συγγραφή.
ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ελκυστής το
βιβλίο σας ‘’Νούρα:Tο μήνυμα’’.Πείτε μας λίγα λόγια για αυτό.Πώς
εμπνευστήκατε την ιστορία καί τον τίτλο του;Πόσος χρόνος χρειάστηκε για να το
γράψετε;
Π.Π. Για τριάντα πέντε χρόνια βρισκόμουν καθημερινά με εφήβους, λόγω της εργασίας μου.
Δίδασκα Μαθηματικά και προσπαθούσα να τα προσφέρω ευχάριστα και με φαντασία στους μαθητές μου. Δεν ήθελα να τα αντιμετωπίζουν σαν ένα σωρό από σύμβολα και ορολογίες, κουραστικές, χωρίς αξία και νόημα για την ζωή.
Όταν ζαλίζουμε τα παιδιά με καθήκοντα, απαγορεύσεις και αυστηρότητα, το σίγουρο είναι ότι θα κρατήσουν ελάχιστα απ’ αυτά που θέλουμε να τους διδάξουμε.
Έχτισα λοιπόν έναν κόσμο, που μοιάζει με τον δικό μας, οι ήρωες είναι νέοι σε ηλικία και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν είναι παρόμοιες με αυτές, που ήδη ξεκινήσαμε να αντιμετωπίζουμε τώρα με την κλιματική αλλαγή και τις ασθένειες.
Δεν το κρύβω πως το όνομα ΝΟΥΡΑ, μου ήρθε σαν αναλαμπή και προέκυψε από την σύνθεση των λέξεων νους και ροή.
Ξεκίνησα το βιβλίο μου πριν από τέσσερα χρόνια. Έγραφα με χαρά, αλλά μεσολαβούσαν αρκετά μεγάλα διαστήματα που, για διάφορους λόγους, δεν μπορούσα να γράψω.
Η έμπνευσή μου είναι τα εγγόνια μου και όλα τα παιδιά του κόσμου. Κύρια η εγγονή μου, η Δήμητρα, που μια μέρα με κοίταξε στα μάτια και μου είπε: «Δεν θέλω να διαβάσω. Πες μου καλύτερα ένα παραμύθι…» Αυτή ήταν η σπίθα, το έναυσμα, να γράψω ένα παραμύθι και να της απαριθμήσω όλα όσα πρόσεξα στο πέρασμά μου απ’ αυτήν την ζωή…
ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Ποιό το νόημα που θα θέλατε να περάσετε μέσα από
το βιβλίο σας ‘’Νούρα:Tο μήνυμα’’ προς τους
αναγνώστες;
Π.Π. Τα γεγονότα με πρόλαβαν. Το βιβλίο βγήκε στην αγορά λίγες ημέρες πριν την καραντίνα.
Αλλάζει το κλίμα, αλλάζει η εποχή, η καθημερινότητα, αλλάζουν όλα. Τί γίνεται με εμάς τους ανθρώπους; Πού πρέπει να στραφούμε και ποιά πράγματα πρέπει να διαφυλάξουμε, για να έχουμε θετικές προοπτικές στη ζωή μας πάνω σ’ αυτόν τον υπέροχο πλανήτη;
Αξιολογώντας την Γνώση των τεράστιων προγόνων μας, θα ξυπνήσει μέσα μας η ανάγκη να περιφρουρήσουμε το φυσικό περιβάλλον μας. Κι αυτό τα περικλείει όλα… Σεβασμό και αποδοχή προς στον συνάνθρωπο, αλλά και αγάπη και φροντίδα για την μάνα Φύση.
ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Ποιό το όραμά σας ως συγγραφέας;
Π.Π. Για το όραμά μου νομίζω πως ήδη αναφέρθηκα. Το αναφέρω και στο βιβλίο μου, αλληγορικά. Επιθυμώ να είμαι μέλος του Συμπαντικού Δικτύου που αγωνίζεται για την ζωή και το μέλλον.
ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Έχετε ξεκινήσει να γράφετε το επόμενο βιβλίο σας;
Αν ναι,μπορείτε να μας πείτε δύο λόγια; Σε ποιό λογοτεχνικό είδος θα ανήκει;
Π.Π. Δεν έχω ξεκινήσει ακόμη το δεύτερο βιβλίο μου, αλλά ο σπόρος του υπάρχει ήδη μέσα μου.
ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Γιατί
επιλέξατε να γράψετε βιβλίο που να ανήκει στο είδος του φανταστικού; Θα μπορούσατε να γράψετε βιβλία,τα οποία
να ανήκουν σε άλλα λογοτεχνικά είδη;
Π.Π. Θα μπορούσα να γράψω μια καλή ιστορία, όχι απαραίτητα απ’ τον χώρο του φανταστικού. Και ίσως το κάνω στο μέλλον. Εξάλλου γύρω μας υπάρχουν χιλιάδες ιστορίες ανθρώπων που ξεπερνούν κάθε φαντασία. Επέλεξα αυτόν τον τρόπο, για να εξάψω την φαντασία της εγγονής μου, όπως και κάθε αναγνώστη που αγαπά να βλέπει πέρα απ’ το προφανές.
ΕΡΩΤΗΣΗ 7: Από τί εμπνέεστε συνήθως;
Π.Π. Παρατηρώ τις συγκυρίες και τη σύνδεση κάποιων γεγονότων μεταξύ τους. Η σκέψη μου σαν να παίρνει φωτιά και πλάθω κάποια ιστορία, που στην πορεία θα με οδηγήσει μόνη της, στο δικό της μονοπάτι.
ΕΡΩΤΗΣΗ 8: Γιατί πρέπει να διαβάζουμε βιβλία;
Π.Π. Διαβάζω από οκτώ χρονών. Ό,τι βέβαια θα μπορούσα να διαβάζω σ’ εκείνη την ηλικία.
Λένε αρκετοί πως η ζωή είναι το μεγάλο σχολείο. Ναι, αλλά χωρίς το βιβλίο περπατάς ξυπόλυτος στ’ αγκάθια. Γιατί να μην έχεις προετοιμαστεί για κάποια πράγματα;
Η αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία θα σου είχε μιλήσει για το «μέτρο», για το αγαθό, για την αρετή και για τις ψευδαισθήσεις. Θα μάθουμε κάποια πράγματα γερνώντας, αλλά γιατί να μη ξεκινήσουμε από καλύτερη θέση; Γιατί να μην ακούσουμε τις εμπειρίες και τις παρατηρήσεις συνανθρώπων μας που έκαναν κόπο, για να τις ανακαλύψουν και να τις μοιραστούν μαζί μας;
EΡΩΤΗΣΗ 9: Σαν
αναγνώστρια,τί είδους βιβλία προτιμάτε να διαβάζετε;
Π.Π. Μου αρέσει η αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία και τα βιβλία επιστημονικής έρευνας πάνω στην Ψυχολογία, στην Κοινωνία και στον άνθρωπο. Διάβασα όμως και τα βιβλία του Τόλκιν, του Μίχαελ Έντε, του Φίλιπ Πούλμαν και του πατέρα του Fantasy Λόρδου Ντανσανύ. Λάτρεψα τον τρόπο γραφής τους, την ομορφιά των κόσμων τους και τα μηνύματα που δίνουν.
ΕΡΩΤΗΣΗ 10:
Αγαπημένο βιβλίο καί συγγραφέας;
Π.Π. Κάρλ Ρούιθ Θαφόν (Σκιά του ανέμου) και αγαπώ επίσης τους Χαρούκι Μουρακάμι( 1Q84) Καζούο Ισιγκούρο (Μη μ’ αφήσεις ποτέ) και την υπέροχη Ιζαμπέλ Αλιέντε.
ΕΡΩΤΗΣΗ 11:
Τέλος,τί θα λέγατε στους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με την συγγραφή;
Π.Π. Για τους νέους, θα συνιστούσα να γράφουν τις σκέψεις τους, αν αυτό τους βοηθάει και νιώθουν όμορφα. Για το αν θα γράψουν ένα βιβλίο, θα πρέπει η επιθυμία τους να εξωτερικεύσουν αυτό που τους πιέζει, για να βγει στο φως και να μοιραστεί, να είναι μεγάλη.
Αυτή η έντονη επιθυμία γεννά τους συγγραφείς.
Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο καί τις απαντήσεις σας!
Με εκτίμηση,Κυριακή Γανίτη απ΄το blog Dominica Amat
Π.Π. Ευχαριστώ για την τιμή.
Διαβάστε εδώ την κριτική μου για το βιβλίο:
Συνέντευξη με την συγγραφέα κυρία Παναγιώτα Παπαϊωάννου
Reviewed by Dominica
on
Απριλίου 13, 2020
Rating:
Δεν υπάρχουν σχόλια: