Συνέντευξη με τον μουσικό κύριο Αχιλλέα Μωραϊτη
Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)
Μία αλλιώτικη κι ενδιαφέρουσα συνέντευξη μου παραχώρησε για το blog ο μουσικός κύριος Αχιλλέας Μωραϊτης. Τον ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο του καί τις απαντήσεις του. Το άλμπουμ του ''Σταγόνες παραδείσου'' κυκλοφόρησε φέτος τον Φεβρουάριο. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό,δείτε εδώ:
Προσωπική δισκογραφία
Σταγόνες παραδείσου, Φεβρουάριος 2020
Bandcamp: https:// achilleasmoraitis.bandcamp. com/
iTunes: https://music.apple. com/gr/album/stagones- paradeisou/1500279680
Spotify: Stagones paradeisou
Σταγόνες παραδείσου, Φεβρουάριος 2020
Bandcamp: https://
iTunes: https://music.apple.
Spotify: Stagones paradeisou
Ο ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΚΥΡΙΟΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ
Πάμε να δούμε τι μοιράστηκε μαζί μας...
ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Πώς μπήκε η μουσική στην ζωή σας;
A.M. Η μουσική υπήρχε πάντα στη ζωή μου, οι γονείς μου την αγαπούν ιδιαίτερα κι έτσι το ραδιόφωνό μας δε σώπαινε ποτέ. Ήταν, λοιπόν, φυσικό επόμενο το να θελήσω να ασχοληθώ ενεργά με αυτήν. Έτσι, ξεκίνησα μαθήματα κλασικού βιολιού και αργότερα θεωρητικών και συνεχίζω τα μουσικά μου ταξίδια μέχρι σήμερα.
ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Πόσο σημαντικό ρόλο παίζει για εσάς η μουσική;
A.M. Δε θα μπορούσα να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς μουσική. Νομίζω ότι θα ήταν σα να έχω χάσει ένα τεράστιο κομμάτι του κόσμου γύρω μας. Η μουσική είναι για μένα ένας τρόπος έκφρασης, ένα μέσο επικοινωνίας με άλλους ανθρώπους.
ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Από το βιογραφικό σας μαθαίνουμε ότι έχετε κάνει σπουδές
κλασικού βιολιού,κιθάρας καί ανωτάτων θεωρητικών,καί εργάζεστε πλέον ως
μουσικός. Είναι ένα παιδικό όνειρο που έγινε πραγματικότητα;
A.M. Δε θα το έλεγα, όχι. Στα παιδικά μου χρόνια δεν είχα σκεφτεί ποτέ σοβαρά να ασχοληθώ με τη μουσική. Η σκέψη αυτή ήταν κάτι που ήρθε αργότερα, στα εφηβικά μου χρόνια,όταν κοντεύοντας να τελειώσω το λύκειο,άρχισα να σκέφτομαι πιο σοβαρά το τι θέλω να κάνω στο μέλλον. Τότε,άρχισα να συνειδητοποιώ ότι αυτό είναι κάτι που με γεμίζει, που παρά τις δυσκολίες του,το κάνω ευχάριστα και θα ήθελα να το κάνω και σαν επάγγελμα.
ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Ποιό το πρώτο σας συναίσθημα,όταν ανεβήκατε για
πρώτη φορά στην σκηνή καί σας άκουσε το κοινό(σε επαγγελματικό επίπεδο);
A.M. Ήταν μία πολύ παράξενη αίσθηση. Πριν ανέβω στη σκηνή είχα άγχος για το πως θα πάει, μην τυχόν κάνω κάποιο λάθος, αν θα αρέσει στο κοινό κ.ο.κ. Όλο αυτό το άγχος τη στιγμή που ανέβηκα και ξεκίνησα να παίζω,εξαφανίστηκε. Ήταν σαν να άφησα έναν εαυτό μου κάτω απ'τη σκηνή και να βρέθηκε ένας άλλος Αχιλλέας πάνω στη σκηνή, χωρίς άγχος, γεμάτος μόνο από το πάθος του για τη μουσική και την ανάγκη για επικοινωνία με το κοινό. Είναι μια μοναδική αίσθηση.
ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Θα προτιμούσατε να είστε μέλος μίας μπάντας,ή,να
κάνετε σόλο καριέρα; Και γιατί;
A.M. Αν και έχω υπάρξει μέλος αρκετών συγκροτημάτων παλαιότερα και ήταν μία πολύ ευχάριστη εμπειρία,παρ'όλα αυτά προτιμώ να δουλεύω πιο αυτόνομα. Δυστυχώς,σε μία μπάντα πρέπει να υπάρχει πολύ μεγάλος συντονισμός σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα των προβών και των ζωντανών εμφανίσεων γιατί ο καθένας έχει την καθημερινότητά του. Όντας αυτόνομος καλλιτέχνης,αυτό είναι κάτι που δε χρειάζεται να με απασχολεί στον ίδιο βαθμό.
Επίσης,αυτό μου δίνει τη δυνατότητα να εξερευνώ πολλά και διαφορετικά μουσικά ήδη χωρίς περιορισμούς.
ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Πρόσφατα κυκλοφόρησε ο πρώτος σας προσωπικός
δίσκος,με τίτλο ‘’Σταγόνες Παραδείσου’’. Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια
γι’αυτό;
A.M. Οι "Σταγόνες παραδείσου" είναι η πρώτη μου προσωπική δισκογραφική δουλειά, μία συλλογή οκτώ κομματιών σε δική μου μουσική, στίχους και ενορχηστρώσεις, τα οποία γράφτηκαν σε μία περίοδο τεσσάρων ετών, από την αρχή της σολο καριέρας μου μέχρι το φθινόπωρο του 2018. Οι στίχοι είναι σε μεγάλο βαθμό βιωματικοί και έτσι,οι Σταγόνες είναι ένα στιγμιότυπο της ζωής μου στο διάστημα που γράφτηκαν. Κυκλοφόρησαν στα τέλη Φεβρουαρίου και είναι διαθέσιμες σε όλες τις δημοφιλείς πλατφόρμες (iTunes, Apple Music, Deezer, Spotify) καθώς και στο Bandcamp μου (achilleasmoraitis.bandcamp. com).
ΕΡΩΤΗΣΗ 7: Τί θα επιθυμούσατε να αποκομίσουν οι ακροατές
μετά το άκουσμα όλων των τραγουδιών του δίσκου σας;
A.M. Θα ήμουν ιδιαίτερα ευτυχής αν καταφέρω να κάνω έστω και έναν ακροατή να ταξιδέψει μαζί μου όσο κρατάει το άλμπουμ, να βγει έστω για λίγο από τα προβλήματα της καθημερινότητάς του. Είναι ο ίδιος στόχος που έχω και στις ζωντανές εμφανίσεις μου.
ΕΡΩΤΗΣΗ 8: Γιατί υπάρχει τόση αρμονία ανάμεσα στην κλασική
καί την ροκ μουσική; (Ακούγεται σαν παιδική ερώτηση,αλλά δεν έχω ιδιαίτερες
γνώσεις μουσικής καί θα ήθελα να μου το εξηγήσει κάποιος ειδήμων.)
A.M. Όλα τα σύγχρονα είδη δυτικής μουσικής, συμπεριλαμβανομένης και της ροκ, προέρχονται από αυτό που ονομάζουμε κλασική μουσική, οι ρίζες της αρμονίας και των ρυθμικών μοτίβων που χρησιμοποιούνται σήμερα ξεκινούν από εκεί. Οι συμφωνικές ορχήστρες έγιναν σύνολα δωματίου και αυτά με τη σειρά τους folk μπάντες. Από εκεί μέσω των σκλάβων στην Αμερική είχαμε ένα συνδυασμό παραδοσιακών αφρικανικών μελωδιών και ρυθμών με τη δυτική μουσική κάτι που γένησε τη blues και τη jazz που με τη σειρά τους μας έδωσαν τη ροκ. Όλη η σύχγρονη μουσική του δυτικού κόσμου μπορεί να βρεί τη βάση της στα συμφωνικά έργα της κεντρικής Ευρώπης.
ΕΡΩΤΗΣΗ 9: Ποιό το όραμά σας ως καλλιτέχνης;
A.M. Θα ήθελα να μη χάσω ποτέ την άμεση επαφή με τον κόσμο, το να καθόμαστε μετά από ένα λάιβ και να συζητάμε σα να γνωριζόμαστε χρόνια. Αυτό για μένα είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή.
ΕΡΩΤΗΣΗ 10: Tί
θα λέγατε στα νέα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με την μουσική;
A.M. Θα τους έλεγα πρώτα από όλα ότι είναι ένας δύσκολος και ανηφορικός δρόμος. Απαιτεί πολλή δουλειά, όχι πάντα με τα αναμενόμενα αποτελέσματα και από βιοποριστικής πλευράς είναι δύσκολο, οι μουσικοί στην Ελλάδα αντιμετωπίζονταν πάντα από μία πολύ μεγάλη μερίδα κόσμου ως χομπίστες, άνθρωποι που το κάνουν επειδή το αγαπούν και δε χρειάζονται αμοιβή. Από την άλλη,αν κάποιος το αγαπάει πραγματικά αυτό που κάνει,πιστεύω ότι θα του δωθούν ευκαιρίες να το προχωρήσει.
ΕΡΩΤΗΣΗ 11: Αγαπημένο συγκρότημα καί τραγούδι;
A.M. Πολλά,αλλά αν έπρεπε να διαλέξω ένα,θα έλεγα το Paint it black των Rolling Stones!
Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο καί τις απαντήσεις σας.
Με εκτίμηση,Κυριακή Γανίτη από το blog Dominica Amat
Συνέντευξη με τον μουσικό κύριο Αχιλλέα Μωραϊτη
Reviewed by Dominica
on
Απριλίου 04, 2020
Rating:
Δεν υπάρχουν σχόλια: