Τα κβάντα της ελπίδας
Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)
Η φετινή χρονιά από άποψη βιβλιοαναγνώσεων μου έχει χαρίσει απλόχερα πολλές ευχάριστες εκπλήξεις καί ποικιλία βιβλίων που μέχρι τώρα δεν είχα την ευκαιρία να διαβάσω. Ένα εξ αυτών είναι το νέο κοινωνικό μυθιστόρημα του συγγραφέα κυρίου Γιάννη Ρούσου,με τίτλο ''Τα κβάντα της ελπίδας'',που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Ελκυστής. Εμένα μου άρεσε πολύ καί σας προτείνω να το αναζητήσετε.
Είναι αλήθεια πως πολλοί αναγνώστες -ανάμεσά τους κι εγώ- όταν επιλέγουν ένα βιβλίο αυτής της κατηγορίας,το κάνουν με την προϋπόθεση να βρούν από απαντήσεις σε ερωτήματα που τους ταλανίζουν καθημερινά,έως καί πρότυπα πάνω στα οποία μπορούν να βασιστούν. Είναι σαν κάποιον ιδιαίτερο τρόπο να τους δίνονται οι κατευθυντήριες γραμμές που πρέπει να ακολουθήσουν για μία σωστή πορεία ζωής καί να προστατευτούν από την διάπραξη τυχόν λαθών.
Μέχρι πού προτίθεστε να φτάσετε για ένα αγαπημένο σας πρόσωπο; Θα αλλάζατε άρδην την ζωή σας καί θα την προσαρμόζατε στον τρόπο ζωής εκείνου/ης,ή,θα προσπαθούσατε με ένα άλλον τρόπο να του/της παρέχετε όλα όσα θα χρειαζόταν για να ζήσει το υπόλοιπο του βίου του/της; Τί από όλα; To έχετε σκεφτεί ποτέ; Η αγάπη είναι έννοια ταυτόσημη με την ανιδιοτέλεια καί την θυσία.
Ο συγγραφέας μας δίνει μία πολυπρόσωπη ιστορία με σκοπό να μας αποδείξει ότι η αγάπη καί η ελπίδα μπορούν να μείνουν πάντοτε εκεί,ακόμη κι αν δεν υπάρχει πια κάποιο αγαπημένο μας πρόσωπο δίπλα. Μέχρι καί την ύστατη στιγμή η θέση μας είναι δίπλα του/της. Η θύμηση του προσώπου του/της είναι εκείνη που μας κρατά ''δέσμιους'' αυτής της αγάπης. Θα μου πείτε,ότι η αγάπη δεν χάνεται καί δεν ξεχνιέται ένας άνθρωπος,ακόμη κι αν έχει φύγει από την ζωή,όσο τον διατηρούμε ζωντανό στην σκέψη μας.
Κατά την διάρκεια της ζωής μας πολλοί κύκλοι ανοίγουν καί κλείνουν,είτε πιο γρήγορα,είτε μετά το πέρασμα πολλών ετών,με πρωταγωνιστές κυρίως εμάς τους ίδιους. Το τέλος μίας διαδρομής δεν συνεπάγεται πάντα κάτι το αρνητικό. Αντιθέτως,μπορεί να μας οδηγήσει εντέλει στην πολύτιμη λύτρωση. Όπως ακριβώς συνέβη καί με τους ήρωες της ιστορίας μας. Έπρεπε να έρθουν όλοι μαζί αντιμέτωποι με τα όσα βίωσαν στο παρελθόν. Να τα δούν κατάματα. Να μην αποφύγουν τον πόνο,ή,τις ενοχές που νιώθουν. Να ξεσπάσουν καί να βγάλουν από μέσα τους όλα όσα τους πλήγωσαν καί τους στοιχειώνουν. Μόνο τότε θα είναι ελεύθεροι καί ''καθαροί'' για να προχωρήσουν παρακάτω.
Ο λόγος του συγγραφέα στα μάτια μου μοιάζει χειμαρρώδης. Η γραφή του είναι αδιάκοπη,πλημμυρισμένη από πλούσιο λεξιλόγιο,πολλές καί παραστατικές εικόνες,έντονα συναισθήματα καί ευφυή,μελετημένη σκιαγράφηση των χαρακτήρων των ηρώων. Σε αυτό το τελευταίο βοηθάει η αφήγηση της ιστορίας από αρκετούς ήρωες,καθώς καί οι οικείοι διάλογοι ανάμεσά τους. Τα κεφάλαια είναι μικρά καί περιεκτικά καί σε συνδυασμό με την παράλληλη εξιστόρηση των γεγονότων μέσω αναφορών στο παρελθόν καί το μέλλον,καθιστούν το βιβλίο ευανάγνωστο. Ευτυχώς,δεν συναντάμε περιττές επαναλήψεις,ή,κενά. Οι απαντήσεις όλες θα μας δοθούν καί η ελπίδα θα ξαναγεννηθεί.
Καλές σας αναγνώσεις!
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Πριν δεκατέσσερα χρόνια, το τελευταίο μεγάλο πάρτι στην περιοχή κατέληξε στην αιματηρή σύγκρουση δύο ατόμων, που συνέτριψε τον ψυχισμό μιας γυναίκας. Δύο φίλοι –που την αγαπούσαν περισσότερο από οτιδήποτε άλλο– έφτιαξαν έναν ψεύτικο, παράλληλο κόσμο, προσπαθώντας να της δώσουν τη δυνατότητα να επιβιώσει μέσα σ’ αυτόν και ελπίζοντας πως συμβιώνοντας σ’ αυτή τη νέα πραγματικότητα θα καταφέρουν να
την κάνουν να τους αγαπήσει κι αυτή. Τέσσερα άτομα, σε μια “παράσταση” χωρίς καμία λογική, οδηγούμενοι μόνο από την τυφλή και άτοπη ελπίδα. Σήμερα –αρκετά χρόνια μετά τον θάνατο της γυναίκας– θα ξαναβρεθούν στο ίδιο μέρος. Συντετριμμένοι από τη ζωή, κουρασμένοι από τη θλίψη, παραδομένοι στη ζαλάδα των καταχρήσεων, επιστρέφουν εκεί που γεννιέται από το μηδέν η ελπίδα. Για άλλη μια φορά, θα βυθιστούν στην ίδια ιστορία για να βγουν στην επιφάνεια, στον καθαρό αέρα και να σωθούν. Ό,τι και να σημαίνει αυτό για τον κάθε πρωταγωνιστή της ιστορίας.
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΟΥΣΟΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΕΛΚΥΣΤΗΣ
Τα κβάντα της ελπίδας
Reviewed by Dominica
on
Μαΐου 27, 2020
Rating:
Δεν υπάρχουν σχόλια: