Η Κερκόπορτα
Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)
Η Κερκόπορτα είναι συνυφασμένη με την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Τούρκους το 1453,αφού από εκεί μπήκαν οι Γενίτσαροι,εξαιτίας πιθανής εσωτερικής προδοσίας. Στις μέρες μας έχει κι έναν επιπλέον συμβολισμό. Τουλάχιστον,εγώ έτσι το αντιλαμβάνομαι. Στα μάτια μου μοιάζει σαν την πόρτα που σφαλίζει όλα τα μυστικά καί τις μύχιες σκέψεις μας,που δεν θέλουμε να γίνουν ποτέ φανερά σε άλλα πρόσωπα. Μία βαριά κι αδιαπέραστη από πυρά θύρα,που προστατεύει ό,τι βρίσκεται πίσω της καί παράλληλα μπορεί να βοηθήσει τον εκάστοτε εχθρό να εισχωρήσει μέσα καί να κατακτήσει το υποψήφιο θύμα του. Όταν οικειοθελώς ανοίξει αυτή η πόρτα,αυτόματα,θα σημαίνει πως κάποιος/α απελευθερώνεται από τα δεσμά,τα οποία έχει βάλει μόνος/η στον εαυτό του/της.
Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ελκυστής η συλλογή διηγημάτων της συγγραφέως κυρίας Μαρίας Βλάχου,με τίτλο ''Η Κερκόπορτα''. Αμέσως ο νούς μου άρχισε να πλάθει διάφορα πιθανά σενάρια για το τι μπορεί να κρύβεται πίσω της καί για ποιον λόγο να επέλεξε η συγγραφέας αυτόν τον ιδιαίτερο,κατά τ'άλλα,τίτλο.
Τολμώ να πώ ότι ξεκίνησα κάπως διστακτικά την ανάγνωση του βιβλίου. Δεν μου κέντρισε το ενδιαφέρον από την αρχή. Πείσμωσα,όμως καί αποφάσισα να το διαβάσω μέχρι τέλους. Αποδείχθηκε πως έπραξα ορθώς,αφού κατάφερε σταδιακά να μου αλλάξει την αρχική μου σκέψη. Ίσως,αυτό να οφείλεται στον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται όλη η υπόθεση της πρώτης ιστορίας,μα περισσότερο στον τρόπο γραφής της συγγραφέως.
Ο λόγος είναι στρωτός κι αδιάκοπος. Ανεβαίνει δε σε ένταση οδεύοντας προς το τέλος κάθε ιστορίας ξεχωριστά. Διανθίζεται,επίσης,από την χρήση τοπικών ιδιωματισμών,οι οποίοι με την σειρά τους βοηθούν τους αναγνώστες να μεταφερθούν,έστω καί νοερά,πίσω στον χρόνο καί στο Νυμφαίο. Οι εικόνες είναι πολλές καί περιγραφικές,καθιστώντας το κείμενο ''ζωντανό'' κι οικείο.
Αν καί οι ιστορίες είναι αυτοτελείς,κατά κάποιον τρόπο συνδέονται μεταξύ τους,αφού αναφέρονται σε ήρωες του πρώτου διηγήματος καί προστίθενται καί νέοι χαρακτήρες. Κοινά μοτίβα των διηγημάτων είναι ο χώρος διεξαγωγής των γεγονότων,οι πεποιθήσεις εκείνης της περασμένης εποχής καί η τραγικότητα των ηρώων. Καθένας κουβαλά τον δικό του καημό καί πεπρωμένο από το οποίο δεν μπορεί να ξεφύγει. Κακά τα ψέματα,όσα χρόνια κι αν περάσουν,θα υπάρχουν συγκεκριμένα προβλήματα που θα ταλανίζουν πολλούς ανθρώπους. Το θέμα είναι αν θα καταφέρουν,ή όχι,να ξεφύγουν από αυτά καί να νιώσουν την πολυπόθητη λύτρωση.
Με κυρίαρχα συναισθήματα τον πόνο,την απαγορευμένη αγάπη,την απελπισία καί την ανάγκη για ένα καλύτερο αύριο,οι ήρωες θα μιλήσουν μέσω των προσωπικών τους ιστοριών για τον έρωτα,την προδοσία,την αξία της φιλίας καί πολλά ακόμα που θα ανακαλύψετε διαβάζοντας το βιβλίο. Ήρωες απλοί,καθημερινοί άνθρωποι της διπλανής πόρτας που κάλλιστα ο καθένας από εμάς θα μπορούσε να βρίσκεται στην θέση του.
Εν κατακλείδι,μπορώ να πώ ότι το βιβλίο μου άφησε αρκετά καλές εντυπώσεις καί δεν με κούρασε καθόλου η ανάγνωσή του. Αγαπημένη μου ιστορία ''Ο θρίαμβος των αφανών''.
Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το βιβλίο,σας παραθέτω την περίληψη που κοσμεί το οπισθόφυλλό του: ''Η “Κερκόπορτα” είναι μια συλλογή διηγημάτων για τον έρωτα, την προδοσία, τη φιλία, τα υπαρξιακά ερωτήματα που ταλανίζουν πολλές γενιές –και τα αδιέξοδα στα οποία αναπόφευκτα οδηγούνται– καθώς και για κάποια καλά κρυμμένα μυστικά που αναδεικνύουν τη σαθρότητα της ανθρώπινης φύσης και οδηγούν άλλοτε στην τρέλα και άλλοτε στον θάνατο. Όλα αυτά είναι φωτισμένα από το εικαστικό κάδρο της σπαρακτικής φύσης που αποπνέει το αρχοντικό βλαχοχώρι Νυμφαίο, αθέατο κι αυτό, όπως δηλώνει το όνομά του –Νιμβιάστα–, στις δασωμένες πλαγιές του Βιτσίου. Οι ήρωες, απαλλαγμένοι εν τέλει από τα δεσμά τους, απελευθερώνουν κι απελευθερώνονται από τη βαριά τους μοίρα ξεκλειδώνοντας –ο καθένας με τον τρόπο του– την κερκόπορτα της ζωής τους.''
Καλές σας αναγνώσεις!
Υ.Γ. Λίγο πριν το τέλος του βιβλίου η συγγραφέας έχει προνοήσει καί έχει βάλει ένα γλωσσάρι με την ''ερμηνεία'' των τοπικών ιδιωματισμών που χρησιμοποιεί μέσα στα κείμενα.
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΜΑΡΙΑ ΒΛΑΧΟΥ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΕΛΚΥΣΤΗΣ
Η Κερκόπορτα
Reviewed by Dominica
on
Ιουλίου 27, 2020
Rating:
Δεν υπάρχουν σχόλια: