Συνέντευξη με τους συγγραφείς κύριο καί κυρία Γιάννη & Μαρίνα Αλεξάνδρου
Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)
Σήμερα έχω την χαρά να φιλοξενώ στην στήλη των συνεντεύξεων τους συγγραφείς κύριο καί κυρία Γιάννη & Μαρίνα Αλεξάνδρου. Τους ευχαριστώ θερμά για τον χρόνο καί τις απαντήσεις τους. Πρόσφατα κυκλοφόρησε το νέο τους βιβλίο με τίτλο ''ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΓΑΛΑΖΙΟ'' από τις εκδόσεις Λιβάνη. Μπορείτε να το προμηθευτείτε είτε από το επίσημο site του εκδοτικού,είτε από κάποιο βιβλιοπωλείο.
ΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΓΙΑΝΝΗΣ & ΜΑΡΙΝΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ
Πάμε να δούμε τι μοιράστηκαν μαζί μας...
ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Πώς πήρατε την απόφαση,αν καί είστε ζευγάρι στην ζωή,να γίνετε καί συγγραφικό δίδυμο;
Γ.&.Μ.Α. Cherchez la femme. H Μαρίνα ξεκίνησε το πρώτο της μυθιστόρημα όταν ο Γιάννης έμεινε μερικούς μήνες στη Σαουδική Αραβία για τη δουλειά του. Μόλις γύρισε θέλησε τη γνώμη του και τη κριτική του. Μετά του ζήτησε να τη βοηθήσει να προχωρήσει την υπόθεση, μετά στη περιγραφή κάποιων χαρακτήρων, μετά στην έρευνα των ιστορικών στοιχείων. Γυναίκες….
ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Πόσο εύκολο,ή,δύσκολο είναι να κρατηθούν οι ισορροπίες ανάμεσα στην προσωπική καί την επαγγελματική ζωή,όταν είστε στον ίδιο χώρο(τουλάχιστον όσον αφορά την συγγραφή);
Γ.&Μ.Α. Η συνεργασία στο συγγραφικό τομέα έσωσε το γάμο μας!!!! Τσακωνόμαστε τόσο πολύ σ’ αυτό που δεν έχουμε καμία όρεξη για καυγάδες σε προσωπικό επίπεδο.
ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Πρόσφατα κυκλοφόρησε,από τις εκδόσεις Λιβάνη,το νέο σας βιβλίο με τίτλο ‘’ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΓΑΛΑΖΙΟ’’. Να είναι καλοτάξιδο. Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια γι’αυτό;
Γ.&Μ.Α. Περιμένουμε με αγωνία τη κριτική σας γιατί είστε γνωστή ότι δεν χαρίζεστε στους συγγραφείς. Θα περιοριστούμε λοιπόν να πούμε ότι πρόκειται για ένα μυθιστόρημα που αποτελείται από ένα μέρος στο σήμερα και ένα μέρος που ταξιδεύουμε την εποχή της ακμής του Γαλαξειδίου με τα πανέμορφα ιστιοφόρα του.
ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Πόσος χρόνος χρειάστηκε για να ολοκληρώσετε την συγγραφή του καί να συλλέγξετε τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με την ιστορία του Γαλαξειδίου καί της Μασσαλίας;
Γ.&Μ.Α. Η συλλογή των ιστορικών στοιχείων για τη Μασσαλία ήταν εύκολη και τελείωσε σχετικά γρήγορα. Όμως δυσκολευτήκαμε πολύ να βρούμε αξιόπιστες πληροφορίες για το Γαλαξείδι μέχρι που πέσαμε στις εργασίες της κυρίας Ελένης Μπενέκη και κυρίως όταν ανακαλύψαμε το έργο της Εύας Βλάμη, γέννημα θρέμμα του τόπου. Για άλλη μια φορά cherchez la femme.
ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Ποιά η πηγή έμπνευσης της συγκεκριμένης ιστορίας; Την είχατε ολοκληρωμένη εξ αρχής στο μυαλό σας;
Γ.&Μ.Α. Όχι βέβαια. Μας μάγεψε το Γαλαξείδι αλλά κατά τη διάρκεια της γραφής και σε μία επίσκεψη επί τόπου,γνωρίσαμε κάποιον που μας διηγήθηκε μία περιπέτεια που έζησε σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο. Μας συνεπήρε τόσο που τελικά το βιβλίο είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος του μια …αληθινή ιστορία!
ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Επιλέγετε να γράφετε ένα βιβλίο χρησιμοποιώντας ένα πλάνο/σχεδιάγραμμα,ή,αφήνετε να σας οδηγήσουν οι ήρωες καί η ιστορία του;
Γ.&Μ.Α. Κάπου, τυχαία συνήθως, μας έρχεται η κεντρική ιδέα και κάπως βάζουμε στο χαρτί τη βασική πλοκή. Σχεδόν ποτέ όμως η ιδέα και η πλοκή φτάνουν ανέγγιχτες μέχρι το τέλος του πρώτου κεφαλαίου. Στο δρόμο αλλάζει και η κεντρική ιδέα και η βασική πλοκή! Αυτό συμβαίνει γιατί ανακαλύπτουμε πράγματα που δεν ξέραμε για ένα τόπο, για μία εποχή αλλά ακόμα και για κάποιους χαρακτήρες. Και θέλουμε τόσο πολύ να συνδυάζουμε τη φαντασία μας με τη καθημερινή πραγματικότητα, το μύθο με την αλήθεια.
ΕΡΩΤΗΣΗ 7: Πώς προέκυψε ο τίτλος ‘’ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΓΑΛΑΖΙΟ’’; Κρύβει κάποιον συμβολισμό μέσα του;
Γ.&Μ.Α. Την απάντηση θα τη διαβάσετε στις πρώτες γραμμές του πρόλογου: ΙΣΩΣ Ο ΠΙΟ ΤΑΙΡΙΑΣΤΟΣ ΤΙΤΛΟΣ για αυτό το βιβλίο να ήτανε: Στο κόκκινο και στο γαλάζιο. Και αυτό γιατί η περιπέτεια και η αγωνία στις στοές των ορυχείων χρυσού χτυπάει κόκκινο. Αλλά το βιβλίο αυτό είναι γεμάτο και από το γαλάζιο της θάλασσάς μας, που πλαισιώνει τους έρωτες των νέων, αλλά και των λιγότερο νέων κοριτσιών.
ΕΡΩΤΗΣΗ 8: Τί θα επιθυμούσατε να κρατήσουν οι αναγνώστες από την επαφή τους με το βιβλίο σας;
Γ.&Μ.Α. Η αλήθεια που προς το τέλος της γραφής μας φανερώθηκε: Όταν τα ιστιοφόρα έφτασαν στη κορύφωση της ταχύτητας, του όμορφου σχεδιασμού και της μεγάλης χωρητικότητας σε εμπορεύματα, τότε άρχισε και η αρχή του τέλους τους. Τα αντικατέστησαν πανάσχημα ατμόπλοια (βαπόρια) που ο καπνός τους φαινόταν από πολλά χιλιόμετρα και που ήταν η αρχή (σχεδόν) της μόλυνσης του πλανήτη μας. Και έπρεπε να περάσουν πολλά-πολλά χρόνια για να καταλάβουμε ότι η πρόοδος της τεχνολογίας δεν φέρνει μόνο καλά!!! Και να που μετά τόσα χρόνια χρησιμοποιούμε πάλι τον άνεμο για καθαρή ενέργεια….
ΕΡΩΤΗΣΗ 9: Σαν αναγνώστες,τί είδους βιβλία επιλέγετε να διαβάσετε;
Γ.&Μ.Α. Να και κάτι που η Μαρίνα και ο Γιάννης συμφωνούν. Μας αρέσουν πάρα πολύ τα ιστορικά μυθιστορήματα!
ΕΡΩΤΗΣΗ 10: Πού θα αφιερώνατε το βιβλίο σας;
Γ.&Μ.Α. Πάλι θα σας παραπέμψουμε στην «Αφιέρωση» ….Το βιβλίο αυτό το αφιερώνουμε σε όσους έχουν τη δίψα για να δουν, να μάθουν, να οραματιστούν. Να βρεθούν σε άλλους τόπους και χρόνους. Ξεπερνώντας τα εμπόδια να διασχίσουν τους ωκεανούς, έστω και μόνο με τη φαντασία, αν οι συνθήκες δεν τους επιτρέπουν το ταξίδι. Όπως τα γαλαξειδιώτικα τρικάταρτα που εδώ περιγράφουμε, να τριγυρίσουν και αυτοί στα λιμάνια της ζωής. Να ξεχάσουν τους καημούς ή τη μιζέρια και να βάλλουν στην καθημερινότητά τους αισιοδοξία και στόχους.
ΕΡΩΤΗΣΗ 11: Τέλος, τί θα λέγατε στους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με την συγγραφή;
Γ.&Μ.Α. Δύο πράγματα: 1ο: Που πας να μπλέξεις σε μία χώρα που έχει περισσότερους συγγραφείς από κατοίκους! 2ο: Προχώρα στο όνειρό σου και τίποτα να μη σε σταματήσει!
Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας καί τις απαντήσεις σας.
Με εκτίμηση,Κυριακή Γανίτη από το blog Dominica Amat
Διαβάστε εδώ την κριτική μου για το βιβλίο:
Συνέντευξη με τους συγγραφείς κύριο καί κυρία Γιάννη & Μαρίνα Αλεξάνδρου
Reviewed by Dominica
on
Αυγούστου 14, 2020
Rating:
Δεν υπάρχουν σχόλια: