Ο Μπίλλυ και η Αμαλία στο νησί
Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)
Θεωρώ πως από όλα τα βιβλία που επιλέγουμε να διαβάσουμε,λαμβάνουμε έστω καί μία μικρή συμβουλή,δεχόμαστε ένα μάθημα χρήσιμο για την ζωή μας. Από την αρχή,κιόλας,του χρόνου μοιάζει σαν να μην επιλέγω εγώ τα βιβλία που θα ήθελα να διαβάσω,αλλά εκείνα ''επιλέγουν'' εμένα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχω διαβάσει πολλά καί καλά βιβλία,διαφορετικά μεταξύ τους. Αυτή η μοναδικότητά τους τα κάνει να ξεχωρίζουν καί να μου αρέσουν τόσο πολύ.
Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ελκυστής η συλλογή διηγημάτων του συγγραφέα κυρίου Γιάννη Δίγκα,με τίτλο ''Ο Μπίλλυ και η Αμαλία στο νησί'' καί έχω την δυνατότητα να σας το παρουσιάσω σήμερα μέσα από το blog μου. Ένα βιβλίο που μου άφησε πολύ καλές εντυπώσεις καί σας το προτείνω ανεπιφύλακτα.
Μου είναι πολύ αρεστές οι συλλογές διηγημάτων για αρκετούς λόγους. Πρώτα απ΄όλα εξαιτάς της ποικιλίας των ιστοριών που περιέχονται μέσα στις σελίδες τους. Πάντα βρίσκω κάποιες που τις ξεχωρίζω καί έτσι μένω ικανοποιημένη από την ανάγνωσή των. Έπειτα,μπορώ ανα πάσα στιγμή να ανοίξω το βιβλίο καί να κατευθυνθώ απευθείας στην ιστορία που θέλω να διαβάσω εκείνη την ώρα,χωρίς να χρειάζεται να διαβάσω εξ αρχής όλο το βιβλίο. Τέλος,έχω την αίσθηση πως διαβάζω,ταυτόχρονα,παραπάνω του ενός βιβλία.
Ο συγγραφέας επιλέγει μέσα από 14 αυτοτελείς ιστορίες να μιλήσει στο αναγνωστικό κοινό για όλα αυτά που μας προβληματίζουν στην καθημερινή μας ζωή κι όλα εκείνα τα συναισθήματα που γεννιούνται στην ψυχή μας καί είναι οι πιο πιστοί μας σύντροφοι. Από την αποδοχή της διαφορετικότητας καί του ίδιου μας του εαυτού,την αγωνία καί τον φόβο για το άγνωστο αύριο καί τον θάνατο έως τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ανθρώπινες σχέσεις,τον πόνο για όλα όσα επιθυμούσαμε καί δεν έγιναν ποτέ πραγματικότητα,την μοναξιά καί την ανεξήγητη βία. Κάθε ιστορία είναι άρτια καί σωστά δομημένη,με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν ''κενά'' καί να μην μένουν απορίες στους αναγνώστες. Είναι τόσο έντονα φορτισμένες συναισθηματικά,που δεν υπάρχει πιθανότητα να μην σας ''αγγίξουν'' καί να μην ξεχωρίσετε,ή ακόμα καί να ταυτιστείτε με κάποιον/α από τους πρωταγωνιστές των. Θα αισθανθείτε έρωτα,πόνο,θυμό,απόγνωση μα καί ελπίδα πως τα καλύτερα έρχονται.
Ο λόγος του συγγραφέα είναι μεστός καί πετυχαίνει απόλυτα τον στόχο του. Δεν παρεκκλίνει,ούτε χρησιμοποιεί περιττές φιοριτούρες,απλά καί μόνο για να εντυπωσιάσει. Χρησιμοποιεί απλό,καθημερινό λεξιλόγιο καί ενισχύει τις ιστορίες με πολλές,παραστατικές εικόνες. Πρόκειται για μία ευανάγνωστη καί ευχάριστη συλλογή διηγημάτων. Στα υπέρ της συλλογής,μπορεί να προστεθεί η αληθοφάνεια τόσο των χαρακτήρων των ηρώων,όσο καί το πλαίσιο μέσα στο οποίο ζούν καί δραστηριοποιούνται. Είναι οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας. Αυτοί που συναντάμε παντού γύρω μας. Μπορώ να σας πώ ότι ξεχώρισα κάποιες ιστορίες παραπάνω από κάποιες άλλες,χωρίς αυτό να σημαίνει πως εκείνες ήταν λιγότερο καλές. Αυτό είναι κάτι τελείως υποκειμενικό καί επαφίεται στις προτιμήσεις του κάθε αναγνώστη. Σίγουρα αυτή θα είναι μία καλή αφορμή για να ξαναδιαβάσω την συλλογή στο μέλλον. Κρατάω τα θετικά,αρνητικά δεν υπάρχουν,καί συνεχίζω με πάθος τις βιβλιοαναγνώσεις!
Καλές σας αναγνώσεις!
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
«Ο Μπίλλυ και η Αμαλία στο νησί» και οι άλλες δεκατρείς μικρές ιστορίες που περιλαμβάνονται σε αυτή τη συλλογή διηγημάτων πραγματεύονται θέματα κοινά στη ζωή όλων των ανθρώπων. Η φθορά του ανελέητου χρόνου, η αγωνία και ο φόβος του θανάτου, η δυσκολία των σχέσεων, το απραγματοποίητο των ανθρώπινων ονείρων και ο πόνος που αυτό προκαλεί, η αλλοτρίωση και η μοναξιά –ακόμη και η ακραία βία κάποιες φορές– είναι όλα τους συστατικά του ανθρώπινου βίου κατά τη μακραίωνη εξέλιξη του ιστορικού και κοινωνικού γίγνεσθαι. Και στη βάση όλων αυτών, φανερά ή καλυμμένα, άμεσα ή έμμεσα, ηχηρά ή πιο σιωπηλά, είναι ο έρωτας και η αγάπη, τα θαυματουργά συστατικά της λύτρωσης του ανθρώπου από τη δυστυχία και οι μοναδικές σανίδες σωτηρίας του στον ωκεανό της τραγικότητας και του εφήμερου της ζωής.
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΙΓΚΑΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΕΛΚΥΣΤΗΣ
Ο Μπίλλυ και η Αμαλία στο νησί
Reviewed by Dominica
on
Αυγούστου 30, 2020
Rating:
Δεν υπάρχουν σχόλια: