Συνέντευξη με την συγγραφέα κυρία Μαρία Βλάχου
Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)
Σημερινή μου καλεσμένη στην στήλη των συνεντεύξεων η συγγραφέας κυρία Μαρία Βλάχου. Την ευχαριστώ θερμά για τον χρόνο καί τις απαντήσεις της. Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ελκυστής η συλλογή διηγημάτων της με τίτλο ''Η Κερκόπορτα''. Της εύχομαι να είναι καλοτάξιδο. Μπορείτε να το προμηθευτείτε είτε από το επίσημο site του εκδοτικού,είτε από κάποιο βιβλιοπωλείο.
Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΚΥΡΙΑ ΜΑΡΙΑ ΒΛΑΧΟΥ
Πάμε να δούμε τι μοιράστηκε μαζί μας...
ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Θα ξεκινήσω με μία ερώτηση που κάνω σε όλους τους συγγραφείς. Πώς μπήκε η συγγραφή στην ζωή σας;
Μ.Β. Πολλές αφορμές γύρω μου με παρακινούν για δημιουργική έκφραση, παρατήρηση, σχολιασμό. Άλλοτε μπορεί να είναι ποίημα, άλλοτε διήγημα, άλλοτε δοκίμιο. Εικόνες, πρόσωπα, καταστάσεις- προσωπικές ή κοινωνικές- γεγονότα, απλές καθημερινές ιστορίες στο τέλος τέλος, μπορούν να αποτελέσουν την αφόρμηση για να εκφράσω τους προβληματισμούς μου στο χαρτί. Την συγκεκριμένη χρονική στιγμή, ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για να καταστήσω και τρίτους – πέραν των φίλων – κοινωνούς των έργων μου.
ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ελκυστής το βιβλίο σας,με τίτλο ‘’Η Κερκόπορτα’’. Να σας ευχηθώ να είναι καλοτάξιδο. Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια γι΄αυτό;
Μ.Β. Το βιβλίο αποτελείται από τρία διηγήματα. Το πρώτο, που δάνεισε τον τίτλο και σε όλη τη συλλογή- η κερκόπορτα- αφορά στην πορεία μιας ισχυρής οικογένειας του Νυμφαίου, της οποίας τα ηνία κρατά η μητέρα, πράγμα που δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα της μητριαρχικής οικογένειας της κλειστής κοινωνίας του χωριού, κυρίως του προηγούμενου αιώνα και της περιόδου της μεγάλης ακμής του. Μέσα από ρωγμές και χαραμάδες, παρακολουθεί ο αναγνώστης την ιστορία της και την διαδρομή των μελών της στο χρόνο, καθώς και των δευτεραγωνιστών που με τον τρόπο τους ο καθένας προδιαγράφουν και ορίζουν τις εξελίξεις.
Το δεύτερο, - ο θρίαμβος των αφανών- παρακολουθεί και σχολιάζει την πορεία ενηλικίωσης μιας ομάδας παιδιών, που μέσα από επώδυνες εμπειρίες οδηγούνται προς την ενηλικίωση, με φόντο το δύσκολο καλοκαίρι του ’74.
Τέλος, «η παρένθεση» καταθέτει τους προβληματισμούς που γεννά το σύγχρονο φαινόμενο της μετανάστευσης και τις συνέπειες που αυτή συνεπάγεται στον βασικό χαρακτήρα του έργου και το άμεσο περιβάλλον του.
Μ.Β. Όπως είπα και παραπάνω, πηγή έμπνευσης μπορεί να αποτελέσει για μένα
το παραμικρό έναυσμα που από «μικρή σπίθα θα γίνει πυρκαγιά». Έχω αδυναμία στους απλούς, καθημερινούς ήρωες της ζωής και τα πάθη τους, αλλά και την αδυναμία τους να τα διαχειριστούν καταλήγοντας στις λάθος επιλογές. 'Ο, τι ακριβώς καταγράφεται στην πραγματική ζωή, με άλλα λόγια, μιας και αυτή είναι και η γοητεία της.
Μ.Β. Αν ανατρέξουμε στην Ιστορία, θα θυμηθούμε πως αυτή η μυστική, κρυφή πόρτα, ταυτίζεται με την άλωση του Βυζαντίου, την πτώση και την παρακμή του. Αλλά και με την προδοσία, και με τις συνέπειες που έχει αυτό το εκούσιο ή ακούσιο ολίσθημα στις μελλοντικές γενιές που κουβαλούν αυτήν την παρακαταθήκη ως βαριά κληρονομιά στη ζωή τους. Στο διήγημα, εν προκειμένω, η ιδέα της προδοσίας και των συνεπειών που επιφέρει, είναι διάχυτη πάνω στους ήρωες.
ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Ποιό το νόημα που θα θέλατε να περάσετε μέσα από το βιβλίο σας προς τους αναγνώστες;
Μ.Β. Τι ωραία ερώτηση! Καταρχάς, οι αναγνώστες κάνουν ένα ταξίδι σε προηγούμενο χωροχρόνο και γνωρίζουν ιδέες και πρακτικές που μπορεί να είναι άγνωστα στοιχεία στις σημερινές, αστικές κοινωνίες. ( Η κλειστή κοινωνία του συγκεκριμένου χωριού, παρά τον αστικό χαρακτήρα του κρύβει πουριτανικά ήθη και άκρατους συντηρητισμούς που τρέφει τόσες παθογένειες), έρχονται σε επαφή με χαρακτήρες που μέσα από τις στρεβλώσεις τους, το μόνο που αναζητούν είναι τελικά η ευτυχία ( κοινό ζητούμενο για περασμένες και τωρινές γενιές).Για να την κατακτήσουν, ωστόσο, περνούν μέσα από παιχνίδια εξουσίας, μίσους, έρωτα εκδίκησης, και κάποιοι, μπορεί να φτάνουν ως την τρέλα.
ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Πού θα αφιερώνατε το βιβλίο σας;
Μ.Β. Το έχω ήδη αφιερώσει στη μνήμη του πατέρα μου, Δημητρίου Βλάχου, που είχε ιδιαίτερους δεσμούς αγάπης με τη γενέτειρά του, το Νυμφαίο, και λίγη από την αγάπη αυτή, προσπαθώ να ενσταλάξω στο αναγνωστικό κοινό, γνωρίζοντάς του λίγα στοιχεία της ιστορίας και της τοπιογραφίας του.
ΕΡΩΤΗΣΗ 7: Ποιό το όραμά σας ως συγγραφέας;
Μ.Β. Η τέχνη της συγγραφής είναι μια μοναχική τέχνη, που όμως, μπορεί να αφυπνίσει περισσότερο κόσμο και να έρθει έτσι κοντύτερα με όλους όσοι σκύβουν πάνω από την πένα μου και βλέπουν τον κόσμο μέσα από τα δικά μου μάτια φωτίζοντας έτσι ένα θέμα που μπορεί μέχρι τότε να ήταν στο σκοτάδι. (Σκεφτείτε την τρίτη ηλικία, τον άστεγο, τον μετανάστη, τον άνεργο, τον άρρωστο, τον εξαρτημένο, τον αλκοολικό).
Αν μπορώ να παρασύρω σ’ αυτό το μοναχικό ταξίδι κι άλλους ταξιδιώτες – και χωρίς αποσκευές, γιατί αυτές θα τις αποκτήσουν στον τελευταίο σταθμό- ναι, τότε μπορώ να μιλήσω για όραμα.
Μ.Β. Δουλεύω πάνω σε κάτι που βασίζεται σε ιστορικά γεγονότα τα οποία θα αποτελέσουν το όχημα για την μυθοπλασία που αναπτύσσεται γύρω από την κεντρική ηρωίδα του μυθιστορήματος. Ανάμεσα σε δύο χώρες, ανάμεσα σε δύο πόλεις, ψάχνει να βρει τον προσανατολισμό της, ενώ το κάδρο της Ιστορίας επισπεύδει τις αποφάσεις της. Από την κατοχή και τον εμφύλιο, μέχρι τη χούντα και τον σεισμό του ’78 στη Θεσσαλονίκη, η ζωή της κυλά σαν ποτάμι που παρασύρει τον κόσμο της και τον αλλάζει δραματικά.
Μ.Β. Διαβάζω όλα τα είδη, ποίηση και φιλοσοφία, ιστορία και πολιτική, θεολογία και μεταφυσική, κοινωνιολογία, ψυχολογία και ανθρωπογεωγραφία. Δεν είμαι φαν των θρίλερ και της επιστημονικής φαντασίας, δυστυχώς ή ευτυχώς.
Μ.Β. Δεν ξέρω, πραγματικά. Τώρα προσπαθώ να το διαπιστώσω. Αν κρίνω από την μέχρι τώρα υποδοχή , πολύ καλή. Νομίζω πως υπάρχει ενδιαφέρον για νέες δουλειές.
ΕΡΩΤΗΣΗ 11: Αγαπημένο βιβλίο καί συγγραφέας;
Μ.Β. Αα, μπορώ να ξεχωρίσω; Πατριάρχη της πεζογραφίας θεωρώ τον Παπαδιαμάντη και την «Φόνισσα»,αλλά και τον Βιζυηνό με το «Αμάρτημα της μητρός μου». Είναι άριστα ψυχογραφήματα πάνω σε μια αριστουργηματική γλώσσα. Από τους νεότερους και ξένους, ξεχωρίζω τον Μουρακάμι, τον Παμούκ, τον Κόου. Νομίζω πως ο Μουρακάμι έκανε τομή στις υπαρξιακές αγωνίες του σύγχρονου ανθρώπου.
ΕΡΩΤΗΣΗ 12: Τέλος,τί θα λέγατε στους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με την συγγραφή;
Μ.Β. Θα έλεγα πως πρέπει να κυνηγούν την έμπνευση οπουδήποτε, αλλά και να αφιερώνουν πολύ χρόνο κάθε μέρα μπροστά από μια λευκή σελίδα. Αν δεν συνδυαστεί με σκληρή δουλειά και αυστηρό, πειθαρχημένο πρόγραμμα, το ταξίδι δεν ολοκληρώνεται.
Αγαπητή κυρία Γανίτη, ευχαριστώ για την πρόσκληση και τις ενδιαφέρουσες ερωτήσεις. Μας δίνουν πραγματικά, την ευκαιρία να ξεδιπλώσουμε πολλές πλευρές του βιβλίου μου και της συγγραφής γενικότερα.
Ευχαριστώ για την φιλοξενία,
Μαρία Δ. Βλάχου
Με εκτίμηση,Κυριακή Γανίτη από το blog Dominica Amat
Διαβάστε εδώ την κριτική μου για το βιβλίο:
https://dominicamat.blogspot.com/2020/07/blog-post_27.html
Συνέντευξη με την συγγραφέα κυρία Μαρία Βλάχου
Reviewed by Dominica
on
Αυγούστου 02, 2020
Rating:
Δεν υπάρχουν σχόλια: