Συνέντευξη με την συγγραφέα κυρία Μαρία Ανδρικοπούλου
Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)
Σήμερα έχω την χαρά να φιλοξενώ στην στήλη των συνεντεύξεων την συγγραφέα κυρία Μαρία Ανδρικοπούλου. Την ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο καί τις απαντήσεις της. Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Καλέντης το παιδικό της βιβλίο,με τίτλο ''Κωνσταντίνος Κανάρης τ’ όνομά μου''. Της εύχομαι να είναι καλοτάξιδο. Μπορείτε να το προμηθευτείτε είτε από το επίσημο site του εκδοτικού,είτε από κάποιο βιβλιοπωλείο.
Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΚΥΡΙΑ ΜΑΡΙΑ ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΥ
Για να δούμε τι μοιράστηκε μαζί μας...
ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Πώς πήρατε την απόφαση να ασχοληθείτε με τη συγγραφή;
M.A. Οι σπουδές μου στη Φιλολογία και η αγάπη μου για τα βιβλία με οδήγησαν στη συγγραφή. Στη λογοτεχνία για παιδιά με ώθησε η μητρότητα. Το πρώτο μου, μάλιστα, βιβλίο, «Πάρτι γενεθλίων», βασίστηκε σε μια ιστορία που επινόησα για να καληνυχτίζω τον γιο μου, η οποία κάθε βράδυ εμπλουτιζόταν ώσπου πήρε την τελική τυπωμένη της μορφή.
ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καλέντης το βιβλίο σας με τίτλο «Κωνσταντίνος Κανάρης τ’ όνομά μου». Να είναι καλοτάξιδο. Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια γι’ αυτό;
M.A. Το βιβλίο πραγματεύεται τον βίο και την πολιτεία του Κωνσταντίνου Κανάρη, του γενναίου μπουρλοτιέρη της ελληνικής επανάστασης και έντιμου πολιτικού. Η μυθιστορηματική αφήγηση συμπληρώνεται από εμβόλιμη εξιστόρηση πληροφοριών από διάφορες πηγές με στόχο να σκιαγραφηθεί το πορτρέτο του ήρωα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Ποιά η πηγή έμπνευσης για τη συγγραφή του συγκεκριμένου βιβλίου;
M.A. Μεγάλωσα στην Κυψέλη στην πλατεία της οποίας δεσπόζει το άγαλμα του πυρπολητή. Εκεί βρισκόταν και η εξοχική κατοικία του, όπως μαρτυρά η μαρμάρινη επιγραφή στην πρόσοψη μιας πολυκατοικίας. Σώζεται, μάλιστα, ως σήμερα το εκκλησάκι των Αγίων Αποστόλων που είχε χτιστεί στον περίβολο της κατοικίας του.
Θεωρούσα τον θρυλικό μπουρλοτιέρη –κατά κάποιον τρόπο– γείτονά μου. Αυτόν, λοιπόν, τον παλιό μου γνώριμο και αγαπημένο μου ήρωα της ελληνικής επανάστασης ήθελα να συστήσω στους μικρούς αναγνώστες, βέβαιη πως τα σπουδαία του ναυτικά κατορθώματα θα τους συνάρπαζαν κι ελπίζοντας ότι η εντιμότητά του θα λειτουργήσει ως παράδειγμα.
ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Πόσος χρόνος χρειάστηκε για να συλλέξετε τις απαραίτητες πληροφορίες και τελικά να γράψετε το βιβλίο;
M.A. Η συγγραφή αυτού του βιβλίου κράτησε γύρω στο εξάμηνο. Έγραψα και ξανάγραψα την ιστορία μέχρι να καταλήξω στην πρωτοπρόσωπη αφήγηση και στην ιδέα να ακούγεται η φωνή του ήρωα διά στόματος του αγάλματός του. Όσο διέτρεχα το υλικό που είχα συλλέξει, τόσο πήγαινα μπρος πίσω και αφαιρούσα ή συμπλήρωνα. Χρειάστηκε, δηλαδή, να επιλέξω από έναν μεγάλο όγκο πληροφοριών εκείνες που θα υπηρετούσαν καλύτερα τον στόχο μου. Αξιοποίησα την περίοδο του εγκλεισμού, λόγω πανδημίας, για να μπουν οι τελευταίες πινελιές. Κατόπιν, σε συνεργασία με την υπεύθυνη των εκδόσεων Καλέντη, την κ. Βασιλική Τζόκα, έγινε η διασταύρωση των στοιχείων από το πλούσιο υλικό των πηγών και η τελική επεξεργασία της έκδοσης.
ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Το βιβλίο σας απευθύνεται μόνο σε παιδιά ή και σε ενήλικες;
M.A. Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά των τελευταίων τάξεων του δημοτικού. Με πολλή χαρά, όμως, ακούω ενήλικες να μου λένε πως το διάβασαν με ενδιαφέρον και πως έμαθαν πράγματα που δεν γνώριζαν.
ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Έχουμε, άραγε, αρχίσει να ξεχνάμε το πόσοι σπουδαίοι άνθρωποι πολέμησαν για την ελευθερία και την πατρίδα μας;
M.A. Η μνήμη με την πάροδο των χρόνων εξασθενεί. Συχνά απολαμβάνουμε αγαθά, όπως η ειρήνη ή η ελευθερία, για τα οποία αγωνίστηκαν ή και θυσιάστηκαν πρόγονοί μας χωρίς να αναλογιζόμαστε το πώς αποκτήθηκαν. Καλό λοιπόν είναι να ιστορούνται οι πράξεις τους για να εμποδίζεται η λήθη, μια που η ιστορία έχει την τάση να επαναλαμβάνεται.
ΕΡΩΤΗΣΗ 7: Είναι τα βιβλία ο καλύτερος τρόπος τα παιδιά να μάθουν την ιστορία της χώρας μας κι όλων αυτών των σπουδαίων προσωπικοτήτων;
M.A. Νομίζω ότι η Ιστορία μπορεί κάλλιστα να προσεγγιστεί μέσα από τη λογοτεχνία. Η διδασκαλία της Ιστορίας με λογοτεχνικά κείμενα ως πηγή αποτελεί ενδιαφέρουσα πρόταση διδακτικής μεθόδου. Ένα λογοτεχνικό κείμενο μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά με το σχολικό εγχειρίδιο, να προσελκύσει το ενδιαφέρον το μαθητών και να τους ωθήσει να εστιάσουν ευκολότερα στα ιστορικά γεγονότα.
ΕΡΩΤΗΣΗ 8: Θα προτείνατε το βιβλίο σας σε εκπαιδευτικούς;
M.A. Ελπίζω οι εκπαιδευτικοί να προτείνουν το βιβλίο στην τάξη. Νομίζω ότι εύκολα μπορεί να αξιοποιηθεί στο πλαίσιο της διδασκαλίας, συμπληρώνοντας το εγχειρίδιο της Ιστορίας. Περαιτέρω, ένα μέρος του θα μπορούσε να ανέβει ως θεατρικός μονόλογος σε μια θεματική σχολική γιορτή.
EΡΩΤΗΣΗ 9: Σαν αναγνώστρια τι είδους βιβλία προτιμάτε να διαβάζετε;
M.A. Διαβάζω κυρίως λογοτεχνικά βιβλία, ελληνική και ξένη πεζογραφία. Αγαπώ πολύ τα ιστορικά και τα αστυνομικά μυθιστορήματα. Με γοητεύουν επίσης οι βιογραφίες.
Και διαβάζω συνεχώς παιδικά βιβλία. Η ανάγνωσή τους με βελτιώνει ως συγγραφέα που καταπιάνεται με αυτό το λογοτεχνικό είδος και με τέρπει ως αναγνώστρια.
ΕΡΩΤΗΣΗ 10: Πόσο εύκολα ή δύσκολα αποδέχεται το αναγνωστικό κοινό στη χώρα μας τους νεότερους συγγραφείς;
M.A. Η αποδοχή από το αναγνωστικό κοινό απαιτεί χρόνο και κόπο. Και για τους νέους συγγραφείς ισχύει ό,τι και στον υπόλοιπο επαγγελματικό κόσμο. Η καταξίωση εξαρτάται από την ποιότητα του έργου και έρχεται με την υπομονή, την επιμονή και τη διαρκή προσπάθεια για βελτίωση.
ΕΡΩΤΗΣΗ 11: Αγαπημένο βιβλίο και συγγραφέας;
M.A. Ένα από τα πιο αγαπημένα μου βιβλία είναι το «Εκατό χρόνια μοναξιάς» του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές. Χάθηκα στις σελίδες του κι όταν το τελείωσα, χρειάστηκαν λίγα λεπτά για να επανέλθω στην πραγματικότητα. Με το που έκλεισα το βιβλίο, μου φάνηκε παράξενο που βρισκόμουν στο δωμάτιό μου και όχι στο Μακόντο, το μέρος όπου εκτυλισσόταν η πλοκή του.
ΕΡΩΤΗΣΗ 12: Τέλος, τι θα λέγατε στους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με τη συγγραφή;
M.A. Αν και είναι μάλλον νωρίς για μένα να δίνω συμβουλές περί συγγραφής, θα πω μόνο ότι θεωρώ προϋπόθεση της ενασχόλησης με τη συγγραφή την επαρκή αναγνωστική εμπειρία και τη σωστή χρήση του λόγου. Συστήνω, λοιπόν, ασκήσεις γραφής και ανάγνωσης.
Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας και τις απαντήσεις σας.
Με εκτίμηση, Κυριακή Γανίτη από το blog Dominica Amat
Διαβάστε εδώ την κριτική μου για το βιβλίο:
https://dominicamat.blogspot.com/2020/09/blog-post_1.html
Συνέντευξη με την συγγραφέα κυρία Μαρία Ανδρικοπούλου
Reviewed by Dominica
on
Σεπτεμβρίου 11, 2020
Rating:
Δεν υπάρχουν σχόλια: