Συνέντευξη με τον συγγραφέα κύριο Δημήτρη Βαγενά
Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)
Σημερινός μου καλεσμένος στην στήλη των συνεντεύξεων ο συγγραφέας κύριος Δημήτρης Βαγενάς. Τον ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο καί τις απαντήσεις του. Μπορείτε να βρείτε δημοσιευμένες στο blog στην στήλη ''Ιστορικά'' καί ''Φαντασίας'' τις κριτικές μου για τα βιβλία του ''ΕΛ ΑΧΜΑΡ-Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ'' καί ''Ο θηρευτής και οι προστάτες της αιώνιας ψυχής''. Του εύχομαι να είναι καλοτάξιδα.
Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΚΥΡΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΓΕΝΑΣ
Για να δούμε τι μοιράστηκε μαζί μας...
ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Αρχικά θα ήθελα να σας ρωτήσω τι ήταν αυτό που σας οδήγησε να ασχοληθείτε με την συγγραφή.
Δ.Β. Όταν πριν από μερικά χρόνια, στην αρχή της οικονομικής κρίσης, έμεινα χωρίς αντικείμενο εργασίας μιας και έχασα την επιχείρηση που διατηρούσα, ο άπλετος ελεύθερος χρόνος μου έδωσε την ευκαιρία να κάνω αυτό που ήθελα από καιρό, να γράψω τις ιστορίες που κουβαλούσα και κουβαλώ μέσα μου. Παραμυθάς θεωρώ πως είμαι και όχι συγγραφέας. Αυτό που οι αγγλοσάξονες λένε story teller.
ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Πρόσφατα διάβασα δύο βιβλία σας, τα οποία ήταν εξίσου ενδιαφέροντα και εκ διαμέτρου αντίθετα μεταξύ τους. Αναφέρομαι στα βιβλία ‘’ΕΛ ΑΧΜΑΡ-Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ’’ και ‘’Ο θηρευτής και οι προστάτες της αιώνιας ψυχής’’. Είναι κάτι που το έχετε ανάγκη ως συγγραφέας; Σας γεμίζει περισσότερο το να γράφετε βιβλία με μεγαλύτερη θεματική ποικιλία;
Δ.Β. Δεν το πολυσκέφτομαι. Ο,τιδήποτε γεννηθεί σαν ιδέα στο μυαλό μου, κάποια στιγμή ξεκινώ να το γραφώ. Το τι είδος είναι,δεν με απασχόλησε ποτέ. Δεν θεωρώ πως είναι και το καλύτερο για ένα συγγραφέα η τυποποίηση, εκτός και αν δεν μπορεί να κάνει αλλιώς. Το λέω γιατί το γεγονός, πως βγάζω μεγάλο όγκο ‘δουλειάς’ σε μικρο χρονικό διάστημα, οφείλεται στην ευχέρεια που έχω να γράφω τόσο διαφορετικά είδη.
ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Σε μία συζήτησή μου με ένα συγγενικό μου πρόσωπο, αναφέροντάς της την ιστορία για το βιβλίο σας ‘’ ’Ο θηρευτής και οι προστάτες της αιώνιας ψυχής’’, μου εξέφρασε την σκέψη -και συμφώνησα μαζί της- πως πρέπει να είστε πολύ ‘’ψαγμένος’’ ως άνθρωπος και συγγραφέας. Είναι κάτι το οποίο επιθυμείτε να μεταφέρετε στο αναγνωστικό κοινό μέσα από τα βιβλία σας;
Δ.Β. Βασικά σε όλα μου τα γραπτά προσπαθώ να μοιραστώ γνώσεις που απέκτησα σαν εμπειρίες και διαβάσματα στα κοντά 60 χρόνια της ζωής μου και εικόνες που βλέπω σαν μέσα από κάμερα και προσπαθώ να τις μεταδώσω στον αναγνώστη με την κατάλληλη περιγραφή. Τώρα για το ψαγμένος, δεν είμαι εγώ που θα το πω, αλλά ό,τι γράφω σίγουρα το έχω ερευνήσει όσο πιο πολύ μπορώ.
ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Πώς πήρατε την απόφαση να γράψετε δύο νουβέλες -αναφέρομαι στο ‘’’Ο θηρευτής και οι προστάτες της αιώνιας ψυχής’’ και ‘’Το μυστικό’’ που περιέχονται σε ένα βιβλίο και μιλούν για θρησκευτικά δόγματα, την ύπαρξη του θείου και την άποψη περί ύβρεως και νεμέσεως ενώ δηλώνετε πως είστε φύσει και θέσει άθεος -βάσει των δικών σας λεγομένων- εδώ και σαράντα χρόνια; (Απόλυτα σεβαστό από μεριάς μου)
Δ.Β. Μάλλον όσοι το λένε δεν έχουν μελετήσει καλά τις διδαχές και τα γραπτά κείμενα και παραδόσεις των πίστεων τους. Είναι μια μεγάλη κουβέντα αυτή που δεν γίνεται φυσικά εδώ. Πιστεύω πως το τελείως αντίθετο υποστηρίζω στον Θηρευτή. Στο μυστικό δεν υπάρχει παρά η πίστη των αρχαίων Αιγυπτίων κι η αποδοχή της μυθολογίας τους, όμως η εξήγηση για το τι ακριβώς εννοεί ο… γράφων δίνεται στην τελευταία φράση του επίλογου (όποιος το διαβάσει θα καταλάβει). Ο Θηρευτής είναι στην πραγματικότητα ένα βιβλίο που περιέχει την δική μου φιλοσοφία για τον θάνατο και την ψυχή. Αυτό που θεωρούν Θεό δεν είναι τίποτε άλλο από την δική μου πίστη σε κάτι που υπάρχει στην δική μου και μόνο φαντασία και λέγεται μυθοπλασία. Όπως ξέρετε,ο κάθε αναγνώστης διαβάζει με διαφορετική προοπτική και αντιλαμβάνεται διαφορετικά, από τον άλλον, τα νοήματα που βρίσκει σε κάθε κείμενο.
ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Επιλέγετε να βάζετε μέσα στις ιστορίες των βιβλίων σας προσωπικές σας εμπειρίες; Ναι, ή όχι; Και γιατί;
Δ.Β. Νομίζω αυτό δεν μπορώ να το αποφύγω, αφού όπως προανέφερα σε προηγούμενη απάντηση μου: «βασικά σε όλα μου τα γραπτά προσπαθώ να μοιραστώ γνώσεις που απέκτησα σαν εμπειρίες και διαβάσματα». Άλλωστε χωρίς τις εμπειρίες και τα διαβάσματα δύσκολα κάποιος θα μπορούσε να γράψει ένα βιβλίο. Χωρίς την γνώση του κόσμου και των ανθρώπων, πώς θα μπορούσες να πείσεις τον οποιονδήποτε για αυτά που θες να πεις;
.
ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Έχετε γράψει κι άλλα βιβλία. Μπορείτε να μας μιλήσετε επιγραμματικά και για εκείνα;
Δ.Β. Τα περισσότερα είναι συλλογές ομοειδών διηγημάτων , ή νουβελών όπως ο Θηρευτής. Έχω γράψει μόνο τρία μυθιστορήματα , αλλά 13 συνολικά βιβλία. Τρεις συλλογές έχουν να κάνουν με τρόμου, φαντασίας και επιστημονικής φαντασίας διηγήματα και νουβέλες. Κάποια αλλη με αστυνομικά κατασκοπικά διηγήματα και μια νουβέλα κλπ. Έχω γράψει κατά παραγγελία δυο βιογραφίες. Η μια δεν πουλιέται, μιας και ήταν οικογενειακή … υπόθεση. Με εκδότες έχω στα βιβλιοπωλεία τρία έργα μου. Τα μυθιστορήματα μου ‘’Τα ρουάν του έρωτα’’ των εκδόσεων Δερέ και το ‘’Στον Όλυμπο της Ζανζιβάρης’’ των εκδόσεων Ελκυστής , όπως και την συλλογή ‘’Στα όρια της φαντασίας’’ των εκδόσεων παράξενος Ελκυστής. Όλα μου τα βιβλία μπορείτε να τα παραγγείλετε από την σελίδα μου στο φέισμπουκ https://www.facebook.com/dimvag61/shop/?referral_code=page_shop_tab&ref=page_internal
ΕΡΩΤΗΣΗ 7: Ως συγγραφέας έχετε κάποιο όραμα;
Δ.Β. Περισσότερο από το να πουληθούν τα βιβλία μου και να γίνω γνωστός στο αναγνωστικό κοινό έρχεται το όνειρο να δω, κάποια απ’ αυτά, να γίνονται ταινία ή τηλεοπτικό σήριαλ.
EΡΩΤΗΣΗ 8: Τα βιβλία σας κάθε άλλο παρά συνηθισμένα μπορεί να θεωρηθούν. Ξεφεύγουν από την περπατημένη. Θεωρείτε πως αυτός είναι ο κύριος λόγος για να τα επιλέξουν, ή όχι οι αναγνώστες;
Δ.Β. Ίσα ίσα που για τους περισσότερους main stream, ας τους πω χαριτολογώντας, αναγνώστες το μη συνηθισμένο είναι λόγος να μην πάρουν τα βιβλία μου. Προτείνω να τους δώσουν μια ευκαιρία και ίσως, ίσως λέω, βρουν στο διαφορετικό κάτι που τους έλειπε σαν ανάγνωση μέχρι σήμερα και δεν το ήξεραν.
ΕΡΩΤΗΣΗ 9: Υπάρχει κάποιος/α συγγραφέας που θαυμάζετε το έργο του/της και διαβάζετε όλα τα βιβλία του/της;
Δ.Β. Αρκετοί, αλλά εκείνοι που με έχουν επηρεάσει το πλείστον είναι ο Ρέι Μπράντμπερυ, ο Ιούλιος Βερν και ο Γουίλμπουρ Σμιθ, των οποίων φυσικά έχω διαβάσει το σύνολο, ή σχεδόν, των έργων τους.
ΕΡΩΤΗΣΗ 10: Τέλος τί θα λέγατε στους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με την συγγραφή;
Δ.Β. Το πιο βασικό να παράγουν τέχνη. Αυτό σημαίνει να ακούν την ψυχούλα τους πάνω απ' όλα. Να γράφουν από ανάγκη να εκφραστούν και όχι να προσπαθούν να ‘κατασκευάσουν’ βιβλία αρεστά στο πλατύ κοινό. Η ‘κατασκευή’ βιβλίων δεν είναι συγγραφή, είναι εμπόριο. Επίσης να τολμούν να φέρνουν την δουλειά τους στο φως. Να πάρουν μέρος σε διαγωνισμούς λογοτεχνικούς για να μετρήσουν τις δυνάμεις τους και να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση. Πάνω απ' όλα μπαίνοντας στον χώρο να έχουν χαλύβδινο στομάχι.
Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας και τις απαντήσεις σας.
Με εκτίμηση, Κυριακή Γανίτη από το blog Dominica Amat
Δεν υπάρχουν σχόλια: