Συνέντευξη με τον συγγραφέα κύριο Άγι Ντούλια
Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)
Σημερινός μου καλεσμένος στην στήλη των συνεντεύξεων ο συγγραφέας κύριος Άγις Ντούλιας. Τον ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο καί τις απαντήσεις του. Από τις εκδόσεις 24γράμματα κυκλοφορεί το βιβλίο του με τίτλο ''Ψηφιακό εγώ''. Του εύχομαι να είναι καλοτάξιδο. Διαβάστε την κριτική μου γι'αυτό στην στήλη ''Δυστοπικά''. Για όσους/ες επιθυμούν να το διαβάσουν,μπορούν να το προμηθευτούν είτε από το επίσημο site του εκδοτικού,είτε από κάποιο βιβλιοπωλείο.
Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΚΥΡΙΟΣ ΑΓΙΣ ΝΤΟΥΛΙΑΣ
Για να δούμε τι μοιράστηκε μαζί μας...
ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Ποιά ήταν η αφορμή για να ασχοληθείτε με την συγγραφή;
Α.Γ. Η αφορμή ήταν ασήμαντη ή δεν υπήρξε. Σημασία έχει η αιτία. Θυμάμαι τον εαυτό μου από μικρό παιδί να σκαρφίζεται και να γράφει ιστορίες. Επομένως ήταν ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα.
ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Κυκλοφορεί απ΄τις εκδόσεις 24γράμματα το βιβλίο σας ‘’Ψηφιακό εγώ’’. Να είναι καλοτάξιδο. Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια γι’αυτό;
Α.Γ. Πρόκειται για ένα δυστοπικό μυθιστόρημα αχαλίνωτης πραγματικότητας που αφορά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media) και το πόσο αυτά έχουν επηρεάσει κάθε πτυχή της ζωής μας. Όταν η πραγματικότητα υποσκελίζεται δίνοντας τη θέση της σε έναν ψηφιακό εικονικό κόσμο,ποιοι κίνδυνοι ελλοχεύουν για την προσωπική μας ζωή,την ψυχολογία μας αλλά και για ολόκληρη την κοινωνία;
ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Τί σας οδήγησε να προβείτε στην συγγραφή του βιβλίου σας ‘’Ψηφιακό εγώ’’;
Α.Γ. Ο χρόνος που αφιέρωνα μια περίοδο της ζωής μου στα social media. Οι άνθρωποι γύρω μου και η τροπή που έχουν πάρει σήμερα οι ανθρώπινες σχέσεις. Έχετε βρεθεί σε κάποιο φιλικό τραπέζι όπου επικρατεί παγερή σιωπή,ενώ όλοι «scrollάρουν» απορροφημένοι στο κινητό,στον ψηφιακό τους κόσμο,δίχως να έχουν επαφή με την πραγματικότητα γύρω τους; Αυτή ήταν η αφορμή να γράψω το «Ψηφιακό Εγώ».
ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Μέσα από την υπόθεση του βιβλίου σας μιλάτε για τον τρόπο που ο ερχομός των μέσων κοινωνικής δικτύωσης επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τις ανθρώπινες σχέσεις. Ποιό,όμως,το μερίδιο ευθύνης κι εμάς των ίδιων σε όλη αυτήν την κατάσταση;
Α.Γ. Ο καθένας φέρει το δικό του μερίδιο ευθύνης για το πόσο θα επιτρέψει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να διεισδύσουν στην προσωπική του ζωή. Τα όρια (πρέπει να) τίθενται από ανθρώπους ώριμους και συνετούς,που αντιμετωπίζουν τα social media ως μέσο και όχι ως αυτοσκοπό,που έχουν επίγνωση της παντοδυναμίας και των κινδύνων που αυτά κρύβουν αλλά και που μπορούν να κάνουν σαφή διάκριση ανάμεσα στις έννοιες της δημόσιας και της ιδιωτικής σφαίρας. Σε αντίθετη περίπτωση εύκολα εμείς οι χρήστες θα μετατραπούμε σε αντικείμενα χρήσης…
ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Πώς γίνεται ενώ απαιτούμε ελευθερία,ιδιωτικότητα και λοιπά δικαιώματα να προσφέρουμε έτσι απλόχερα πολλές πληροφορίες από την ζωή μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Γιατί υπάρχει αυτή η αντίφαση ανάμεσα στην σκέψη καί στις πράξεις μας;
Α.Γ. Αυτό συμβαίνει διότι οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν την παντοδυναμία και τους κινδύνους των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Κι ακόμη κι αν τους γνωρίζουν,δεν τους συνειδητοποιούν και δεν τους έχουν κατά νου σε καθημερινή βάση. Γνωρίζετε ότι όταν ανεβάζετε μια φωτογραφία οπουδήποτε στο διαδίκτυο ουσιαστικά δεν μπορείτε να την κατεβάσετε ποτέ; Τα ψηφιακά ίχνη δεν διαγράφονται… Ξέρετε ότι με μόλις μερικές δεκάδες κλικ το Facebook και η google μπορούν να σας γνωρίζουν καλύτερα από ότι σας ξέρουν τα πιο στενά σας πρόσωπα; Συνειδητοποιείτε ότι στον τοίχο σας,τόσο στο Facebook όσο και στο Youtube,προβάλλονται μόνο αναρτήσεις και βίντεο που ταιριάζουν στις δικές σας προτιμήσεις,επιλογές και απόψεις,με την πολυφωνία και τις αντίθετες απόψεις να αποκλείονται; Το πόσο αυτό το γεγονός μπορεί να οδηγήσει σε πολωμένες κοινωνίες ή ακόμα και σε εμφύλιες συγκρούσεις έχει καταδειχθεί από επιστημονικές μελέτες.
ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Γιατί οι περισσότεροι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να ‘’θυσιάσουν’’ πολλά στον βωμό των likes; Πόση ανασφάλεια και μοναξιά μπορεί να κρύβεται πίσω;
Α.Γ. Η ανάγκη της ετερο-επιβεβαίωσης και της αποδοχής από τους γύρω μας ήταν ανέκαθεν χαρακτηριστικό του ανθρώπου και αποτελεί μια υγιή ανάγκη,αρκεί να μην μετατρέπεται σε εμμονή κι αυτοσκοπό και να μην θέτει σε κίνδυνο την διαδικασία της αυτοεπιβεβαίωσης και αυτοαποδοχής. Ωστόσο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης,λόγω της παντοδυναμίας τους,λειτουργούν σαν πολλαπλασιαστές. Έτσι ήδη υπάρχουσες ανασφάλειες γιγαντώνονται,ενώ συμπεριφορές αδιάκοπης και εμμονικής αυτοπροβολής μετατρέπονται,δυστυχώς,σε αποδεκτή νόρμα. Ένα ανασφαλές και καταπιεσμένο εγώ παραμορφώνεται ακόμη περισσότερο μπρος στον φακό της αυτοπροβολής. Στον ψηφιακό κόσμο βιώνουμε τις ανασφάλειές μας υπό καθεστώς εστίασης και μεγέθυνσης (zoom).
ΕΡΩΤΗΣΗ 7: Έχετε ξεκινήσει να γράφετε το επόμενο βιβλίο σας; Αν ναι,μπορείτε να μας πείτε δύο λόγια; Σε ποιό λογοτεχνικό είδος θα ανήκει;
Α.Γ. Κάπου ανάμεσα σε επαγγελματικές και προσωπικές υποχρεώσεις προσπαθώ να βρίσκω χρόνο για τη συγγραφή του επόμενου βιβλίου μου. Ανήκει στην κατηγορία του ιστορικού-κοινωνικού μυθιστορήματος. Πρόκειται για δύο παράλληλες ιστορίες,ενός ανθρώπου που ωφέλησε όσο λίγοι την ανθρωπότητα και ενός άλλου που τη ζημίωσε. Μάλιστα θα είναι και εξαιρετικά επίκαιρο και ελπίζω να καταφέρω να το ολοκληρώσω.
ΕΡΩΤΗΣΗ 8: Ποιό το όραμά σας ως συγγραφέας;
Α.Γ. Η φράση «ποιο βιβλίο διάβασες σήμερα;» να γίνει τόσο συνηθισμένη και χιλιοειπωμένη όσο η φράση «πάμε για καφέ;». Ακόμη,όλα τα βιβλία,ή έστω τα πολυδιαβασμένα(best sellers),να έχουν μετασχηματιστική επίδραση στη ζωή του αναγνώστη. Να οδηγούν σε μια πιο λειτουργική ζωή. Να πλάθουν έναν καλύτερο κόσμο.
EΡΩΤΗΣΗ 9: Σαν αναγνώστης,τί είδους βιβλία προτιμάτε να διαβάζετε;
Α.Γ. Μπορώ να διαβάσω σχεδόν όλα τα είδη,με εξαίρεση τα στερεοτυπικά και επαναλαμβανόμενου μοτίβου ρομαντικά μυθιστορήματα. Η αγάπη μου βέβαια είναι τα δυστοπικά μυθιστορήματα,ενώ ένα βιβλίο κερδίζει πολλούς πόντους στη συνείδησή μου όταν εμπεριέχει πραγματικά επιστημονικά στοιχεία ή φανταστικά αλλά δοσμένα με ρεαλιστικό τρόπο.
ΕΡΩΤΗΣΗ 10: Πόσο εύκολα ή δύσκολα αποδέχεται το αναγνωστικό κοινό στην χώρα μας τους νεότερους συγγραφείς;
Α.Γ. Εύχομαι εύκολα. Η πορεία του «Ψηφιακού Εγώ» θα μας δώσει την απάντηση…
ΕΡΩΤΗΣΗ 11: Τέλος,τί θα λέγατε στους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με την συγγραφή;
Α.Γ. Να ακολουθήσουν τα όνειρά τους. Όπως έλεγε κι ο Νίτσε «γίνε αυτό που είσαι»…
Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας καί τις απαντήσεις σας.
Με εκτίμηση,Κυριακή Γανίτη από το blog Dominica Amat
Δεν υπάρχουν σχόλια: