Συνέντευξη με την συγγραφέα κυρία Ερμιόνη Βλαχίδου
Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)
Σημερινή μου καλεσμένη στην στήλη των συνεντεύξεων η συγγραφέας κυρία Ερμιόνη Βλαχίδου. Την ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο καί τις απαντήσεις της. Από τις εκδόσεις Ελκυστής κυκλοφορεί το πρώτο της βιβλίο με τίτλο ''Όταν σκοτώνουν έναν βασιλιά''. Της εύχομαι να είναι καλοτάξιδο. Διαβάστε την κριτική μου γι'αυτό στην στήλη ''Βιβλιοπροτάσεις''. Για όσους/ες επιθυμούν να το διαβάσουν,μπορούν να το προμηθευτούν είτε από το επίσημο site του εκδοτικού,είτε από κάποιο βιβλιοπωλείο.
Για να δούμε τι μοιράστηκε μαζί μας...
ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Τί είναι για εσάς η συγγραφή; Ποιά ήταν η αφορμή για να ξεκινήσετε να ασχολείστε με αυτήν;
Ε.Β. Δεν νομίζω ότι έχω μία ικανοποιητική απάντηση για το τι είναι η συγγραφή. Νομίζω ότι είναι μια μεγάλη έννοια και προσπαθώντας να της δώσω κάποια επεξήγηση,περισσότερο θα χάσει υπόσταση.
Δεν υπήρχε κάποια συγκεκριμένη αφορμή,αφού από τότε που θυμάμαι μου άρεσε να γράφω,ειδικά ιστορίες που σκεφτόμουν. Έχει πολλές ιδιότητες η συγγραφή. Σε ηρεμεί και σου δίνει ενέργεια ταυτόχρονα. Για μένα είναι από τις πιο ψυχαγωγικές δραστηριότητες.
ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Κυκλοφορεί απ΄τις εκδόσεις Ελκυστής το βιβλίο σας ‘Όταν σκοτώνουν έναν βασιλιά’’. Να είναι καλοτάξιδο. Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια γι’αυτό;
Ε.Β. Σας ευχαριστώ!
Το «Όταν Σκοτώνουν Έναν Βασιλιά» είναι ένα βιβλίο που έγραψα μέσα στην καραντίνα,αλλά ήταν στο μυαλό μου εδώ και πολλά χρόνια. Βλέπουμε πως ο θάνατος του Βασιλιά μίας φανταστικής χώρας,επηρεάζει τη ζωή των δύο πρωταγωνιστών,αφού η μία είναι η Πριγκίπισσα και κόρη του και ο άλλος καταλήγει μπλεγμένος σε αυτόν.
ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Τί σας οδήγησε να προβείτε στην συγγραφή του βιβλίου σας ‘’Όταν σκοτώνουν έναν βασιλιά’’;
Ε.Β. Ήταν μία ιδέα που μου ήρθε σε μία τυχαία στιγμή στη Δευτέρα Λυκείου. Έγραφα κατά καιρούς κομμάτια του και σιγά σιγά οι πρωταγωνιστές διαμορφώνονταν. Παρόλα αυτά ποτέ δεν είχα κάτσει να το γράψω από την αρχή έως το τέλος ενώ ήθελα. Ώσπου ήρθε η καραντίνα και λέω αφού έχω χρόνο,γιατί όχι τώρα;
ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Τί θα επιθυμούσατε να ‘’κρατήσει’’ το αναγνωστικό κοινό απ΄την επαφή του με το βιβλίο σας;
Ε.Β. Δεν θα ήθελα να επηρεάσω τους αναγνώστες με το πως το σκεφτόμουν εγώ. Νομίζω ότι είναι πιο ενδιαφέρον ο καθένας να το αντιλαμβάνεται διαφορετικά και να δίνει τη δικιά του γεύση στα συμπεράσματα.
ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Έχετε ξεκινήσει να γράφετε το επόμενο βιβλίο σας; Αν ναι,μπορείτε να μας πείτε δύο λόγια; Σε ποιό λογοτεχνικό είδος θα ανήκει;
Ε.Β. Δεν έχω ξεκινήσει,αλλά ευελπιστώ να ξεκινήσω σύντομα. Η κύρια ιδέα μου είναι για ιστορίες μιας ερευνήτριας του υπερφυσικού και ό,τι αυτό συνεπάγεται. Από αυτό νομίζω ότι φαίνεται και σε ποιο είδος θα ανήκει.
ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Ποιό το όραμά σας ως συγγραφέας;
Ε.Β. Γενικά θα ήθελα όσο μπορώ να αναδείξω θέματα,τα οποία ακόμα δεν μπορούμε,οι περισσότεροι να «διαβάσουμε» σωστά,ειδικά όσον αφορά τη ψυχολογία και ψυχοσύνθεση ενός ατόμου. Το κοινωνικό άγχος ας πούμε πολλές φορές γίνεται αντιληπτό ως ντροπή και ότι το άτομο δεν κοινωνικοποιείται επειδή δεν κάνει αρκετή προσπάθεια,ενώ είναι πολύ πιο περίπλοκο. Θα ήθελα,λοιπόν,μέσα από τους χαρακτήρες μου να βάλω άτομα που δεν έχουν βιώσει αγχώδεις διαταραχές,κατάθλιψη και άλλες καταστάσεις παρόμοιου φάσματος,να τα δουν όλα αυτά εκ των έσω. Έτσι ίσως κάποιες καταστάσεις γίνουν περισσότερο κατανοητές για όλους.
ΕΡΩΤΗΣΗ 7: Από τί εμπνέεστε συνήθως;
Ε.Β. Από τα πάντα και από το τίποτα μαζί. Και πριν φανεί περίεργη αυτή η απάντηση,να εξηγήσω. Γενικά απλά μου έρχονται ιδέες σε διάφορες στιγμές,χωρίς να κάνω κάτι ή να είμαι κάπου που να αποτελεί σημείο έμπνευσης. Πιο πολύ κίνητρο παίρνω από το περιβάλλον γύρω μου,παρά έμπνευση. Η μουσική ας πούμε,ανάλογα τι είδους είναι,μου δίνει κίνητρο και ένα μικρό σπρώξιμο να κάτσω να γράψω.
EΡΩΤΗΣΗ 8: Σαν αναγνώστρια,τί είδους βιβλία προτιμάτε να διαβάζετε;
Ε.Β. Γενικά διαβάζω τα πάντα,αλλά έχω μια ιδιαίτερη προτίμηση στα επιστημονικής φαντασίας και τα ιστορικά (για τα ιστορικά-λογοτεχνικά και μη). Μου αρέσει να διαβάζω επίσης βιβλία κλασσικής λογοτεχνίας και θεατρικά έργα. Το τελευταίο που διάβασα ήταν «Ο Πόλεμος των Κόσμων» του H.G. Wells.
ΕΡΩΤΗΣΗ 9: Πόσο εύκολα ή δύσκολα αποδέχεται το αναγνωστικό κοινό στην χώρα μας τους νεότερους συγγραφείς;
Ε.Β. Δεν ξέρω αν είναι θέμα αποδοχής,απλά νομίζω ότι πολύ πιο εύκολα θα επιλέξει κάποιος κάτι που ήδη ξέρει και ξέρει ότι του αρέσει. Έτσι θα είναι πιο σίγουρο ότι θα αποφύγει μια απογοήτευση,αλλά θα χάσει βέβαια και την ευκαιρία να ανακαλύψει κάτι καινούργιο και ενδιαφέρον. Είναι,όμως και θέμα μάρκετινγκ. Πιο εύκολα θα επιλέξει κάτι που έχει ακούσει ή βλέπει μπροστά σε ένα βιβλιοπωλείο. Νομίζω ότι είναι λογικό,αλλά όπως είπα έτσι χάνεται και η ευκαιρία μιας νέας ανακάλυψης.
ΕΡΩΤΗΣΗ 10: Τέλος,τί θα λέγατε στους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με την συγγραφή;
Ε.Β. Όχι,ότι είμαι κάποια αυθεντία του χώρου,αλλά αν τους αρέσει,απλά να γράφουν,να διαβάζουν,να ακούν κριτική και να βελτιώνονται. Γενικά,πιστεύω,ότι αν σου αρέσει κάτι πρέπει να το κάνεις, κυρίωςγια την ευχαρίστηση που παίρνεις όταν ασχολείσαι μαζί του και όλα τα άλλα είναι δευτερεύοντα.
Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας καί τις απαντήσεις σας.
Με εκτίμηση,Κυριακή Γανίτη από το blog Dominica Amat
Συνέντευξη με την συγγραφέα κυρία Ερμιόνη Βλαχίδου
Reviewed by Dominica
on
Δεκεμβρίου 16, 2020
Rating:
Δεν υπάρχουν σχόλια: