Συνέντευξη με τον συγγραφέα κύριο Βαγγέλη Κατσούπη
Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)
Σημερινός μου καλεσμένος στην στήλη των συνεντεύξεων ο συγγραφέας κύριος Βαγγέλης Κατσούπης. Τον ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο καί τις απαντήσεις του. Από τις εκδόσεις Ελκυστής κυκλοφορεί το βιβλίο του με τίτλο ''Ο μύθος του εαυτού''. Του εύχομαι να είναι καλοτάξιδο. Διαβάστε την κριτική μου γι'αυτό στην στήλη ''Βιβλιοπροτάσεις''. Για όσους/ες επιθυμούν να το διαβάσουν,μπορούν να το προμηθευτούν είτε από το επίσημο site του εκδοτικού,είτε από κάποιο βιβλιοπωλείο.
Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΚΥΡΙΟΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΑΤΣΟΥΠΗΣ
Για να δούμε τι μοιράστηκε μαζί μας...
ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Πώς μπήκε η συγγραφή στην ζωή σας;
Β.Κ. Θα έλεγα “τυχαία”,αλλά μάλλον η λέξη αυτή δεν ταιριάζει όταν μιλάμε για κάτι που κινητοποιεί τη θέληση και απαιτεί πειθαρχία. Αρχικά ανέπτυξα έναν εθισμό στην ανάγνωση και αργότερα τρύπωσε στο μυαλό μου λαθραία η σκέψη να γράψω κάτι δικό μου.
ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Κυκλοφορεί απ΄τις εκδόσεις Ελκυστής το βιβλίο σας ‘’Ο μύθος του εαυτού’’. Να είναι καλοτάξιδο. Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια γι’αυτό;
Β.Κ. Ευχαριστώ. “Ο μύθος του εαυτού” είναι το ψυχογράφημα ενός ανθρώπου ιδιαίτερου,που όμως δεν έχει τίποτα το εξαιρετικό,ούτε αποτελεί πρότυπο. Εξαιτίας ενός ατυχήματος αναγκάζεται να βρει επιτακτικά μια απάντηση στον γρίφο της αυτογνωσίας και καταλήγει να επινοήσει τον ίδιο του τον εαυτό. Σε παράλληλες τροχιές με τον κεντρικό ήρωα,οι χαρακτήρες που τον πλαισιώνουν γυρεύουν κι εκείνοι με τον τρόπο τους το ιερό δισκοπότηρο της αυθεντικότητας. Τελικά όλα είναι θέμα επιλογής, όλα υποβαστάζονται από την ελευθερία της ύπαρξης.
ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Τί σας οδήγησε να προβείτε στην συγγραφή του βιβλίου σας ‘’Ο μύθος του εαυτού’’;
Β.Κ. Όταν συνέλαβα την ιδέα δεν είχα σκοπό να γράψω μια μακροσκελή ιστορία,αλλά ένα διήγημα. Έτσι κι έγινε. Διαβάζοντας όμως μετά το σύντομο κείμενο που προέκυψε,μου φαινόταν σα να διάβαζα την περίληψη ενός μυθιστορήματος και πως αυτά που θέλω να πω παρουσιάζονταν πολύ επιπόλαια. Ξεκίνησα λοιπόν να εμβαθύνω στο θέμα και στο τέλος γεννήθηκε το συγκεκριμένο βιβλίο.
ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Άραγε πόσο λανθασμένη είναι η εντύπωση που έχουμε για τον εαυτό μας;
Β.Κ. Η εντύπωση για τον εαυτό μας δεν είναι ούτε λάθος,ούτε σωστή. Άλλοτε εναρμονίζεται με την εικόνα που έχουν οι άλλοι για μας και άλλοτε όχι. Αυτό όμως δε θα έπρεπε να μας απασχολεί πολύ,εκείνο που έχει σημασία είναι το αν ανταποκρίνεται στην υποστασιακή μας βούληση,όχι στις επιθυμίες,έχει μεγάλη διαφορά και αυτή είναι η συχνότερη παρανόηση. Στο βαθμό που η εντύπωση για τον εαυτό μας συμβαδίζει με αυτή τη βούληση,μπορούμε να μιλάμε για κάτι γνήσιο ή κάτι κίβδηλο,προσποιητό,επιβεβλημένο έξωθεν.
ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Τί μπορεί να καταρρίψει τον μύθο που εμείς οι ίδιοι/ες έχουμε δημιουργήσει για τον εαυτό μας;
Β.Κ. Προφανώς μια συνταρακτική εμπειρία μπορεί να καταρρίψει πολλά,να διαλύσει αυταπάτες,να ξεγυμνώσει μασκαρεμένες καταστάσεις. Επίσης η συνειδητοποίηση της θνητότητας,του περιορισμένου ορίζοντα της δράσης μας,είναι ένας αδέκαστος κριτής του όποιου μύθου έχουμε στήσει στο νου μας. Ασφαλώς υπάρχει και η για κάποιο λόγο λοξοδρόμηση της ενέργειας που επιτελεί το χτίσιμο του μύθου.
ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Πόσο επώδυνη καί διδακτκή,συνάμα,μπορεί να είναι η συνειδητοποίηση της αλήθειας σχετικά με τον εαυτό μας;
Β.Κ. Αυτό εξαρτάται αφενός από το εύρος της αναντιστοιχίας μεταξύ εκείνου που νομίζαμε ότι ισχύει και εκείνου που αποκαλύφθηκε ως πραγματικό. Αφετέρου από το πόσο ευερέθιστη είναι μια ψυχή και κατά πόσο στοχεύει στην βελτίωση. Για τους ανθρώπους που διακατέχονται από αυτή την εμμονή,μια τέτοια αποκάλυψη μετατρέπεται σε θεμέλιο της υπερβατικής τους προσπάθειας.
ΕΡΩΤΗΣΗ 7: Ποιό το όραμά σας ως συγγραφέας;
Β.Κ. Το όραμά μου είναι να γράψω βιβλία αυτόνομα από μένα. Αυτό σημαίνει να μπορέσω να παράξω γραπτά με σθένος και πλαστικότητα,ικανά να μετοικήσουν σε άλλα κεφάλια και κει να ακολουθήσουν μια πορεία έξω από τη δική μου σφαίρα επιρροής.
ΕΡΩΤΗΣΗ 8: Γιατί πρέπει να διαβάζουμε βιβλία;
Β.Κ. Γιατί το βιβλίο είναι αναντικατάστατο,καμιά καινοτομία της τεχνικής δεν μπορεί να το υποδαυλίσει. Το βιβλίο δεν δίνει τίποτα έτοιμο στο μυαλό,δεν προσφέρει τίποτα άμεσα από τον αισθητό κόσμο. Ο δέκτης,δηλαδή ο αναγνώστης,καλείται να δημιουργήσει το σκηνικό της θέασης ή να συνδιαλλαγεί με μια άποψη χρησιμοποιώντας αποκλειστικά υλικά του εαυτού του και πάντα με τους δικούς του όρους.
EΡΩΤΗΣΗ 9: Σαν αναγνώστης,τί είδους βιβλία προτιμάτε να διαβάζετε;
Β.Κ. Προτιμώ τα φιλοσοφικά αναγνώσματα και την πεζογραφία του είδους που είναι προσδεμένο στο άρμα της φιλοσοφίας και της ψυχολογίας. Σ’αυτό το φάσμα συγκαταλέγονται από ορισμένα κείμενα που θεωρούνται κλασικά,μέχρι και κάποια από τα λεγόμενα “μοντέρνα” ή “πειραματικά”.
ΕΡΩΤΗΣΗ 10: Πόσο εύκολα ή δύσκολα αποδέχεται το αναγνωστικό κοινό στην χώρα μας τους νεότερους συγγραφείς;
Β.Κ. Ανέκαθεν υπήρχε μια εύλογη καχυποψία απέναντι στους νεότερους συγγραφείς. Το επιπλέον μειονέκτημα για έναν νέο συγγραφέα σήμερα είναι ότι υπάρχουν πάρα πολλοί σαν αυτόν,που διεκδικούν ακριβώς τα ίδια με κείνον. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να χάνεται πολλές φορές μέσα στο πλήθος,ακόμα κι αν αξίζει να προχωρήσει. Ωστόσο η αποδοχή δεν είναι ακατόρθωτη,πάντα κάποιοι τα καταφέρνουν. Μεγάλο ρόλο σ’αυτό παίζει και η τύχη.
ΕΡΩΤΗΣΗ 11: Τέλος,τί θα λέγατε στους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με την συγγραφή;
Β.Κ. Να απαντήσουν πρώτα στο ερώτημα “θέλω να γράφω ακόμα κι αν δεν έχει κανέναν αντίκτυπο αυτό που κάνω;”. Ύστερα,δεδομένου ότι η γραφή είναι μια σκαπάνη,να εξασκηθούν όσο μπορούν στο σκάψιμο και να φέρνουν στο φως μόνο ό,τι τους ανήκει.
Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας καί τις απαντήσεις σας.
Με εκτίμηση,Κυριακή Γανίτη από το blog Dominica Amat
Δεν υπάρχουν σχόλια: