ΤΟ ΝΗΣΙ
Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)
Άν κρίνω από την τεράστια επιτυχία που έλαβε η τηλεοπτική σειρά με τίτλο ''Το νησί'' που βασίστηκε στο ομώνυμο μυθιστόρημα της συγγραφέως κυρίας Βικτόρια Χίσλοπ,δεν πιστεύω πως υπάρχει κάποιος/α που δεν έχει παρακολουθήσει στο παρελθόν τη σειρά,ή,δεν έχει διαβάσει το βιβλίο. Από τις εκδόσεις Ψυχογιός επανακυκλοφορεί σε νέα ανανεωμένη έκδοση το βιβλίο καί σήμερα έχω την χαρά να σας το παρουσιάζω μέσα από το blog μου.
Εύλογα θα αναρωτιέστε γιατί κάποιος/α αναγνώστης/στρια να επιλέξει να αγοράσει καί να διαβάσει πάλι το βιβλίο,ή,να το κάνει ενώ έχει ήδη δεί την τηλεοπτική σειρά. Αρχικά,θα σας εκφράσω την δική μου άποψη για την ανάγνωση βιβλίων που επανεκδίδονται καί έπειτα,θα σας αναφέρω τις αλλαγές που θα βρείτε στη νέα,παρούσα έκδοση. Ύστερα τους λόγους για τους οποίους αξίζει να διαβαστεί αυτό το βιβλίο καί να ακουστεί παντού η ιστορία που πραγματεύεται μέσα στις σελίδες του. Προσωπικά όσες φορές έχει τύχει να διαβάσω ένα βιβλίο σε νέα έκδοση,θεωρώ πως βλέπω πράγματα που μπορεί να μην τους είχα δώσει την πρέπουσα προσοχή την πρώτη φορά. Το βλέπω σαν μία βελτίωση/εξέλιξη της γραφής του/της εκάστοτε συγγραφέα/εως καί ότι έτσι δίνεται η ευκαιρία σε περισσότερους αναγνώστες/στριες να ''ανακαλύψουν'' παλαιότερα βιβλία που ίσως καί να μην τα γνώριζαν μέχρι σήμερα.
Οι αλλαγές που υπάρχουν στην ανανεωμένη έκδοση είναι αρκετές. Θα σας τις αναφέρω ευθύς αμέσως. 1)Μέσα στις σελίδες του βιβλίου θα βρούμε ασπρόμαυρες φωτογραφίες από το νησί της Σπιναλόγκας εκείνη την εποχή που διαδραματίζονται τα γεγονότα αλλά καί φωτογραφίες του τόπου σήμερα,οι οποίες προέρχονται από το αρχείο της Βικτόρια Χίσλοπ και με την ευγενική παραχώρηση του Στέλιου Κτενιαδάκη. Θα παρατηρήσουμε τις αλλαγές που έφερε ο χρόνος μα καί η παρέμβαση του ανθρώπου. 2)Εντάσσεται ένας νέος πρόλογος από την ίδια τη συγγραφέα καί φέρει τον τίτλο «Σχεδόν είκοσι χρόνια μετά». 3)Θα μας δοθεί η δυνατότητα να διαβάσουμε αυτούσιο ένα απόσπασμα από το ανέκδοτο έργο του κυρίου Μανώλη Φουντουλάκη με τίτλο ''«Μνήμες από τον Αντιλεπρικό Σταθμό Αθηνών» ύστερα από την ευγενική παραχώρηση της οικογένειας Φουντουλάκη.
Δυστυχώς,μία από τις πολλές ασθένειες που ταλαιπώρησαν μα καί στιγμάτισαν πολλούς ανθρώπους κατά την μέση του 20ου αιώνα είναι η νόσος Χάνσεν,ή,όπως είναι ευρέως γνωστή ως λέπρα. Ακόμη καί στη χώρα μας υπήρξαν πολλοί άνθρωποι που νόσησαν καί το ξεπέρασαν αλλά η στάμπα του λεπρού έμεινε πάνω τους σαν τατουάζ που δεν μπορούσε να αφαιρεθεί. Ένα ταξίδι στην Κρήτη καί δη στη Σπιναλόγκα έγινε η αφορμή να γεννηθεί στη συγγραφέα η ιδέα να γράψει ένα βιβλίο που μιλάει για την ιστορία αυτών των ανθρώπων. Αυτό που θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ κι αρκετά χρόνια,αλλά δεν είχε συμβεί.
Χωρισμένο σε τέσσερα μέρη,όσοι καί οι καίριοι σταθμοί της ζωής των πρωταγωνιστών,το βιβλίο έρχεται να ακουμπήσει στις καρδιές καί στις ψυχές των αναγνωστών. Με λόγο απλό καί κατανοητό η συγγραφέας θα μιλήσει για μία όχι καί τόσο μακρινή από εμάς εποχή καί θα βάλει στο προσκήνιο τον άνθρωπο,την αξία της ανθρώπινης ζωής,τα δικαιώματα για ένα καλύτερο αύριο καί την αποδοχή από την κοινωνία. Με ένα δικό της μαγικό τρόπο μας ''βάζει'' μέσα στην ιστορία,καθιστώντας μας αφανείς ήρωες/ηρωϊδες. Θα δούμε το τι πραγματικά συνέβαινε καί θα ζήσουμε χαρές,λύπες,απογοητεύσεις,έρωτες,την ελπίδα για την εξάλειψη της ασθένειας καί το όραμα για ένα ευτυχέστερο μέλλον. Οι περιγραφές τόσο γλαφυρές δίνουν έναν τόνο ζωντάνιας σε όλο το κείμενο. Το λεξιλόγιο άφθονο προσαρμόζεται κάθε φορά ανάλογα με το ποιος/α μιλάει. Οι εξελίξεις τρέχουν σελίδα με τη σελίδα διατηρώντας αμείωτο το ενδιαφέρον καί την προσοχή μας.
''ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΑΝΑΖΗΤΑ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΗΣ
Σε μια κρίσιμη φάση της ζωής της, η Αλέξις, επιθυμώντας να μάθει την ιστορία της οικογένειάς της, επισκέπτεται την Κρήτη. Το μόνο που ξέρει ως τώρα είναι πως η μητέρα της έχει μεγαλώσει σ’ ένα μικρό χωριό εκεί προτού εγκατασταθεί για πάντα στο Λονδίνο.
ΕΝΑ ΓΡΑΜΜΑ ΠΟΥ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΒΑΘΙΑ ΚΡΥΜΜΕΝΑ ΜΥΣΤΙΚΑ
Το μόνο στοιχείο που διαθέτει για να ξετυλίξει το κουβάρι του παρελθόντος είναι ένα γράμμα που της δίνει η μητέρα της. Της υπόσχεται πως, αν το παραδώσει σε μια παλιά της φίλη, θα μάθει όλη την αλήθεια.
ΕΝΑ ΝΗΣΙ ΠΟΥ ΚΡΥΒΕΙ ΤΡΑΓΩΔΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΘΗ.''(Περίληψη οπισθοφύλλου)
Η συγγραφέας έχει εντάξει μέσα στην πλοκή δύο κρίσιμες στιγμές της νεότερης ιστορίας,όπως είναι η γερμανική κατοχή στην Κρήτη,αλλά καί η ανακάλυψη του φαρμάκου που βοήθησε να γιατρευτούν πολλοί άνθρωποι καί να φύγουν τελικά από τη Σπιναλόγκα. Όμως καί πάλι δεν μένει μόνο εκεί. Θα μας μιλήσει για τη στάση που κράτησαν οι υπόλοιποι υγιείς πολίτες απέναντι στους αρρώστους καί στις οικογένειες αυτών,ακόμη κι όταν πλέον είχαν θεραπευτεί. Μία σαφή νήξη στις προκαταλήψεις καί στη στενομυαλιά που χαρακτήριζε πολύ κόσμο λόγω άγνοιας καί φόβου σε οτιδήποτε ξένο καί διαφορετικό. Ακόμη καί η στάση της πολιτείας απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους αποτελεί ένα αγκάθι της συγκεκριμένης υπόθεσης. Δεν ήταν λιγότερο άνθρωποι από εμάς επειδή αρρώστησαν... Είναι κρίμα να τους αντιμετωπίζουμε ως κατώτερούς μας εξαιτίας αυτής της λανθασμένης αντίληψης... Θα θέλατε να σας φέρονται με τον ίδιο τρόπο,αν ω μη γένοιτο ήσασταν στην θέση τους; Θα τολμούσατε να μπείτε έστω καί λίγο στα παπούτσια τους; Δεν το νομίζω. Οπότε,γιατί εμείς να χάσουμε την ανθρωπιά μας;
Διαβάζοντας το βιβλίο,αφού έχουν περάσει πια τα χρόνια από τότε που παρακολουθούσα την τηλεοπτική σειρά,είχα την αίσθηση πως όλα ''ζωντάνευαν'' μπροστά στα μάτια μου καί περιδιάβαινα αόρατη ανάμεσα στους ήρωες αλλά καί στο νησί της Σπιναλόγκας. Γέμισα από πληθώρα συναισθημάτων καί χίλιες σκέψεις ξεπήδησαν από το νού μου. Έγινα ένα με τον τόπο καί τους ανθρώπους του. Τους ένιωσα οικείους κι όχι ξένους. Χάρηκα με την χαρά τους,πόνεσα με τον πόνο τους καί λυτρώθηκα με την ελευθερία τους από αυτήν την ασθένεια.
Εν κατακλείδι,έχουμε να κάνουμε με ένα από τα πιο καθηλωτικά βιβλία που έχω διαβάσει έως σήμερα καί σας το προτείνω ανεπιφύλακτα,είτε το έχετε διαβάσει στο παρελθόν,είτε όχι. Ένα βιβλίο που η ιστορία του ούτε ξεχνιέται,ούτε καί επιτρέπεται να συμβεί. Ένα ιστορικό-κοινωνικό μυθιστόρημα άρρηκτα συνδεδεμένο με τον τόπο μας καί τη σύγχρονη ιστορία του.
Καλά σας αναγνώσματα!
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΒΙΚΤΟΡΙΑ ΧΙΣΛΟΠ (VICTORIA HISLOP)
ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: The Island
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΔΕΛΕΓΚΟΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΨΥΧΟΓΙΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια: