Συνέντευξη με την συγγραφέα κυρία Καίτη Δροσίνη
Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)
Σημερινή μου καλεσμένη στην στήλη των συνεντεύξεων η συγγραφέας κυρία Καίτη Δροσίνη. Την ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο καί τις απαντήσεις της. Από τις εκδόσεις Ελκυστής κυκλοφορεί το βιβλίο της με τίτλο ''ΑΤΙΜΩΡΗΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ''. Της εύχομαι να είναι καλοτάξιδο. Για όσους/ες επιθυμούν να το διαβάσουν,μπορούν να το προμηθευτούν είτε από το επίσημο site του εκδοτικού,είτε από κάποιο βιβλιοπωλείο.
Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΚΥΡΙΑ ΚΑΙΤΗ ΔΡΟΣΙΝΗ
Για να δούμε τι μοιράστηκε μαζί μας...
ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Ελκυστής το νέο βιβλίο σας με τίτλο ‘’Ατιμώρητο έγκλημα’’. Να είναι καλοτάξιδο. Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια γι’αυτό;
Κ.Δ. Σας ευχαριστώ πολύ! Είναι μια γλυκιά ιστορία που εμπνεύστηκα μετά από την αγορά κάποιων παλαιών βιβλίων στο Μοναστηράκι. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε ανακαλύψει μικρές σημειώσεις,αφιερώσεις,κάποια αποκόμματα εφημερίδων και ιδιαίτερους σελιδοδείκτες μέσα σε κάποιο βιβλίο.
Η ηρωίδα μου ανακάλυψε μια φωτογραφία ντοκουμέντο. Έναν άνδρα,πιθανότατα δολοφόνο,με μια γυναίκα να κείτεται νεκρή και γύρω της αίματα που στοίχειωσαν μονομιάς την Κατερίνα. Θέλησε να βρει την προέλευση των βιβλίων από τον ιδιοκτήτη τους μέχρι και την ανακάλυψη του δολοφόνου,αν μπορούσε. Έκανε τα πάντα και ξεκίνησε αμέσως,τρέχοντας στο αστυνομικό τμήμα –αν και κάπως διστακτική- για να καταγγείλει και να αναζητήσει πληροφορίες. Η πλοκή της ιστορίας μας ξεκίνησε εμφανίζοντας πολλούς ήρωες που άφησαν το λιθαράκι τους σε ένα μυθιστόρημα που θα σας συγκινήσει και θα σας δημιουργήσει πολλά και ανάμεικτα συναισθήματα.
ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Ποιά η πηγή έμπνευσης της ιστορίας του βιβλίου σας ‘’Ατιμώρητο έγκλημα’’;
Κ.Δ. Η πηγή έμπνευσης είναι τα βιβλία,οι ιστορίες που κρύβουν και η μυρωδιά τους. Πολλές φορές ένα φθαρμένο βιβλίο σχεδόν μιλάει μόνο του. Μας κάνει να φανταστούμε πόσα χέρια το έχουν αγγίξει,τα συναισθήματα που έβγαλαν στους πολλούς αναγνώστες και τι άφησε στον καθένα μας ο επίλογός του. Κάποιες φορές θέλουμε να καταγγείλουμε γεγονότα και δεν τολμάμε να τα αποκαλύψουμε σε κανέναν,μιας και η Δικαιοσύνη δε λειτουργεί για όλους ισότιμα. Τότε παίρνουμε τα χαρτιά μας και καταγράφουμε γεγονότα με την ελπίδα να αναγνωστούν και να φτάσουν κάπου… Ισχύει η φράση πως οι καλλιτέχνες χρησιμοποιούν την τέχνη τους για να αποκαλύψουν την αλήθεια. Πόσα συμβαίνουν γύρω μας και μάλιστα από υψηλά ιστάμενα άτομα,τα οποία ούτε καν τους συγκινούν. Ακόμη και τα ΜΜΕ είναι προσαρμοσμένα στις εκάστοτε συνθήκες καλύπτοντας όχι μόνο υπαίτιους αλλά κι εγκληματίες κρατών. Στην ιστορία μου αναφέρω ένα πολιτικό γεγονός,που ενώ ακούστηκε και απασχόλησε τα δελτία ειδήσεων και τον τύπο,ξεπεράστηκε και ξεχάστηκε σαν μια κακότεχνη ταινία. Υπάρχουν αμέτρητα «ατιμώρητα εγκλήματα» και τα βλέπουμε στις οθόνες μας καθημερινά. Λειτουργούν ως πηγή έμπνευσης για το συγκεκριμένο βιβλίο. Το ερώτημά μου είναι,όμως,τί μπορούμε όλοι εμείς να κάνουμε γι’αυτά; Ας παραδειγματιστούμε τουλάχιστον από την ηρωίδα του βιβλίου μου.
ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Παρατηρώ πως η πλειοψηφία των ιστοριών των βιβλίων κινούνται μεταξύ του κοινωνικού και αστυνομικού μυθιστορήματος. Θεωρείτε πως είναι δύο λογοτεχνικά είδη που αλληλοσυμπληρώνονται;
Κ.Δ. Η κοινωνία μας αποτελείται από ποικιλόμορφους χαρακτήρες. Το καλό και το κακό συνυπάρχει μέσα μας διαμορφώνοντας τον χαρακτήρα μας,επομένως και τη συμπεριφορά μας απέναντι στην κοινωνία. Διαπληκτισμοί,εγκλήματα κι απίστευτες ιστορίες εκρήγνυνται καθημερινά αφήνοντάς μας έκπληκτους για το πού μπορεί να οδηγηθεί ο άνθρωπος και πόσες δολοφονίες μπορεί να διαπράξει. Επίσης η πολιτική,η διαφθορά και το σύστημα γενικότερα θεωρούνται συνυπεύθυνα όχι μόνο για την αλλαγή στην εξέλιξη μιας κοινωνίας αλλά και για την πραγματοποίηση πολλών αδικημάτων. Επομένως ναι,στην λογοτεχνία αλληλοσυμπληρώνονται.
ΕΡΩΤΗΣΗ 4: ‘’Ατιμώρητο έγκλημα’’ ο τίτλος του βιβλίου σας κι αυτόματα πέρασε από το νου μου η σκέψη,πως ως αναγνωστικό κοινό επιθυμούμε να βρούμε την λύση ανάλογων εγκλημάτων που στην αληθινή ζωή δεν συμβαίνει πάντα,γι’αυτό κι επιλέγουμε να διαβάζουμε τέτοια βιβλία. Εσείς είχατε αυτό κατά νου,όταν γράφατε την υπόθεση του βιβλίου;
Κ.Δ. Ναι,με έχουν θυμώσει υπερβολικά τα σκάνδαλα κάποιων πολιτικών που πέρασαν ασχολίαστα σχεδόν. Δεν γίνεται άλλο να εθελοτυφλούμε,δεν επιτρέπεται η Δικαιοσύνη να κλείνει τα μάτια και επίσης θεωρώ αδιανόητο να επανέρχονται στην εξουσία «σάπια» άτομα που έχουν κατηγορηθεί στο παρελθόν -ακόμη και για ασέλγειες σε παιδιά- επειδή υποστηρίζουν ένα πολιτικό χρώμα που βρίσκεται σε ισχύ. Τους βλέπουμε καθημερινά στις οθόνες,να μας εμπαίζουν και δεν αντιδρούμε! Πόσο θα αφήσουμε τα πολλά «εγκλήματά» τους ατιμώρητα,πότε θα λογοδοτήσουν;
ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Χρησιμοποιήσατε κάποιο πλάνο/σχεδιάγραμμα κατά την διάρκεια της συγγραφής του βιβλίου σας,ή,αφήσατε τους ήρωες και την ιστορία να σας οδηγήσουν εκεί που επιθυμούσαν;
Κ.Δ. Στο συγκεκριμένο βιβλίο φυσικά και χρησιμοποίησα σχεδιάγραμμα καθώς αποτελείται από ιστορικά στοιχεία και δεν ήθελα σε καμία περίπτωση να ξεφύγω από την πραγματικότητα των γεγονότων. Οι ήρωες εξ αρχής γνώριζα που θα οδηγηθούν και συνήθως ελάχιστα πράγματα είναι αυτά που αλλάζω στον επίλογο μου. Στο συγκεκριμένο βιβλίο δούλεψα πολύ τη δομή του και επανερχόμουν τακτικά στα ιστορικά του θέματα. Πιστεύω ο αναγνώστης να το διαπιστώσει.
ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Ως συγγραφέας υπάρχει κάποιο λογοτεχνικό είδος με το οποίο θα θέλατε να ασχοληθείτε μελλοντικά;
Κ.Δ. Θα ήθελα μελλοντικά να ασχοληθώ με τις βιογραφίες,αν και το θεωρώ πολύ δύσκολο είδος με ιδιαίτερη δουλειά επάνω στο πρόσωπο που θα γραφεί. Εκεί δεν πλάθουμε χαρακτήρες αλλά προσπαθούμε να μπούμε μέσα σε μια άλλη προσωπικότητα,πράγμα αρκετά ευαίσθητο και χρίζει ιδιαίτερης προσοχής. Θα ήθελα κάποια στιγμή να το κάνω και φυσικά το πρόσωπο που θα επιθυμούσα να γράψω τα πάντα γύρω από τη ζωή και το έργο του είναι ο Γεώργιος Δροσίνης.
ΕΡΩΤΗΣΗ 7: Τί να αναμένει το αναγνωστικό από την συγγραφέα Καίτη Δροσίνη μέσα από το νέο της βιβλίο;
Κ.Δ. Να αναμένει μια ακόμη δυνατή ιστορία με μυστήριο,ανατροπές,διαφορετικούς χαρακτήρες με τους οποίους ο αναγνώστης να ταυτιστεί. Αρκεί να κάνει λίγη υπομονή.
ΕΡΩΤΗΣΗ 8: Έχετε σκεφτεί την ιστορία του επόμενου βιβλίου σας; Αν ναι,σε ποιά κατηγορία θα ανήκει;
Κ.Δ. Έχω κάποιες ιδέες αλλά δεν τις έχω ολοκληρώσει ακόμη. Σίγουρα το μυστήριο και οι δολοφονίες θα υπάρχουν στην επόμενη ιστορία μου. Επομένως θα ανήκει στην αστυνομική κατηγορία.
ΕΡΩΤΗΣΗ 9: Σαν αναγνώστρια,τί είδους βιβλία προτιμάτε να διαβάζετε;
Κ.Δ. Μου αρέσουν οι ιστορίες μυστηρίου,τα αστυνομικά μυθιστορήματα και οι νουβέλες με πρωτότυπα θέματα. Θέλω το βιβλίο που διαβάζω να κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον μου και να ανυπομονώ για την επόμενη σελίδα. Επιθυμώ να διδάσκομαι από τα βιβλία που επιλέγω.
ΕΡΩΤΗΣΗ 10: Τέλος,ποιό ήταν εκείνο το βιβλίο που διαβάσατε πρόσφατα και σας ικανοποίησε στον μέγιστο βαθμό;
Κ.Δ. Διάβασα το βιβλίο «Η πλημμύρα» του Εμίλ Ζολά. Μια μικρή αλλά τόσο περιεκτική ιστορία που αφήνει ανάμεικτα συναισθήματα και ερωτήματα που παραμένουν στο μυαλό αρκετές μέρες αφού το ολοκληρώσεις. Αγωνιζόμαστε ολόκληρη τη ζωή μας για να αποκτήσουμε υλικά αγαθά και αρκεί μια στιγμή μόνο για να χαθούμε μαζί τους,να στροβιλιστούμε στο νερό και κανένας να μη βγει αλώβητος. Η δύναμη της φύσης που αλλάζει ή τερματίζει για πάντα την τόσο εύθραυστη ζωή μας. Είναι βιβλίο που μου δείχνει πόσο πρέπει να ευγνωμονώ καθημερινά γι’αυτά που έχω και να μην ονειρεύομαι ασήμαντα υλικά αγαθά.
Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας και τις απαντήσεις σας.
Με εκτίμηση, Κυριακή Γανίτη από το blog Dominica Amat
Διαβάστε εδώ την κριτική μου για το βιβλίο: https://dominicamat.blogspot.com/2021/02/blog-post_51.html
Δεν υπάρχουν σχόλια: