Συνέντευξη με την συγγραφέα κυρία Ηλιάνα Βολονάκη
Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)
Σημερινή μου καλεσμένη στην στήλη των συνεντεύξεων η συγγραφέας κυρία Ηλιάνα Βολονάκη. Την ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο καί τις απαντήσεις της. Από τις εκδόσεις Bookstars - Free Bublishing κυκλοφορεί το βιβλίο της με τίτλο ''Στο Μεθύσι Των Αγγέλων''. Της εύχομαι να είναι καλοτάξιδο. Για όσους/ες επιθυμούν να το διαβάσουν,μπορούν να το προμηθευτούν από κάποιο βιβλιοπωλείο.
Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΚΥΡΙΑ ΗΛΙΑΝΑ ΒΟΛΟΝΑΚΗ
Για να δούμε τι μοιράστηκε μαζί μας...
ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Πώς μπήκε η συγγραφή στη ζωή σας; Με τί θα μπορούσατε να την παρομοιάσετε;
Η.Β. Από μικρό κορίτσι λάτρευα να κάνω μιμήσεις! Αφού να φανταστείτε,στην πολυκατοικία νόμιζαν ότι κάθε μέρα στο σπίτι,είχαμε επισκέπτες! Ήταν ένας τρόπος να εκφράσω όσα εκφράζω τώρα στο χαρτί!
Ήταν δύσκολο να γράψω βιβλίο,εφόσον ακόμα δεν γνώριζα Καλή γραφή! Θα μου πείτε,παιδί νηπιαγωγείου και Δημοτικού,είναι λογικό! Έτσι,το πρώτο μου βιβλίο ήρθε στην ηλικία των 18 χρόνων,έχοντας την ανάμνηση της Άννα Καρένινα! Ήταν το έναυσμά μου,για να πάρει τροπή η γραφή μου! Σε ηλικία 8 χρόνων είχα μάθει απ'έξω όλο το θεατρικό έργο με την Ντενίση! Είχα μαγευτεί από τις κινήσεις των ηθοποιών από το τρόπο που παρουσίαζαν το λεξιλόγιο! Έτσι,μεγαλώνοντας,θεώρησα ότι έχω και εγώ κάτι να δώσω!
Αν κάποιος με ρωτούσε: τι είναι έμπνευση,δεν ξέρω τι ακριβώς θα απαντούσα,διότι αυτή έρχεται αυτόματα,σαν κάποιος να έχει ανάψει ένα φως μέσα στην ψυχή του συγγραφέα. Από την άλλη πλευρά,είναι ένα δύσκολο και επώδυνο πράγμα. Ίσως μια γυναίκα που γεννάει. Στη γέννηση ενός έργου,όπως και στη γέννηση ενός παιδιού,υπάρχει μεγάλη δόση οδύνης και πόνου. Ο συγγραφέας πρέπει να εναρμονιστεί με το κείμενό του,να κατηγορηθεί για τα γραφόμενά του. Γράφει για να απελευθερωθεί και να ανακαλύψει,ή μάλλον να βεβαιώσει πλευρές που πίστευε ότι δεν υπάρχουν. Είναι δύσκολο,σαφώς,να μην θίξεις τα προσωπικά δεδομένα κανενός,αλλά να αποδείξεις την αλήθεια.
ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Bookstars-Free Publishing το νέο σας βιβλίο με τίτλο ‘’Στο Μεθύσι των Αγγέλων’’. Να είναι καλοτάξιδο. Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια γι’αυτό;
Η.Β. Διαβάζοντας το βιβλίο κάποιος θα θεωρήσει ότι είναι κατεξοχήν: Γυναικείο μυθιστόρημα. Τουναντίον,αναφέρεται στην ελεύθερη βούληση του κάθε ανθρώπου!
Η Αρετώ Ράλλη διεκδικεί τα δικαιώματα της Είναι οι δεύτερες σκέψεις,θα έλεγα,του καθενός μας! Το σωστό και το λάθος,το ήθος και η αξιοπρέπεια. Όλοι έχουμε κρυμμένες λέξεις και πλευρές,φοβόμαστε πολλές φορές,ακόμα,να τις μοιραστούμε με τον ίδιο μας τον εαυτό!
Γνωρίζουμε έναν άνθρωπο και στην ουσία,δεν τον γνωρίζουμε ποτέ! Ένας φαύλος κύκλος,όπως μου εκμυστηρεύτηκε η πραγματική κόρη της στη συζήτησή μας. Στην ουσία το βιβλίο περιστρέφεται την χρονολογία του 1900,σε μια εντελώς διαφορετική Ελλάδα. Γερμανική κατοχή,μεταπολίτευση,Νόμος του 4000,Χούντα και μέσα σε όλα αυτά,η Αρετώ Ράλλη,στις φυλακές Αβέρωφ,για το έγκλημα που είχε διαπράξει. Μαχαίρωσε τον παπά- εραστή της,επειδή βίασε την κόρη της,η οποία ήταν κόρη του. Για την ακρίβεια,δεν ήξερε ο ίδιος ότι ήταν πατέρας της,αλλά αυτό δεν του δίνει συγχωροχάρτι!
Η κόρη της δόθηκε από την ίδια σε ίδρυμα και αργότερα μεταφέρθηκε σε αναμορφωτήριο λόγω της συμπεριφοράς της. Η πραγματική κόρη της μου ανέφερε τι ακριβώς συνέβαινε σε εκείνο το μέρος,πόσο υπέφεραν τα κορίτσια,καταστάσεις που είναι γραμμένες στο βιβλίο.
Πόσες,μάλιστα,κοπέλες πήραν λάθος δρόμο,όχι από επιλογή,αλλά επειδή η ίδια τους η οικογένεια δεν τις δέχονταν σπίτι. Μια ανατριχιαστική ιστορία έχει κατατεθεί και στο βιβλίο. Μια φίλη της,που της άρεσαν οι γυναίκες,οι φύλακες την βίασαν μέχρι θανάτου και την άφησαν να πεθάνει για παραδειγματισμό των υπολοίπων. Βάναυσο; Σαφώς,μιας και η οικογένειά της το θεώρησε σωστό,όπως και μια άλλη περίπτωση,να ζει εκεί μια κοπέλα ώστε να μάθει να στρώνει το κρεβάτι της επειδή πρέπει να παντρευτεί!
Φανταστείτε,λοιπόν,την έννοια και την εξέλιξη μιας Ελληνικής κοινωνίας,με ό,τι συνεπάγεται αυτό! Πολιτική κυβέρνηση,οικογένεια,θεσμούς και την Εκκλησία.
ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Ποιά η συναισθηματική σας κατάσταση κατά την διάρκεια της συγγραφής του νέου σας βιβλίου; Χρειάστηκε να κάνετε κάποια διαλείμματα,ώστε να μπορέσετε να αποφορτιστείτε από αυτό καί να επιστρέψετε πίσω πιο δυναμικά;
Η.Β. Συναισθηματική κατάσταση; Φυσικά,φορτισμένη! Όχι μόνο σαν γυναίκα,αλλά και σαν άνθρωπος,μαθαίνοντας όλες αυτές τις καταστάσεις,ένιωσα αδύναμη. Το μόνο μου όπλο; Η γραφή!
Η Ελλάδα είχε μια σκληρή εποχή! Πολλές φορές,όμως,πιστεύω ότι οι άνθρωποι,όσος καιρός και να περάσει,δεν αλλάζουν. Φαινομενικά,ίσως,επειδή θα θέλουν να να ταιριάζουν με το σύνολο. Όμως,αν σιγά σιγά κάνει ένας την διαφορά,θα μπορούσαμε να έχουμε την δική μας βούληση.
ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Γιατί ο τίτλος ‘’Στο Μεθύσι των Αγγέλων’’; Τί συμβολίζει;
Η.Β. Οι άνθρωποι,όταν μεθούν,βγάζουν έναν άλλον εαυτό. Άλλοι άσχημο και άλλοι ευδιάθετο! Μεθυσμένοι,όταν είναι λοιπόν,λένε ό,τι δεν τολμούν να πουν!
Οι άγγελοι,από την άλλη,είναι δύο ειδών,του Διαβόλου και του Θεού! Ελπίζω να με καταλαβαίνετε!
ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Τί θα θέλατε να ‘’κοινωνήσετε’’ μέσα από την ιστορία του βιβλίου σας στο αναγνωστικό κοινό;
Η.Β. Την ελεύθερη βούληση του ανθρώπου!
ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Έργα σας έχουν λάβει κατά καιρούς πολλές διακρίσεις. Πώς αισθάνεστε όταν το έργο σας αγκαλιάζεται τόσο θερμά;
Η.Β. Γράφω επειδή έτσι μπορώ να επικοινωνήσω με τους άλλους ανθρώπους! Οι αναγνώστες είναι οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας. Η αλήθεια μας! Οι διακρίσεις είναι η ευθύνη των ανθρώπων που με στηρίζουν όλα αυτά τα χρόνια. Αυτούς,λοιπόν,πρέπει να αγκαλιάσω και όχι αυτοί εμένα! Χάρη σε αυτούς υπάρχω!
ΕΡΩΤΗΣΗ 7: Είναι γνωστή η δράση σας στον αγώνα κατά της βίας εναντίον των γυναικών καί οποιασδήποτε άλλης μορφής βίας σε ό,τι κάποιοι/ες θεωρούν διαφορετικό. Για μένα είστε παράδειγμα προς μίμηση. Γιατί,όμως,πιστεύετε πως ακόμη μερίδα του πληθυσμού έχει αυτήν την λανθάνουσα συμπεριφορά;
Η.Β. Μεγάλο κεφάλαιο ανοίξατε! Όντως η βία,σε οποιαδήποτε μορφή της,με αναστατώνει. Όχι μόνο στην Ελλάδα,αλλά και στις άλλες χώρες! Το ξέρετε,για παράδειγμα,σε ένα χωριό της Αφρικής θεωρούν την γυναίκα ως μειδίαμα,όταν είναι ακάθαρτη,τους γνωστούς μήνες και οι άντρες τις στέλνουν μακριά από το χωριό,να μείνουν,όσο διαρκεί,γιατί έτσι τους προσβάλλουν; Ένα ακόμη μεγάλο θέμα προς συζήτηση είναι η Εμπορία Ανθρώπων,η παράνομη διακίνηση των ανθρώπων με τη χρήση βίας,απειλών ή άλλων εξαναγκαστικών μέσων με σκοπό συνήθως τη σεξουαλική ή εργασιακή τους εκμετάλλευση.
40 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο βρίσκονται παγιδευμένοι στην εμπορία ανθρώπων σήμερα. Η εμπορία ανθρώπων είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εγκληματική βιομηχανία στον κόσμο με τζίρο που ξεπερνά τα 120 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο.
Yπολογίζεται ότι περίπου 89.000 άνθρωποι ζουν σε συνθήκες σύγχρονης δουλείας στην Ελλάδα. Όπως επίσης,πάνω από το 50% των καταγεγραμμένων περιστατικών αφορούν σεξουαλική εκμετάλλευση. Το δικό μου κεφάλαιο ανοίγει και κλείνει στην καταπίεση της γυναίκας σε οποιαδήποτε μορφή της! Για να είμαι σωστή,μου αρέσει ο διάλογος και ο ένας άνθρωπος να συμπληρώνει τον άλλον. Να βοηθάει ο ένας τον άλλον και όχι στην πρώτη δυσκολία,να φεύγει! Ας μην ξεχνάμε,μάλιστα,πως οι άνθρωποι γεννιούνται από Γυναίκα,οπότε όποιος προσβάλλει τη γυναίκα,προσβάλλει αυτή που τον έφερε στο κόσμο! Θεωρείται η επαίσχυντη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν κάνει διαχωρισμό μεταξύ συνόρων,πολιτισμών ή πλούτου. Όσο συνεχίζεται,δεν μπορούμε να ισχυριζόμαστε ότι κάνουμε ουσιαστική πρόοδο προς την ισότητα,την ανάπτυξη και την ειρήνη.
Ο όρος «βία κατά των γυναικών» περιλαμβάνει κάθε πράξη βίας που στηρίζεται στο φύλο και έχει ως αποτέλεσμα ή είναι δυνατό να έχει ως αποτέλεσμα την σωματική,σεξουαλική ή ψυχολογική βλάβη ή πόνο για τις γυναίκες,συμπεριλαμβανομένων των απειλών τέτοιων πράξεων,τον εξαναγκασμό ή την αυθαίρετη στέρηση της ελευθερίας είτε αυτό προκύπτει στην δημόσια είτε στην ιδιωτική ζωή. Σε όλες τις κοινωνικές τάξεις,ανεξάρτητα από το επίπεδο ανάπτυξης,το βαθμό πολιτικής σταθερότητας,το πολιτισμό ή τη θρησκεία.
Όσο βάναυσο και αν ακούγεται σχεδόν 100 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια έχουν υποστεί ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων.
Πως,λοιπόν,να μην εξοργίζεται κάποιος με όλες αυτές τις αλήθειες; Πως,λοιπόν,να μην προσπαθεί κάποιος να σώσει και όχι να σωπάσει; Ο καθένας μας έχει δύναμη μέσα του και μπορεί να μιλήσει. Όσο σωπαίνει,αφήνει ανοιχτό παράθυρο. Η φυγή δεν είναι λύση,μόνο η αντιμετώπισή της.
ΕΡΩΤΗΣΗ 8: Σαν αναγνώστρια,τί είδους βιβλία προτιμάτε να διαβάζετε;
Η.Β. Διαβάζω κυρίως Ελληνική λογοτεχνία,αλλά προτιμώ να μην διαβάζω τα Μπεστ σελερ! Θεωρώ ότι υπάρχουν χιλιάδες βιβλία,που μένουν στο περιθώριο επειδή ας μου επιτραπεί η έκφραση: δεν είναι γνωστοί οι συγγραφείς! Μα όλοι από τα χαμηλά επίπεδα δεν ξεκινάμε ή μήπως κάνω λάθος;
ΕΡΩΤΗΣΗ 9: Πού θα αφιερώνατε το βιβλίο σας;
Η.Β. Σε όλους όσους τολμούν και μιλούν! Γιατί όταν μιλάς,κερδίζεις την ζωή σου!
ΕΡΩΤΗΣΗ 10: Τέλος,ποιό ήταν εκείνο το βιβλίο που διαβάσατε πρόσφατα καί σας ικανοποίησε στον μέγιστο βαθμό;
Η.Β. Τολστόι,οικογενειακή ευτυχία! Το συστήνω ανεπιφύλακτα! Ένα εξαιρετικό βιβλίο με διδάγματα της ζωής αλλά και κοινωνικής συνοχής και συμμόρφωσης!
Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας καί τις απαντήσεις σας.
Με εκτίμηση,Κυριακή Γανίτη από το blog Dominica Amat
Δεν υπάρχουν σχόλια: