Συνέντευξη με τον ποιητή Απολλώνιο Γκλαβά
Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)
Σημερινός μου καλεσμένος στην στήλη των συνεντεύξεων ο ποιητής Απολλώνιος Γκλαβάς.Τον ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο καί τις απαντήσεις του. Από τις εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές κυκλοφορεί το βιβλίο του με τίτλο ''Η θύελλα της σκέψης''. Του εύχομαι να είναι καλοτάξιδο. Για όσους/ες επιθυμούν να το διαβάσουν,μπορούν να το προμηθευτούν είτε από το επίσημο site του εκδοτικού,είτε από κάποιο βιβλιοπωλείο.
Για να δούμε τι μοιράστηκε μαζί μας...
ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Πώς πήρατε την απόφαση να ασχοληθείτε με την ποίηση;
Α.Γ. Θεωρώ ότι η ενασχόληση με την ποίηση δεν είναι απλά μια απόφαση,έρχεται σαν ανάγκη,ανάγκη έκφρασης συναισθημάτων μέσω έμμετρου λόγου. Για μένα πλέον είναι τρόπος ζωής,το μολύβι είναι ένα μέσο να ελαφραίνω την ψυχή μου από όλα αυτά που με βαραίνουν,από όλα αυτά που με πνίγουν ή αν το θέλετε,ένας τρόπος να αφήσω αναλλοίωτο στο χρόνο ό,τι όμορφο βίωσα και αισθάνθηκα.
ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Από τις εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές κυκλοφορεί η νέα ποιητική σας συλλογή με τίτλο ‘’Η θύελλα της σκέψης’’. Να είναι καλοτάξιδη. Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια γι’αυτήν;
Α.Γ. Μες το μυαλό μας λαμβάνει χώρα ένα μοναδικό φαινόμενο. Παρελθόν,παρόν και μέλλον συνυπάρχουνε ταυτόχρονα σε πλήρη εξάρτηση το ένα με το άλλο. Ένα μικρό ερέθισμα στο παρόν,είναι αρκετό να ανασύρει μνήμες,ευχάριστες ή δυσάρεστες από το παρελθόν ή/και να δημιουργήσει ένα πιθανό μέλλον,άλλοτε ευοίωνο και άλλοτε δυσοίωνο. Αντικρουόμενα συναισθήματα και η αιώνια πάλη της λογικής με την καρδιά. Μια πραγματική θύελλα σκέψεων,ικανή να επηρεάσει την κρίση μας,να θέσει εμπόδια και δυσκολίες και να ανατρέψει δια παντώς κάθε στόχο. Μέσα από αυτό το βιβλίο παραθέτω την δική μου θύελλα και όλη την προσπάθεια που έχω κάνει να την κατευνάσω. Ταξίδι μακρύ και δύσκολο,φαντάζει ακατόρθωτο,όμως δεν είναι. Συνοδοιπόροι μου,οι προπάτορες του πολιτισμού μας και αυτή η κουβέντα του μέγαλου Σωκράτη,που θαρρώ θα με στοιχειώνει μέχρι να αναχωρήσω. « Τι να τα κάνεις τ΄άστρα,όταν δεν γνωρίζεις μέσα σου ποιος είσαι ».
ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Ποια η πηγή έμπνευσης των εν λόγω ποιημάτων;
Α.Γ. Καθαρά προσωπικές στιγμές και σκέψεις που ήθελα να αποτυπώσω,είναι η δική μου Θύελλα.
ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Θα μπορούσε να παρομοιαστεί η σκέψη με μία θύελλα;
Α.Γ. Φυσικά,προσωπικά θεωρώ σκοπό ζωής να φροντίσουμε όλο αυτό να κωπάσει και να μπεί σε μια τάξη. Να ανακαλύψουμε ποιοι πραγματικά είμαστε,ποιες είναι οι αληθινές μας ανάγκες και τι σκόπο καλούμαστε να επιτύχουμε σ'αυτό το ταξίδι. Χρεος μας,να μείνουμε ανεπηρέαστοι από τις σειρήνες μιας καθαρά υλιστικής εποχής,που μας σπρώχνει μακριά από την πραγματικότητα του εαυτού μας.
ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Τί θα επιθυμούσατε να ‘’κοινωνήσετε’’ στο αναγνωστικό κοινό μέσα από τη νέα σας ποιητική συλλογή;
Α.Γ. Ο Επίκτητος στις διδασκαλίες του,αναφέρει ότι δεν μας ανήκει τίποτα άλλο πάνω μας,παρα μόνο η σκέψη μας. Είναι επιτακτική ανάγκη λοιπόν να στραφούμε προς την αυτοκριτική και την αυτογνωσία,και να κατευνάσουμε όλο αυτό το θυελλώδεις σκηνικό. << ΈΝΔΩΝ ΣΚΆΠΤΕ – ΓΝΩΘΙ Σ’ ΑΥΤΟΝ – ΜΗΔΕΝ ΑΓΑΝ >> έγραψαν οι 7 σοφοί στα Δελφικά παραγγέλματα. Εν ολίγοις,σκάψε βαθιά μέσα σου,πάλεψε με τα πάθη και τις αδυναμίες σου,τα θέλω και τις βαθύτερες επιθυμίες σου και βρες ποιος είσαι,καθόρισε το μέτρο σου και ηγήσου επ’αυτού ( Μηδέν Άγαν ),η απληστία ήταν πάντοτε ύβρις. Μίλα με τους δαίμονές σου και καθησύχασέ τους,βρες τον βαθύτερο σκοπό της ύπαρξής σου και προσέφερέ τον απλόχερα στο σύνολο. Δύσκολο έργο κ επίπονο,αλλά στην τελική,πως μπορώ να γνωρίζω που θα πάω,αν δεν ξέρω ποιος είμαι και τι ζητάω.
ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Γιατί θα συμβουλεύατε έναν αναγνώστη/μία αναγνώστρια να στραφεί προς την ανάγνωση ποιητικών συλλογών;
Α.Γ. Θεωρώ ότι η ποίηση είναι ένα αδικημένο λογοτεχνικό είδος,γιατί ενώ μας έχει χαρίσει ένα τεράστιο πλούτο και διακρίσεις,παρολαυτά δύσκολα προσεγγίζεται από το αναγνωστικό κοινό.
Η ποίηση λοιπόν,είναι ένα μαγικό ταξίδι στον κόσμο των αισθημάτων,είναι το μονοπάτι προς τα ενδότερα μέρη του εαυτού μας,είναι το φως και η αφύπνιση,είναι το σκίρτημα εκείνο της καρδιάς και η αναπτέρωση της ψυχής,είναι το δώρο του θεού στον άνθρωπο που αναζητά το μεγαλείο της εσωτερικής γαλήνης.
ΕΡΩΤΗΣΗ 7: Τί προσφέρει η ποίηση στον δημιουργό της καί τί στους αναγνώστες;
Α.Γ. Όπως σας είπα και νωρίτερα για μένα η ποίηση είναι ανάγκη,εναποθέτω όλα αυτά που με βαραίνουν,στο χαρτί και ελαφραίνω την ψυχή μου.
Τώρα για τον αναγνώστη,είναι θεέ μου τόσα μα τόσα πολλά τα οφέλη και θα σας αιτιολογήσω γιατί το λέω αυτό. Από την πρώτη κιόλας ποιητική μου συλλογή η οποία βρίσκεται στην δεύτερη έκδοση,το <<ΕΓΩ ΜΙΛΑΩ ΑΚΟΜΑ ΓΙ ΑΓΑΠΗ>> πήρα πάρα πολλά μηνύματα.
Μηνύματα τύπου:
<< κ Γκλαβά μέσα από τα λόγια σας εκφράζω την αγάπη μου,εγώ που δεν μπορούσα να μίλησω γι'αυτά που νώθω >>
<< Νόμιζα ότι ήμουν ο μόνος ρομαντικός ανθρωπος σε ένα καθαρά ξένο προς εμένα κόσμο >>
<< Είναι απίστευτο η ταύτιση και η ανακούφιση που νιώθω μέσα από τα λόγια σας >>
Τα παραπάνω είναι ένα δείγμα από τα μηνύματα που έχω λάβει,όποτε μπορείτε να συμπεράνετε πόσο πολλά είναι τα οφέλη της ποίησης στον αναγνώστη.
ΕΡΩΤΗΣΗ 8: Εσείς,ως αναγνώστης,τί είδους βιβλία επιλέγετε να σας κρατήσουν συντροφιά;
Α.Γ. Είμαι λάτρης της Ελληνικής φιλοσοφίας και διανόησης,οπότε Πλάτων,Επίκτητος,Πλούταρχος και πολλοί άλλοι,είναι η μόνιμη παρέα μου.
ΕΡΩΤΗΣΗ 9: Ποιο ήταν εκείνο το βιβλίο που διαβάσατε πρόσφατα καί σας ικανοποίησε στον μέγιστο βαθμό;
Α.Γ. << ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟΝ >> του ΕΠΊΚΤΗΤΟΥ, είναι ένα βιβλίο το οποίο συμβουλεύομαι συνέχεια,θεωρώ ότι πρέπει να το έχουμε όλοι στο προσκέφαλό μας.
ΕΡΩΤΗΣΗ 10: Τέλος,τί θα λέγατε στους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με την συγγραφή;
Α.Γ. Να διαλέξουν εκείνο το λογοτεχνικό είδος που τους εκφράζει απόλυτα και να αφήσουν αβίαστα τις σκέψεις τους να ρέουν στο χαρτί,χωρίς περίτεχνες λέξεις και δυσνόητες φράσεις,για να μπορεί ο αναγνώστης να ταυτιστεί πλήρως με όσα γράφουν. Όταν απευθύνεσαι σε ευρύ κοινό,δεν χρειάζεται να δείξεις πόσο καλός χειριστής της γλώσσας είσαι,χάνεις το παιχνίδι όταν δίπλα στο βιβλίο σου ο αναγνώστης έχει ανοίξει ένα λεξικό για να καταλάβει τι θέλεις να πεις.
Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας καί τις απαντήσεις σας.
Με εκτίμηση,Κυριακή Γανίτη από το blog Dominica Amat
Διαβάστε εδώ την κριτική μου για το βιβλίο: https://dominicamat.blogspot.com/2021/05/blog-post_53.html
Δεν υπάρχουν σχόλια: