Η προσήλωση
Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)
ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ
Τον αείμνηστο συγγραφέα Αλμπέρτο Μοράβια ''συναντώ'' ξανά,δύο χρόνια μετά την πρώτη μας γνωριμία η οποία είχε στεφθεί με μεγάλη επιτυχία,μέσα από το βιβλίο του με τίτλο ''Η προσήλωση'' που μεταφράζεται καί εκδίδεται στα ελληνικά στη χώρα μας από τις εκδόσεις Κριτική. Ένα βιβλίο που έφτασε στα χέρια μου ως δώρο καί έφερε χαμόγελα ευτυχίας στο πρόσωπό μου καί γέννησε την επιθυμία να το διαβάσω σύντομα,αφού ήμουν θετικά προκατειλημμένη απέναντι στον τρόπο γραφής του συγγραφέα.
''Η προσήλωση'' ο τίτλος του βιβλίου καί είμαι βέβαιη πως ο συγγραφέας δεν τον επιλέγει τυχαία. Άλλωστε,αν προβώ σε μία άτυπη σύγκριση των δύο έργων του που έχω διαβάσει,κινείται μέσα σε ένα ολόδικό του μήκος κύματος που καθιστά ξεχωριστό το ύφος του λόγου του. Σας έχω ξαναμιλήσει για τη στιβαρότητα των λεγομένων του,τις γλαφυρές περιγραφές των εικόνων,την ρέουσα γραφή που όσο κι αν θες να αντισταθείς,εκείνη σε παρασύρει στον τρόπο σκέψης του συγγραφέα καί εν γένει τη συγγραφική του δεινότητα που αναδεικνύει θέματα που τάλανιζαν το θυμικό των ανθρώπων όχι μόνο την εποχή που γράφτηκαν,αλλά κρατούν μέχρι καί τις μέρες μας. Θέματα που μπορούν να εξεταστούν καί μέσα από τη σκοπιά της ηθικής,ίσως πασπαλεισμένα κι από μία εσάνς φιλοσοφικής διάθεσης.
Ο συγγραφέας επηρεασμένος από τις επιπλέον ιδιότητες του ως δημοσιογράφος,ταξιδιωτικός ανταποκριτής,κι όχι μόνο,μεταφέρει πολλά από τα προσωπικά του στοιχεία πάνω στον κύριο πρωταγωνιστή της ιστορίας του βιβλίου. Ίσως με αυτόν τον τρόπο να θέλει να κοινωνήσει τις δικές του απόψεις πάνω σε ζητήματα που από τότε έως καί τώρα θεωρούνται θέματα ταμπού καί αποφεύγονται επιμελώς από τις όποιες συζητήσεις γίνονται με ευρύ κοινό. Σαν η μυθοπλασία να γίνεται ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια του συγγραφέα,ο οποίος με το πρόσχημα αυτής μπορεί καί αναλύει αυτό το θέμα.
''Ο δημοσιογράφος Φραντσέσκο Μερίνγκι έχει εμμονή με την αυθεντικότητα. Το όνειρό του είναι να γίνει συγγραφέας κι έτσι αποφασίζει να κρατήσει ημερολόγιο, το οποίο θα αποτελέσει τη βάση του μυθιστορήματός του. Καταπιάνεται με την αφήγηση της δυνητικά αιμομικτικής σχέσης ανάμεσα στον ίδιο και την προγονή του. Ως πατριός βιώνει τον πειρασμό να απελευθερωθεί από αυτό το βαθιά ριζωμένο ταμπού, ενώ την ίδια στιγμή ως συγγραφέας παρακολουθεί με ενάργεια την εξέλιξη του ίδιου του πειρασμού. Όταν όμως αποφασίζει να επανεξετάσει το περιεχόμενο του ημερολογίου, συνειδητοποιεί το πόσο λίγο αντανακλάται σ’ αυτό η πραγματικότητα που ήθελε να καταγράψει. Στα πρόθυρα να αποκηρύξει το εγχείρημα της συγγραφής, ξαφνικά αντιλαμβάνεται πως το ημερολόγιο συνιστά από μόνο του ένα μυθιστόρημα, όχι μόνο για «τα λιγοστά γεγονότα που έχουν όντως συμβεί, αλλά, κυρίως, για όσα δεν έχουν συμβεί ποτέ και τα έχει επινοήσει ή τα έχει ονειρευτεί»." (Περίληψη οπισθοφύλλου)
Ο συγγραφέας έξυπνα βάζει τον ήρωά του να γράφει την ιστορία του δικού του μυθιστορήματος υπό μορφή ημερολογίου. Αυτό βοηθά,όχι μόνο να υπάρχει μία ορθή σειρά στην εξιστόρηση των γεγονότων,αλλά καί να αυξάνεται σταδιακά η ένταση των συναισθημάτων που γεννιούνται μέσα στην ψυχή του. Τα όρια ανάμεσα στην μυθοπλασία καί την αληθινή ζωή γίνονται όλο καί πιο λεπτά,σχεδόν αόρατα. Θα περάσει τα εσκαμμένα,ή,θα καταφέρει να διατηρηθεί από τη μεριά της λογικής; Η σκιαγράφηση του χαρακτήρα του δεν θα μπορούσε να γίνει με καλύτερο τρόπο. Τίποτα δεν μένει κρυμμένο στον γραπτό λόγο,αφού ο ήρωας αφήνεται ελεύθερος να αποτυπώσει πάνω στο χαρτί σκέψεις,συναισθήματα,επιθυμίες κι ένοχα πάθη. Έχει την ποιητική αδεία λόγω της μυθοπλασίας,οπότε μπορεί να πει όσα θέλει με το πρόσχημα αυτής καί να μην κριθεί τόσο αυστηρά.
Εν ολίγοις,αγαπώ τα βιβλία του συγγραφέα λόγω της διαχρονικότητας των μηνυμάτων τους καί των όσων πραγματεύονται,αλλά καί εξαιτίας της πρωτοτυπίας καί του ριζοσπαστικού τους χαρακτήρα σε σχέση πάντα με την εποχή την οποία γράφτηκαν. Ναι,είναι βιβλία για σκέψη κι όχι μόνο για ψυχαγωγία. Εγώ για ακόμη μία φορά έμεινα άκρως ικανοποιημένη καί μελλοντικά θα αναζητήσω κι άλλα έργα του συγγραφέα. Γιατί όχι κι εσείς;
Καλά σας αναγνώσματα!
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΑΛΜΠΕΡΤΟ ΜΟΡΑΒΙΑ (ALBERTO MORAVIA)
ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: L'attenzione
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΚΡΙΤΙΚΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια: