Κυνηγώντας τις καταιγίδες, Η φόνισσα των φoνιάδων
Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)
Πόσο καθοριστικό ρόλο παίζει για εσάς ο τίτλος ενός βιβλίου,ώστε να επιλέξετε να το αγοράσετε; Για να λέμε αλήθειες,ένας εύηχος,δελεαστικός,ιντριγκαδόρικος καί έξυπνος τίτλος δύναται να επηρεάσει κατά πολύ έναν αναγνώστη,ή,μία αναγνώστρια ώστε να θελήσει να το διαβάσει. Κι όχι,δεν βγάζω τον εαυτό μου έξω από αυτό. Αρκετές φορές μου έχει κινήσει το ενδιαφέρον ένας τίτλος,χωρίς αυτό απαραίτητα να σημαίνει πως με ικανοποίησε πάντα το ίδιο καί το περιεχόμενο του βιβλίου. Στο τελευταίο πακέτο που έλαβα από τις εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές περιείχε μέσα καί το νέο μυθιστόρημα του συγγραφέα Νικόλαου Παναγιωτίδη,με τίτλο '' Κυνηγώντας τις καταιγίδες, Η φόνισσα των φoνιάδων". Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα τρόμου που παντρεύει εξαίσια την φαντασία με το μυστήριο. Ένα μυθιστόρημα αρκετά μεγάλο σε όγκο,ο οποίος δικαιολογείται από τις πολλές καί στοχευμένες πληροφορίες που βρίσκουμε μέσα στις σελίδες του. Όχι,ο συγγραφέας δεν ανάλωσε τον εαυτό του σε αερολογίες απλά καί μόνο για να γεμίσει παραπάνω σελίδες. Όσα αναφέρονται είναι χρήσιμα,αναπόσπαστα κομμάτια της ιστορίας.
Διαβάζοντας το βιογραφικό του συγγραφέα,έμαθα πως έχει ήδη εκδόσει ακόμη ένα έργο του με τίτλο ''Κυνηγώντας Τις Καταιγίδες–Σκιές Βαθιά Μέσα Στην Νύχτα" σε διαφορετικό εκδοτικό. Δεν σας το κρύβω πως αρχικά φοβήθηκα μήπως θα μιλάγαμε για δύο βιβλία που συνδέονται άμεσα μεταξύ τους καί από την στιγμή που δεν έχω διαβάσει το πρώτο,πως θα προχωρούσα στην ανάγνωση καί κατανόηση του δεύτερου. Αυτό,όμως,δεν στάθηκε αρκετό για να μην προχωρήσω στην ανάγνωση του βιβλίου. Αφού συγκέντρωσα κάποιες πληροφορίες γύρω από το πρώτο βιβλίο,''χάθηκα'' μέσα στις σελίδες του βιβλίου ''Κυνηγώντας τις καταιγίδες, Η φόνισσα των φoνιάδων".
''Κυνηγώντας τις καταιγίδες, Η φόνισσα των φoνιάδων" ο τίτλος του βιβλίου καί σε συνδυασμό με το ατμοσφαιρικό,ρεαλιστικό καί συνάμα ομιχλώδες σκηνικό του εξωφύλλου ένιωσα μία εξαψη για το τι έμελλε να συναντήσω μέσα στην ιστορία του. Ας τα πιάσουμε,όμως,από την αρχή. ''Κυνηγώντας τις καταιγίδες'' το ένα κομμάτι του τίτλου κι αυτόματα σκέφτηκα πως όλοι οι άνθρωποι κάποιες φορές στη ζωή μας θα έρθουμε αντιμέτωποι/ες με καταιγίδες που θα μας θορυβήσουν καί θα μας φοβήσουν απαιτώντας μας πολλά,αλλά εμείς θα πρέπει να ανταπεξέλθουμε καί να τις ξεπεράσουμε όσο πιο ανώδυνα καί ''αναίμακτα'' γίνεται. Καί έπειτα,είναι το δεύτερο μέρος του τίτλου ''Η φόνισσα των φονιάδων''. Ποια ήταν,άραγε,αυτή η γυναίκα; Γιατί της δόθηκε αυτός ο ρόλος καί πότε; Αυτά κι αρκετά ακόμα ήταν μερικά από τα ερωτήματα που γεννήθηκαν στο μυαλό μου. Έπρεπε να μάθω περισσότερα. Έτσι,στράφηκα στην περίληψη,μήπως ανακαλύψω κάτι παραπάνω.
''Μια ιστορία αγάπης διαφορετική από τις άλλες! Μια ιστορία αγάπης αρρωστημένη ως το μεδούλι της! Ο κυριαρχικός πλαστικός χειρουργός Έκτορας Δούκας λαμβάνει μετά από πολλά χρόνια αναμονής το πολυπόθητο Κάλεσμα για την αινιγματική πόλη της Εκάτης. Αποχαιρετά αμέσως την οικογένειά του και μαζί με την υποτακτική γραμματέα - ερωμένη του, Μάρθα Στάμου, ξεκινάνε οδικώς την πρώτη ημέρα του Σεπτέμβρη το ονειρεμένο ταξίδι. Σύντομα ένα απρόσμενο ατύχημα τους αλλάζει ρόλους, τους αλλάζει ζωές! Το θύμα γίνεται θύτης, ο κυριαρχικός γίνεται υποτακτικός, το θήραμα γίνεται θηρευτής. Αν δεν μπορέσουν οι ίδιοι να κυνηγήσουν τις εφιαλτικές καταιγίδες τους, τότε θα πρέπει να φυλαχθούν, γιατί θα τους κυνηγήσουν οργισμένα εκείνες!" διαβάζουμε στην περίληψη καί αμέσως αναρωτήθηκα πως η αγάπη καί ο έρωτας μπορεί να συνδέονται με τον τρόμο. Μήπως όποιος άνθρωπος ερωτεύεται,αμέσως,αρχίζει να αισθάνεται φόβο πως μπορεί να χάσει τον εαυτό του καί τον ορθό τρόπο σκέψης του; Ή φοβάται το μέχρι που δύναται να φτάσει για αυτόν τον έρωτα;
Ο συγγραφέας αποφασίζει,αρχικά,να μας παρουσιάσει τους βασικούς ήρωές της ιστορίας του καί καθώς κυλούν οι σελίδες να εμβαθύνει στην υπόθεση,προσφέροντάς μας ακόμη περισσότερες πληροφορίες γύρω από αυτήν. Όσο προχωράμε πιο βαθειά στην ιστορία,έρχονται στην επιφάνεια συναισθήματα όπως ο φόβος καί η αγωνία. Το σκηνικό γίνεται όλο καί πιο σκοτεινό καί οι κίνδυνοι ελλοχεύουν παντού γύρω μας για να μας τραβήξουν στο απόλυτο έρεβος. Ο συγγραφέας έχει δώσει βάρος στην περιγραφή των εικόνων,ώστε να είναι απτές από το αναγνωστικό κοινό καί να μπορούν να βιώσουν -έστω καί νοερά- τα όσα βιώνουν καί νιώθουν οι ήρωες καί οι ηρωϊδες. Ταυτόχρονα,η σκιαγράφηση των προσώπων του βιβλίου βοηθά ώστε να δούμε τον τρόπο με τον οποίο οι πράξεις,οι επιθυμίες,οι φωτεινές αλλά καί οι σκοτεινές τους πλευρές,καθώς καί οι σκέψεις τους επηρεάζουν τόσο εκείνους κι εκείνες,όσο καί την ροή της ιστορίας. Δείτε το σαν την αιώνια μάχη ανάμεσα στο καλό καί στο κακό,χωρίς τις όποιες γραφικότητες. Ποιο από τα δύο εντέλει θα επικρατήσει;
Στα θετικά του βιβλίου προστίθενται οι γρήγορες εναλλαγές των σκηνών,η απαραίτητη δόση μυστηρίου καί φαντασίας,η αποφυγή κουραστικών επαναλήψεων καί ο στρωτός λόγος του συγγραφέα. Χρησιμοποιεί άφθονο,οικείο λεξιλόγιο καί ρεαλιστικούς διαλόγους ανάμεσα στους ήρωες καί στις ηρωϊδες. Αρνητικό για κάποιους/ες μπορεί να θεωρείτο ο όγκος του βιβλίου,αλλά για μένα είναι απαραίτητος ώστε να έχουμε ολοκληρωμένη την εικόνα της ιστορίας.
Ολοκλήρωσα την ανάγνωση του βιβλίου χωρίς να αντιμετωπίσω κάποιο πρόβλημα κατανόησης,ή,να μου λείπει κάποιο χαμένο κομμάτι που ίσως να βρισκόταν ( ; ) στο πρώτο βιβλίο. Κοινός παρανομαστής των δύο βιβλίων το ''κυνήγι'' των καταιγίδων καί η αινιγματική πόλη της Εκάτης. Σίγουρα μελλοντικά θα ήθελα να μάθω περισσότερα σε σχέση με εκείνη καί να ''πέσει'' το πέπλο που την καλύπτει. Εάν σας κίνησε το ενδιαφέρον,δεν έχετε παρά να αναζητήσετε το βιβλίο.
Καλές σας αναγνώσεις!
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
ΣΕΙΡΑ: ΣΚΙΕΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια: