Συνέντευξη με τη συγγραφέα Άννα Μοροζίνη
Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)
Σημερινή μου καλεσμένη στην στήλη των συνεντεύξεων η συγγραφέας Άννα Μοροζίνη. Την ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο καί τις απαντήσεις της. Από τις εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές κυκλοφορεί σε β' έκδοση το βιβλίο της με τίτλο "Στα χρόνια των Θαυμάτων: Παραμύθια για μικρούς και μεγάλους". Της εύχομαι να είναι καλοτάξιδο. Για όσους/ες επιθυμούν να το διαβάσουν,μπορούν να το προμηθευτούν είτε από το επίσημο site του εκδοτικού,είτε από κάποιο βιβλιοπωλείο.
Για να δούμε τι μοιράστηκε μαζί μας...
ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές η β’ έκδοση του παιδικού σας παραμυθιού με τίτλο ‘’Στα χρόνια των Θαυμάτων: Παραμύθια για μικρούς και μεγάλους’’. Να είναι καλοτάξιδο. Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια γι’αυτό;
Α.Μ. Είναι ένα πρωτόπυτο για το είδος του βιβλίο. Δώδεκα ιστορίες,αφηγήσεις του παππού μου και όλων των παλιών της γειτονιάς,που τις εξιστορούσαν γύρω από το αναμμένο μαγκάλι. Ισχυρίζονταν ότι τις είχαν ζήσει πραγματικά,τόσον οι ίδιοι,όσο και οι δικοί τους γονείς και παππούδες. Έτσι δεν με ενέπνεαν καθόλου παραμύθια του τύπου ΄΄Σταχτοπούτα΄΄ κλπ. Τα δικά τους παραμύθια,έχουν υπέροχη δομή και διδαχή. Έχουν όλα και ρητό και δίδαγμα,ανάλογα με την υπόθεση που διαδραματίζεται στο κάθε ένα. Και το παράξενο είναι ότι ΄΄χτίζουν΄΄ χαρακτήρα.
ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Πώς έγινε η πρώτη σας επαφή με τη συγγραφή;
Α.Μ. Στα 67 μου χρόνια περίπου,καθώς κλονίστηκε η υγεία μου με αποτέλεσμα να μένω στο σπίτι,αποφάσισα να εκδώσω όλους αυτούς τους ''θησαυρούς'' μου. Τα είχα ήδη γράψει από τα εφηβικά μου χρόνια,γιατί ήμουν άτομο που και διάβαζε πολύ,μα και έγραφε επίσης πολύ. Τα ατέλιωτα τετράδια μου ''notes'' ήταν γεμάτα από ποιήματα και όμορφες ιστορίες που μου ερχόντουσαν στο μυαλό.
ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Ποια η πηγή έμπνευσης της συγκεκριμένης συλλογής παραμυθιών;
Α.Μ. Ζω κοντά σε δάσος που αγκαλιάζει ταυτόχρονα τον Αμβρακικό κόλπο και το Ιόνιον πέλαγος. Το πιο κατάλληλο μέρος για να φαντασιώνομαι και να νιώθω τους ήρωες μου,μέχρι τα μίχια της ψυχής μου. Άλλωστε κάθε βράδυ.... με περίμενε το αναμμένο μαγκάλι και τους υπέροχους παππούδες και γιαγιάδες να κάνουν... συναγωνισμό ποιός θα αφηγόνταν ΄΄απόψε΄΄ μια ιστορία που -ίσως ναι,ίσως και όχι- την είχαν ζήσει.
ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Γιατί θεωρείτε πως τα παραμύθια απευθύνονται τόσο σε μικρούς,όσο καί σε μεγάλους; Τί θα αποκομίσουν από την ανάγνωσή τους τόσο οι μεν,όσο καί οι δε;
Α.Μ. Πράγματι το πιστεύω ακράδαντα. Ναι τα παραμύθια μου έχουν αυτό το προτέρημα. Τόσον οι ΄΄μικροί΄΄,όσο και οι ΄΄μεγάλοι΄΄ σε ηλικία,θα βρούνε μέσα τον ΄΄δικό΄΄ τους προσωπικό ήρωα. Είναι σαν να παρακολουθούνε κάποια ταινία σε σινεμά,ή και σε τηλεόραση,σε κάθε εποχή. Το κάθε ένα παραμύθι βρίσκει το καίριο σημείο στην ψυχοσύνθεση τους. Θα τους διασκεδάσει,θα τους προβληματίσει,θα αισθανθούν αγωνία,θυμό,μα και δικαίωση. Θα τους δημιουργήσει όλων αθάνατες μνήμες.
ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Γιατί θα πρέπει να μεταδώσουμε από μικρή ηλικία στα παιδιά την αγάπη για την ανάγνωση βιβλίων;
Α.Μ. Αν φέρνουμε τα παιδιά μας στον κόσμο με συναίσθηση και των υποχρεώσεων μας προς αυτά,πρέπει να αρχίσουμε την διαμόρφωση του χαρακτήρα τους από βρέφη ακόμα. Αυτό είναι και το νανούρισμα. Ένα παραμυθάκι που το λέμε τραγουδιστά. Μεγαλώνοντας,μέσα από τα παραμυθάκια και τις εικονογραφημένες σελίδες τους,θα μάθουν για τις αλήθειες της ζωής,που τα περιμένει στο επόμενο βήμα τους. Όχι στα απρόσωπα κινητά που τα κάνει απόκοσμα και αντικοινωνικά. Τα βιβλία είναι η πλουσιότερη κληρονομια που πήραμε και που υποχρωνόμαστε να την δώσουμε στα παιδιά μας και εκείνα στα δικά τους.κ.ο κ. Και θα το κάνουμε με αγάπη.
ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Πού θα αφιερώνατε το βιβλίο σας;
Α.Μ. Σε όλα τα παιδιά του κόσμου! Είναι δικαίωμα όλων αυτών που αποτελούνε την αυριανή κοινωνία. Μέσα στο βιβλίο,έχω και δυο παραμύθια πολύ επιμορφωτικά για τους μικρότερους σε μπόι,αλλά όχι και σε μυαλό,φίλους μας. Τα παιδιά σε όλες τις υπέροχες αποχρώσεις του δέρματος τους,που είναι επιλογή του Θεού και της Φύσης. Με αφιέρωση από τις δικές μου εγγονές: Δανάη και Άννα-Μαρία.
ΕΡΩΤΗΣΗ 7: Θα γράφατε ποτέ ένα βιβλίο,η ιστορία του οποίου θα βασιζόταν σε αληθινά γεγονότα; Ναι,ή,όχι; Και γιατί;
Α.Μ. Ήδη έχω γράψει δύο (''Η μαντάμ του οίκου ανοχής'' και το ΄΄Η αγάπη δολοφόνησε την Ελπίδα΄΄) και ετοιμάζω σε λίγο ένα ακόμα. Είναι αληθινές ιστορίες και γεγονότα. Αφιερωμένο στα ΄΄θαμμένα νιάτα΄΄. Προσδοκώ να ΄΄ξυπνήσω΄΄,έστω και λίγο,τις συνειδήσεις των ανθρώπων. Να βοηθήσω στο να εξαλειφθεί το ΄΄μπούλινγκ΄΄ από την καθημερινότητα μας,ειδικά προς τους ανθρώπους του περιθωρίου και της ΄΄σκιάς΄΄ και να συνειδητοποιήσουμε ότι εμείς οι ίδιοι είμαστε αυτοί που συμμετέχουμε με τον οποιονδήποτε τρόπο σε αυτό το ΄΄μπούλινγκ΄΄ ή γινόμαστε συνένοχοι με την σιωπή και την αδιαφορία μας.
EΡΩΤΗΣΗ 8: Σαν αναγνώστρια,τί είδους βιβλία προτιμάτε να διαβάζετε;
Α.Μ. Πραγματικά κάθε είδους βιβλίο. Αρκεί να έχει περιεχόμενο,που θα με εμπνέει και θα με ταξιδεύει. Να με κάνει και μετά το τέλος του,να το έχω να περιπλέκεται ακόμα για καιρό στο μυαλό μου!
ΕΡΩΤΗΣΗ 9: Τί θα λέγατε στους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με την συγγραφή;
Α.Μ. Ένα τεράστιο ΝΑΙ! Μαζί με ό,τι κι αν αποφασίσουνε για τον βιοπορισμό τους,να πιάνουν και μια πένα και να δοκιμάζουν να γράφουν ό,τι τους συνεπήρε και τους έκανε ΄΄κλικ΄΄ μέσα τους στην καθημερινότητα τους. Ποτέ δεν ξέρεις τι σου επιφυλάσσει ο νους σου και τα αισθήματα σου. ΝΑΙ,λοιπόν.
ΕΡΩΤΗΣΗ 10: Τέλος,ποιο το αγαπημένο σας βιβλίο καί ποιος/α συγγραφέας;
Α.Μ.΄Ενα από τα πιο αγαπημένα μου είναι το βιβλίο του Άρθουρ Μίλερ ''΄Ήταν όλα τους παιδιά μου''. Ας μη παραλείψω και τους λατρεμένους μου Παπαδιαμάντη,Καζαντζάκη και Κατερίνα Γώγου με τις απέραντες σαν το γαλάζιο της γης αλήθειες τους. Τον ρεαλισμό προ πάντων.
Α.Μ. Άννα Μοροζίνη ( ψευδώνυμο ΄΄Νανά΄΄)
Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας καί τις απαντήσεις σας.
Με εκτίμηση,Κυριακή Γανίτη από το blog Dominica Amat
Διαβάστε εδώ την κριτική μου για το βιβλίο: https://dominicamat.blogspot.com/2021/09/blog-post_23.html
Δεν υπάρχουν σχόλια: