Συνέντευξη με τη συγγραφέα Στέλλα Μπελέση
Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)
Σημερινή μου καλεσμένη στην στήλη των συνεντεύξεων η συγγραφέας Στέλλα Μπελέση. Την ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο καί τις απαντήσεις της. Από τις εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές κυκλοφορεί το νέο της βιβλίο με τίτλο "33''. Της εύχομαι να είναι καλοτάξιδο. Για όσους/ες επιθυμούν να το διαβάσουν,μπορούν να το προμηθευτούν είτε από το επίσημο site του εκδοτικού,είτε από κάποιο βιβλιοπωλείο.
Για να δούμε τι μοιράστηκε μαζί μας...
ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές το νέο σας βιβλίο με τίτλο ‘’33’’. Να είναι καλοτάξιδο. Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια γι’αυτό;
Σ.Μ. Πρόκειται για μια μυθιστορηματική αφήγηση των 33 βαθμών του Τεκτονισμού και συγκεκριμένα του αρχαίου και αποδεδειγμένου Σκωτικού Τύπου. Όλη η φιλοσοφία των βαθμών περνάει μέσα από την ιστορία της 45χρονης Βιολέτας που αναλαμβάνει να μεταφράσει στα Ελληνικά από τα Αγγλικά ένα Τεκτονικό βιβλίο. Όσο η πρώτη ανάγνωση του βιβλίου προχωρά,εμφανίζονται διαδοχικά οι βαθμοί οι οποίοι έχουν εφαρμογή στη ζωή της ηρωίδας η οποία είναι μια καθημερινή γυναίκα με προβλήματα και σκέψεις ανάλογες με τις δικές μας.
ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Με ποιον τρόπο ‘’εισχώρησε’’ η συγγραφή στη ζωή σας;
Σ.Μ. Από μικρή ανακάλυψα τις χαρές της ανάγνωσης. Σπούδασα στη Φιλοσοφική Σχολή και μετά σπούδασα σκηνοθεσία και δημοσιογραφία. Εργάσθηκα ως ανεξάρτητη σκηνοθέτης,δημοσιογράφος και σεναριογράφος και,παράλληλα,συνέχισα με συγγραφή διηγημάτων. Πρόσφατα άρχισα να ασχολούμαι με τη συγγραφή θεατρικού έργου- αφού έχω σπουδάσει και Θεατρολογία- και το πρώτο θεατρικό μου έργο με τίτλο η «ΓΥΜΝΗ ΠΙΑΝΙΣΤΑ» πήρε το Β’ Βραβείο στον Ζ’ Διαγωνισμό συγγραφής θεατρικού έργου από το «ΠΕΤΡΙΔΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ» για έργα Κυπρίων και Ελλαδιτών συγγραφέων. Μόνο την ποίηση δεν έχω παιδέψει. Δεν «τόχω» με αυτό το είδος.
ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Από που ορμώμενη αποφασίσατε να γράψετε ένα βιβλίο με θέμα τον Τεκτονισμό;
Σ.Μ. Λατρεύω την Θρησκειολογία και τη Φιλοσοφία. Έχω γράψει αρκετά δοκίμια πάνω σε αυτά τα θέματα που έχουν δημοσιευτεί σε σχετικά περιοδικά. Κάποια στιγμή αποφάσισα να ασχοληθώ και με τον Τεκτονισμό. Ήθελα να αποκρυπτογραφήσω τα μυστήριά του. Δε με ενδιέφεραν ούτε τα κουτσομπολιά,ούτε οι μύθοι που κυκλοφορούν,μόνο οι βαθύτερες έννοιες,η φιλοσοφία,η αποκωδικοποίηση των βασικών συμβόλων.
ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Τί αντίκτυπο θεωρείτε πως θα έχει στο αναγνωστικό κοινό η ιστορία του βιβλίου σας;
Σ.Μ. Πιστεύω ότι οι άνθρωποι που ενδιαφέρονται για θέματα φιλοσοφικά όχι μόνο βαθυστόχαστα,αλλά και πρακτικά ερωτήματα της καθημερινής ζωής θα το βρουν ενδιαφέρον είτε είναι μυημένοι στον Τεκτονισμό είτε όχι.
ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Πιστεύετε πως ο Τεκτονισμός είναι ένα θέμα ταμπού για το οποίο θα έπρεπε να μιλάμε πιο ελεύθερα και να ακούμε και τις αντίθετες από εμάς απόψεις;
Σ.Μ. Κατ’αρχήν,για να έχει κανείς άποψη θα πρέπει να γνωρίζει το θέμα για το οποίο εκφράζει άποψη. Όταν δε γνωρίζει πως μπορεί να έχει άποψη είτε θετική είτε αρνητική; Για μένα δεν υπάρχουν θέματα ταμπού. Κανένα μα κανένα θέμα δεν αποτελεί ταμπού για τον σκεπτόμενο άνθρωπο. Είμαι κατηγορηματική πάνω σε αυτό.
ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Επιλέξατε να γράψετε το βιβλίο χρησιμοποιώντας ένα σχεδιάγραμμα,ή,αφήσατε να σας οδηγήσουν οι ήρωες και η ιστορία του; Πόσος χρόνος χρειάστηκε για να ολοκληρώσετε την συγγραφή του;
Σ.Μ. Για την ανάλυση των βαθμών,σαφώς,χρειάσθηκα χρονοδιάγραμμα γιατί υπάρχει μια συγκεκριμένη ροή η οποία δεν μπορεί να παραβιαστεί. Η ροή αυτή έπρεπε να συμβαδίζει με τα γεγονότα στη ζωή της ηρωίδας. Βεβαίως,πολλές φορές,η ηρωίδα με καθοδηγούσε. Επειδή,όπως γνωρίζετε,όταν οι ήρωες αποκτούν ζωή,αποκτούν και απόψεις. Χρειάστηκα περίπου επτά χρόνια για τη συγγραφή του βιβλίου.
ΕΡΩΤΗΣΗ 7: Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για τα βιβλία σας που κυκλοφορούν ήδη;
Σ.Μ. Συμμετέχω σε πολλές ανθολογίες των εκδόσεων «ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ»,αλλά και σε ανθολογίες άλλων εκδοτικών οίκων. Το πρώτο μου βιβλίο «ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΜΠΑΣΤΕΤ»,κυκλοφόρησε το 2014 από τις εκδόσεις «ΔΙΩΝΗ» και έχει σχεδόν εξαντληθεί. Το δεύτερο βιβλίο μου «ΟΙ ΓΑΤΕΣ ΤΗΣ ΒΕΡΕΝΙΚΗΣ» κυκλοφόρησε το 2019 από τις εκδόσεις «ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ» και βρίσκεται ήδη στη δεύτερη έκδοση. Πρόσφατα κυκλοφόρησε το «33» από τον ίδιο εκδοτικό οίκο.
ΕΡΩΤΗΣΗ 8: Έχετε ξεκινήσει να γράφετε το επόμενο βιβλίο σας; Αν ναι,μπορείτε να μας πείτε δύο λόγια; Σε ποιο λογοτεχνικό είδος θα ανήκει;
Σ.Μ. Προς το παρόν γράφω διηγήματα για τις ανθολογίες των εκδόσεων «ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ» καθώς και για τα βραβεία «LARRY NIVEN»,τα επίσημα βραβεία της λογοτεχνίας του φανταστικού για την Ελλάδα και την Κύπρο. Τα βραβεία αυτά είναι τα μόνα που,κάθε χρόνο,προσφέρουν στους νικητές όλων των κατηγοριών δωρεάν έκδοση βιβλίου. Για το επόμενο βιβλίο υπάρχουν σκέψεις………
EΡΩΤΗΣΗ 9: Σαν αναγνώστρια,τί είδους βιβλία προτιμάτε να διαβάζετε;
Σ.Μ. Φιλοσοφία,Θρησκειολογία και αστυνομικά μυθιστορήματα.
ΕΡΩΤΗΣΗ 10: Αγαπημένο βιβλίο και συγγραφέας;
Σ.Μ. Είναι πάρα πολλά. Θεωρώ ότι είναι πολλοί οι Έλληνες και ξένοι συγγραφείς που διαμόρφωσαν τη σημερινή μου ταυτότητα. Ένα κείμενο όμως που θα ήθελα οπωσδήποτε να είχα γράψει εγώ είναι ο «ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΗΣ»,κείμενο αγνώστου συγγραφέα του 3ου π.Χ αιώνα που εμπεριέχεται στην ΠΑΛΑΙΑ ΔΙΑΘΗΚΗ. Αν υπάρχει μετενσάρκωση μπορεί και να το έχω γράψει. Θέτω σοβαρή υποψηφιότητα.
ΕΡΩΤΗΣΗ 11: Τέλος,τί θα λέγατε στους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με την συγγραφή;
Σ.Μ. Να επιμένουν,να διαβάζουν,να γράφουν,να σβήνουν και,φυσικά,να μην περιμένουν υλικό κέρδος από τη συγγραφή.
Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας και τις απαντήσεις σας.
Με εκτίμηση, Κυριακή Γανίτη από το blog Dominica Amat
Διαβάστε εδώ την κριτική μου για το βιβλίο: https://dominicamat.blogspot.com/2021/12/33.html
Δεν υπάρχουν σχόλια: