ΜΥΘΟΛΟΓΗΜΑΤΑ και έντεκα πλην ένα μικρά πεζά
Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)
''Μπορεί να απελευθερωθεί ο Σίσυφος,να απολαύσουμε την ανέμελη ευτυχία των Kυνικών,να οργώσουμε τη γη με τις Μούσες,να κρυφοκοιτάξουμε τις απαγορευμένες αγάπες μας και να δικαιώσουμε τον αδικημένο μέσα μας; Τι θα γίνει αν ερωτευτούμε τα αντικείμενα,ψάξουμε για ένα καταφύγιο,αρνηθούμε να πεθάνουμε,φανταστούμε,ονειρευτούμε και πάψουμε να κατακρίνουμε αυτά που μας πονούν;" (Περίληψη οπισθοφύλλου)
Ο συγγραφέας Γρηγόρης Τεχλεμετζής στο νέο του βιβλίου,με τίτλο ''ΜΥΘΟΛΟΓΗΜΑΤΑ και έντεκα πλην ένα μικρά πεζά",που κυκλοφόρησε προ ολίγων ημερών από τις εκδόσεις Κέδρος,συνδυάζει το παρελθόν με το παρόν μέσα από μία ρεαλιστική φιλοσοφική διάσταση,προσπαθώντας να βρει τις ισορροπίες καί τις τελικές απαντήσεις σε ερωτήματα που ''παιδεύουν'' την ανθρώπινη σκέψη καί ψυχή εδώ καί πολλούς αιώνες. Πρόκειται,ουσιαστικά,για μία συλλογή διηγημάτων χωρισμένων σε δύο θεματικές ενότητες. Τα μυθολογήματα καί τα δέκα επιπλέον μικρά διηγήματα,κάποια εκ των οποίων είχαν δημοσιευθεί κατά το παρελθόν καί τώρα επιδέχονται μίας ανανέωσης καί παρουσιάζονται εκ νέου στο αναγνωστικό κοινό προσφέροντας κάτι το ξεχωριστό.
"ΜΥΘΟΛΟΓΗΜΑΤΑ και έντεκα πλην ένα μικρά πεζά",λοιπόν,ο τίτλος του βιβλίου κι εγώ επιλέγω να σταθώ στην ''αντίθεση'' ανάμεσα τους. Καί δεν εννοώ μόνο σε αυτά που μας είναι φανερά,όπως η διαφορά στην γραμματοσειρά καί η θέση με την οποία παρουσιάζονται στον τίτλο,αλλά στην όποια ουσία κι αλληγορία μπορεί να υπάρχει πίσω από αυτά. Παρατηρώντας τα,αντιλαμβάνομαι,ή τουλάχιστον έτσι θέλω να πιστεύω,πως ο συγγραφέας με απόλυτη οξυδέρκεια,ίσως καί μία πιθανότητα ειρωνείας καί καυστικού σχολίου,προσδίδει στην έννοια των μυθολογημάτων μία δόση αίγλης κι ανωτερότητας σε σχέση με τα λοιπά πεζά. Άλλωστε,είναι πολύ προσεκτικός καί στις λέξεις που επιλέγει να χρησιμοποιήσει ώστε να δώσει έμφαση στα λεγόμενά του,ή,για να χαρακτηρίσει κάτι. Αρκεί να δείτε το επίθετο ''μικρά'' μπροστά από την λέξη πεζά. Σαν να τονίζει ακόμα περισσότερο την ανισότητα ανάμεσα σε εκείνα καί τα μυθολογήματα. Από τη μία μεριά είναι τα ένδοξα κι από την άλλη τα ταπεινά...
Οι μύθοι,άραγε,γεννήθηκαν για να συντηρούν τα ιδανικά καί τις ιδέες; Να καθιστούν αθάνατα τα σπουδαία πρόσωπα της ιστορίας,ή,για να δίνουν μία πιο θεϊκή υπόσταση στους ανθρώπους καί τα κατορθώματά τους; Να γίνουν,δηλαδή,παράδειγμα από εμάς; Γι'αυτό φαντάζουν τόσο μεγάλοι καί ακαταμάχητοι όσα χρόνια κι αν περάσουν; Ενώ τα πεζά απλά αποδεικνύουν την ρηχή καί απαλλαγμένη από μεγαλεία κι ένδοξους ανθρώπους καθημερινότητά μας; Ένα,όμως,είναι το σίγουρο. Πως όλοι κι όλες,πέρα από την όποια υστεροφημία μας ακολουθεί,δεν παύει να είμαστε θνητοί/ες με τα όποια πάθη,λάθη κι επιθυμίες της σάρκας καί της ψυχής.
Διαβάζοντας τα διηγήματα θα παρασυρθούμε από την ευγλωττία του συγγραφέα που ενισχύεται από πληθώρα εκφραστικών μέσων,τα έντονα συναισθήματα καί την απαραίτητη δόση ευφυούς χιούμορ που βοηθούν να μιλάμε για ένα καλογραμμένο βιβλίο που διαβάζεται με ευχαρίστηση. Παράλληλα,το κληροδότημα της ιστορίας,της μυθολογίας καί της λογοτεχνίας μας κάνουν να σκεφτούμε καί να δούμε με διαφορετικό τρόπο από αυτόν που συνηθίζαμε μέχρι σήμερα. Όλα αυτά τα αιώνια μηνύματα με τελικούς αποδέκτες όλους κι όλες εμάς είναι πιο επίκαιρα από ποτέ. Αρκεί να είμαστε δεκτικοί/ες σε αυτά,καθώς υπονοούν πολλά περισσότερα από όσα αναφέρουν.
Η παρούσα συλλογή διηγημάτων αποδεικνύει το πόσο ο συγγραφέας απολαμβάνει καί ''τρέφεται'' από την επαφή του με την συγγραφή,πλάθοντας με τις λέξεις κόσμους,όχι μακρινούς καί ξένους,αλλά αληθινούς καί οικείους. Η υποκειμενική του σκέψη μπορεί να γίνει αγαπητή κι αποδεκτή από το ευρύ αναγνωστικό κοινό. Προσωπικά,βρήκα πολύ αρεστό αυτό το παιχνίδισμα στο ύφος της γραφής του,τόσο από άποψη τεχνικής,όσο κι από ψυχαγωγικής άποψης.
Ολοκληρώνοντας την αναφορά μου στο βιβλίο,θα ήθελα να σταθώ,επίσης,καί στην εικόνα που κοσμεί το εξώφυλλο. Άν καί δείχνει κάπως μπερδεμένο,ίσως καί χαοτικό,για κάποιον λόγο,-που ακόμη δεν μπορώ να προσδιορίσω-,θαρρώ πως είναι ό,τι πιο ταιριαστό με το περιεχόμενο καί αναδεικνύει όλα όσα αναφέρονται μέσα στις ιστορίες. Άν κίνησε κι εσάς το ενδιαφέρον,δεν έχετε παρά να το αναζητήσετε.
Καλή ανάγνωση!
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΤΕΧΛΕΜΕΤΖΗΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΚΕΔΡΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια: