Συνέντευξη με τον συγγραφέα Χρήστο Φλουρή
Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΦΛΟΥΡΗΣ
Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)
Σημερινός μου καλεσμένος στην στήλη των συνεντεύξεων ο συγγραφέας Χρήστος Φλουρής. Τον ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο καί τις απαντήσεις του. Από τις εκδόσεις Ελκυστής κυκλοφορεί το νέο του βιβλίο με τίτλο ''Τομάρια''. Του εύχομαι να είναι καλοτάξιδο. Για όσους/ες επιθυμούν να το διαβάσουν,μπορούν να το προμηθευτούν είτε από το επίσημο site του εκδοτικού,είτε από κάποιο βιβλιοπωλείο.
Για να δούμε τι μοιράστηκε μαζί μας...
ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελκυστής το νέο σας βιβλίο με τίτλο ‘’Τομάρια’’. Να είναι καλοτάξιδο. Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια γι’αυτό;
Χ.Φ. Σας ευχαριστώ πολύ.
Το βιβλίο αυτό είναι ένα κοινωνικό, θα έλεγα, μυθιστόρημα με αστυνομική πλοκή. Τα γεγονότα που διαδραματίζονται έχουν ως χρονική αφετηρία την περίοδο του εμφυλίου πολέμου σε ένα ορεινό χωριού της Πελοποννήσου και πιο συγκεκριμένα μέσα σ’ ένα εργοστάσιο κατεργασίας δερμάτων. Ο αναγνώστης έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει τα όσα συμβαίνουν, μέσα από μια όχι ευθύγραμμη αφήγηση αλλά από διαφορετικές χρονικές αφετηρίες κι από πολλές οπτικές γωνίες ταυτόχρονα, μέχρι να φτάσει στην τελική λύση του δράματος προς το τέλος του έργου.
ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Ποια η πηγή έμπνευσης της ιστορίας του βιβλίου σας;
Χ.Φ. Αν και ποτέ δεν είμαι σε θέση να απαντήσω με βεβαιότητα σε μια τέτοια ερώτηση, θα έλεγα ότι στο συγκεκριμένο μυθιστόρημα το έναυσμα ήταν ο χώρος. Έχοντας την ευκαιρία πριν μερικά χρόνια να περιηγηθώ σε ένα ερειπωμένο βυρσοδεψείο, κράτησα- κατά πάσα πιθανότητα- τις εικόνες του χώρου και τις μετέτρεψα σε σκηνικό μέσα στο οποίο εκτυλίσσονται τα συγκεκριμένα γεγονότα.
ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Πόσος χρόνος χρειάστηκε για να ολοκληρώσετε τη συγγραφή του παρόντος βιβλίου;
Χ.Φ. Η πρώτη του γραφή θα έλεγα ότι διήρκεσε γύρω στους οκτώ μήνες. Ωστόσο χρειάστηκε να το «ξαναδώ» μερικές φορές ακόμη, αφαιρώντας και προσθέτοντας όπως συμβαίνει συνήθως.
ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Τί θα επιθυμούσατε να συγκρατήσει το αναγνωστικό κοινό από την επαφή του με το βιβλίο σας;
Χ.Φ. Προσωπικά εκπλήσσομαι πολλές φορές από τις παρατηρήσεις αναγνωστών οι οποίοι εντοπίζουν σημεία ενδιαφέροντος και θέματα που ο ίδιος δεν είχα συναίσθηση ότι θίγω. Ένα βιβλίο επομένως, ιδίως πολυπρόσωπο όπως το συγκεκριμένο, δεν περιέχει ποτέ ένα μόνο μήνυμα και νομίζω ότι το σημείο στο οποίο θα σταθεί κάθε αναγνώστης εξαρτάται αποκλειστικά από τον ίδιο. Θα επιθυμούσα ωστόσο να περάσουν στο κοινό κάποια γενικότερα διαχρονικά μηνύματα , όπως είναι οι ολέθριες συνέπειες μιας εμφύλιας διαμάχης, η ανάγκη ουσιαστικής επικοινωνίας μεταξύ γονιών και παιδιών, η αντίσταση απέναντι σε κάθε προσπάθεια επιβολής στο οικογενειακό, εργασιακό ή όποιο άλλο περιβάλλον, η κατανόηση ότι ο άνθρωπος δε λειτουργεί πάντοτε με τη λογική αλλά πολλές φορές με το ένστικτο... Κι επειδή πάντοτε με ενδιέφεραν ως συγγραφέα ιδιαίτερα οι «ηττημένοι» άνθρωποι, θα ήθελα ο αναγνώστης να ρίξει μια ματιά σε κάποιους από αυτούς που σκιαγραφούνται στο κείμενο.
ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Γιατί πρέπει να διαβάζουμε βιβλία;
Χ.Φ. Θεωρώ ότι το διάβασμα, που ανέκαθεν αποτελούσε την ύψιστη μορφή πνευματικής εγρήγορσης, αποκτά ιδιαίτερη σημασία στην εποχή μας στην οποία ηγεμονεύει η εικόνα. Και η εικόνα είναι κατά τη γνώμη μου η παγίδα της φαντασίας καθώς μας δίνει έτοιμη, μασημένη τροφή. Το διάβασμα ενός βιβλίου, αντίθετα, ενεργοποιεί την εσωτερική «εικονοποιητική» ικανότητα μας, καθώς μας ωθεί να αναπλάσουμε τοπία, να φανταστούμε πρόσωπα, να αγαπήσουμε, να νιώσουμε αποστροφή, να αισθανθούμε... Εξάλλου όπως πολύ εύστοχα γράφει η Ζυράννα Ζατέλη στο βιβλίο της «Και με το φως του λύκου επανέρχονται» , «το διάβασμα είναι η μοναδική ηδονή που μένει ατιμώρητη».
ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Έχετε ξεκινήσει να γράφετε το επόμενο βιβλίο σας; Αν ναι,μπορείτε να μας πείτε δύο λόγια; Σε ποιo λογοτεχνικό είδος θα ανήκει;
Χ.Φ. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει εποχή που να μη γράφω, ασχέτως με το αν καταφέρνω ή όχι να ολοκληρώσω όλες αυτές τις απόπειρες. Αυτή την περίοδο έχω καταπιαστεί με ένα άγνωστο σε μένα είδος, τη μυθιστορηματική βιογραφία, την ελεύθερη λογοτεχνική αφήγηση της ζωής ενός σημαντικού προσώπου από το παρελθόν.
EΡΩΤΗΣΗ 7: Σαν αναγνώστης,τί είδους βιβλία προτιμάτε να διαβάζετε;
Χ.Φ. Μου αρέσουν τα βιβλία που διαθέτουν μια υπόθεση που μπορώ να την παρακολουθήσω σχετικά εύκολα και που , ωστόσο, δεν στέκονται μόνο στην επιφανειακή παρουσίαση κάποιων χαρακτήρων αλλά προχωρούν βαθύτερα ερμηνεύοντας ή προσπαθώντας να ερμηνεύσουν τις προθέσεις των ανθρώπων.
ΕΡΩΤΗΣΗ 8: Τέλος,ποιο το όραμά σας ως συγγραφέας;
Χ.Φ. Να μπορούσα, λέει, να γράψω ένα βιβλίο που να αλλάξει προς το καλύτερο τον κόσμο. Ξέρω πως είναι εντελώς ουτοπικό αυτό το όραμα, ωστόσο δεν θα πάψω να το ονειρεύομαι.
Σας ευχαριστώ θερμά.
Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας καί τις απαντήσεις σας.
Με εκτίμηση,Κυριακή Γανίτη από το blog Dominica Amat
Διαβάστε εδώ την κριτική μου για το βιβλίο: https://www.dominicamat.gr/2022/03/blog-post_30.html
Συνέντευξη με τον συγγραφέα Χρήστο Φλουρή
Reviewed by Dominica
on
Μαρτίου 30, 2022
Rating:
Δεν υπάρχουν σχόλια: