Συνέντευξη με την συγγραφέα Βασιλική Γεωργίου
Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)
Σημερινή μου καλεσμένη στην στήλη των συνεντεύξεων η συγγραφέας Βασιλική Γεωργίου. Την ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο καί τις απαντήσεις της. Από τις εκδόσεις Φίλντισι κυκλοφορεί το παιδικό της βιβλίο,με τίτλο ''Ο κύριος Θωμαΐνος". Της εύχομαι να είναι καλοτάξιδο. Για όσους/ες επιθυμούν να το διαβάσουν,μπορούν να το προμηθευτούν είτε από το επίσημο site του εκδοτικού,είτε από κάποιο βιβλιοπωλείο.
Για να δούμε τι μοιράστηκε μαζί μας...
ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Φίλντισι το παιδικό σας βιβλίο, με τίτλο ‘’Ο κύριος Θωμαΐνος’’. Να είναι καλοτάξιδο! Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια γι’αυτό;
Β.Γ. «Ο κύριος Θωμαΐνος», είχε μια μεγάλη πορεία χρόνων, όχι μόνο στα μολύβια μου και στις άπειρες γραμμές τετραδίων, αλλά και στο κτήσιμο του χαρακτήρα του, στο «ράψιμο» των ρούχων του, και στην συνάντησή του με τον ίδιο του τον εαυτό και των φίλων του. Μια διασκεδαστική περιπετειώδης αφήγηση, αλλά και ένα κουβάρι χίλιων χρωμάτων που καταλήγει στην χώρα όπου ζει ο Θωμαΐνος, την Χρωματζαλία.
ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την συγγραφή καί ειδικά παιδικού παραμυθιού;
Β.Γ. Η συγγραφή παραμυθιού είναι ένα μαγικό δώρο που μου χαρίστηκε στα παιδικά μου χρόνια. Στα παιδιά μου, αλλά και όταν συναντώ παιδιά, το παιχνίδι της ξεπατικοσούρας που από ένα παλιό λαϊκό παραμύθι πλάθουμε ένα καινούργιο, με χαροποιεί πάντα και εκπλίσσομαι με τους δρόμους που μας οδηγεί η φαντασία. Δημιουργώ μαζί τους μια καινούρια ιστορία που ουσιαστικά παίζει τον ρόλο του «κρυμμένου θησαυρού».
ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Τί θα επιθυμούσατε να ‘’κοινωνήσετε’’ στα μικρά παιδιά μέσα από τις ιστορίες του βιβλίου σας;
Β.Γ. Από στόμα σε στόμα, τα παραμύθια ταξιδεύουν στους αιώνες, μεταμορφώνονται, ακολουθούν λαούς, μεταναστεύουν, αποκτούν μια γλώσσα επικοινωνίας με μικρούς και μεγάλους και ξεδιπλώνουν έναν παιδικό κόσμο που σε αυτόν απευθύνομαι και αγωνιώ να μην χαθεί.
ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Γιατί θα πρέπει να μεταδώσουμε από μικρή ηλικία στα παιδιά την αγάπη για την ανάγνωση βιβλίων;
Β.Γ. Τα παιδιά είναι εξαιρετικά δημιουργικά και έχουν ανάγκη την ανατροπή, την συνάντησή τους με ήρωες που θα του προκαλέσουν φόβο, αλλά και γέλιο. Θλίψη, αγωνία, τα λάθη να επιτρέπονται και να οδηγούν στην εξέλιξη της συμπεριφοράς, καθώς μεγαλώνουν. Το βιβλίο στα χέρια όλων είναι μια άσκηση λογικής και φαντασίας.
ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Είναι τα βιβλία ο καλύτερος τρόπος τα παιδιά να λάβουν χρήσιμα μαθήματα για την ζωή τους;
Β.Γ. Τα παιδιά συνεχώς αναζητούν την έκπληξη. Αγαπούν να παίζουν κρυφτό, σαν τον Κοντορεβιθούλη που παίζει πως χάνεται στο δάσος. Η συνάντηση με το βιβλίο δεν είναι υποχρέωση, είναι αίνιγμα. Και αυτό είναι πρόκληση για τον αθώο εσωτερικό τους κόσμο.
ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Πώς ένα παραμύθι δύναται να αναπτύξει την κριτική ικανότητα καί σκέψη των παιδιών;
Β.Γ. Υπάρχει μια μαγική στιγμή, ουσιαστικής σχέσης του παιδιού με το παραμύθι. Ταυτίζεται, συγκρίνει τον κόσμο του με τους ήρωες. Επίσης βλέπει την δική μας κοινωνία μέσα από την πλευρά ενός φανταστικού κόσμου. Νοιώθει ασφάλεια που δεν του συμβαίνουν ακατανόητα γεγονότα, και χαίρεται που υπάρχει, γνωρίζει, σκέφτεται και κρίνει.
ΕΡΩΤΗΣΗ 7: Τέλος,τί θα συμβουλεύατε τους νέους συγγραφείς που επιθυμούν να γράψουν βιβλία για παιδιά;
Β.Γ. Όσοι ασχοληθούν με την συγγραφή παραμυθιού, πρεπει να γνωρίζουν αυτό που μας έδειξε ο Τζάνι Ροντάρι. «τα παιδιά, μέσα από φανταστικές διαδικασίες, θέλουν να εισχωρήσουν στην πραγματικότητα, από το παράθυρο και όχι από την πόρτα»!!!
Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας καί τις απαντήσεις σας.
Με εκτίμηση,Κυριακή Γανίτη από το blog Dominica Amat
Διαβάστε την κριτική μου για το βιβλίο εδώ: https://www.dominicamat.gr/2022/12/blog-post_57.html
Συνέντευξη με την συγγραφέα Βασιλική Γεωργίου
Reviewed by Dominica
on
Δεκεμβρίου 21, 2022
Rating:
Δεν υπάρχουν σχόλια: