ΠΩΣ ΝΑ
ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ
Υπάρχουν βιβλία που τα λατρεύεις. Υπάρχουν,όμως,καί τα βιβλία που αγαπάς να τα μισείς. Σε κάθε περίπτωση,το τελικό αποτέλεσμα είναι να μην σου περνάνε αδιάφορα. Ε,λοιπόν,σε ένα ανάλογο δίλημμα βρέθηκα σήμερα,μετά την ανάγνωση του νέου βιβλίου της συγγραφέως Έλενας Γκιβίση,με τίτλο ''Πώς να'',που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Κέδρος. Ένα βιβλίο,που μέχρι την στιγμή που σας γράφω την εμπειρία μου κοντά του,δεν έχω καταλήξει σε ποια από τις δύο προαναφερθείσες κατηγορίες μπορώ να το κατατάξω. Καί ξέρετε ποιο είναι το οξύμωρο; Αντί να το θεωρώ ως αρνητικό όλο αυτό,το βρίσκω ενδιαφέρον,τολμώ να πω καί εποικοδομητικό για την σκέψη μου... Ίσως,μελλοντικά,μία δεύτερη ανάγνωση να μου φανέρωνε ακόμα παραπάνω...
Πιάνοντας το βιβλίο στα χέρια μου,δεν σας το κρύβω πως με ιντρίγκαρε ο τίτλος του,''Πώς να''. Από την μία μεριά,μου φαινόταν ημιτελής καί πως δεν θα μπορούσε να προκύπτει κάποιο νόημα απ'αυτόν κι από την άλλη μεριά,πως μου/μας έδινε το περιθώριο να συμπληρώσω/συμπληρώσουμε δίπλα του ό,τι εγώ/εμείς επιθυμώ/επιθυμούσαμε. Αυτή η ελευθερία της σκέψης χωρίς όρια,στεγανά καί προκαταλήψεις μοιάζει τόσο αναζωογονητική καί την ίδια στιγμή δεσμευτική,που δεν ξέρω σε ποια πλευρά της πλάστιγγας πέφτει το όποιο βάρος. Καί πάλι αυτό δεν μπορούσε να σταθεί αρκετό,ώστε να μειώσει το ενδιαφέρον μου. Οπότε,αφέθηκα για να απολαύσω την ανάγνωσή του.
"Ο νεαρός πρωταγωνιστής της ιστορίας, το φύλο του οποίου δεν προσδιορίζεται, γεννήθηκε και ζει στο Λονδίνο. Σπούδασε Ιστορία της Τέχνης και Φιλοσοφία, αλλά εργάζεται σε ένα καφέ. Κατατρύχεται από αβάσταχτο άγχος για το πώς να κάνει αυτά που πρέπει αλλά και πώς να κάνει αυτά που θέλει. Αφού απορρίψει, αποδομώντας με καυστικό πνεύμα, τις συμβουλές και τους κανόνες που προτείνουν τα μπεστ σέλερ αυτοβοήθειας, καταφεύγει στις ψυχαναλυτικές συνεδρίες προκειμένου να επιλύσει το προσωπικό και ερωτικό αδιέξοδο που βιώνει. Στον ψυχαναλυτή του – το Σκιάχτρο, όπως τον αποκαλεί – εξιστορεί και όλα όσα δυναστεύουν τη σκέψη του: ποια είναι η συμβολή της οικογένειας στη διαμόρφωση της προσωπικότητας ενός ατόμου, εάν η θεωρία είναι εχθρός της πράξης, ποιος είναι ο ρόλος της Τέχνης, εάν ο φεμινισμός έχει αποτύχει, καθώς και ζητήματα ταυτότητας. Στο ντιβάνι του Σκιάχτρου, που τον ακούει ανέκφραστο, ο πρωταγωνιστής αμφιταλαντεύεται ολοένα και περισσότερο και αυτοσαρκάζεται σχετικά με την ισχύ, την εγκυρότητα και, εντέλει, τη χρησιμότητα οποιουδήποτε κανόνα και οποιασδήποτε συμβουλής. Υπάρχει τελικά απάντηση στο Πώς Να γίνει και Πώς Να είναι το πρόσωπο που ο ίδιος επιθυμεί; Μπορεί να υπάρξει εν γένει οποιαδήποτε οριστική απάντηση σε οποιοδήποτε Πώς Να;" (Περίληψη οπισθοφύλλου)
Διαβάζοντας το βιβλίο,η αλήθεια είναι πως μου επιβεβαίωσε την αρχική μου σκέψη πως δεν μιλάμε για ένα συνηθισμένο βιβλίο ανάμεσα στα τόσα,αλλά κάτι που πραγματικά διαφέρει. Από την εσκεμμένη,-καί ορθώς επιλεγμένη από την συγγραφέα-,απροσδιόριστη φύση ως προς το φύλο του κεντρικού προσώπου που αφηγείται όλη την υπόθεση που επιτρέπει τόσο σε γυναίκες όσο καί σε άνδρες να ταυτιστούν μαζί του καί να αναπτύξουν την ενσυναίσθησή τους,αυτήν την αλλιώτικη συνεδρία ψυχοθεραπείας καί βαθειάς ενδοσκόπησης με σκοπό την αποδοχή τόσο της ταυτότητας του εαυτού,όσο καί των πραγματικών μας ''θέλω'',τα κατεστημένα των κοινωνιών,τις επιβαλλόμενες αντιλήψεις,έως καί την φιλοσοφική εσάνς που διακρίνει όλο το κείμενο σε συνδυασμό με τα αυτοβιογραφικά στοιχεία της συγγραφέως που ''ντύνουν'' το κεντρικό πρόσωπο της υπόθεσης,το βιβλίο διαβάζεται εύκολα. Ειδικά,η αναφορά στα λοιπά πρόσωπα της ιστορίας,χάρη στην αληθοφάνεια που τα χαρακτηρίζει πάντα μέσα στα πλαίσια της μυθοπλασίας,βοηθά ώστε να παρατηρήσουμε πολλές ανθρώπινες συμπεριφορές καί σκέψεις,καθώς καί τον αντίκτυπό τους.
Εάν σας γοητεύουν ανάλογα βιβλία,ή,επιθυμείτε να βγείτε από την ''αναγνωστική'' ζώνη ασφαλείας σας,αυτό το βιβλίο είναι για εσάς.
Καλή ανάγνωση!
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΕΛΕΝΑ ΓΚΙΒΙΣΗ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΚΕΔΡΟΣ
ΠΩΣ ΝΑ
Reviewed by Dominica
on
Δεκεμβρίου 05, 2022
Rating:
Δεν υπάρχουν σχόλια: