Ερυθρός καπνός
Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)
ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ
Τίτλος: Ερυθρός καπνός
Ποιητής: Θανάσης Κουλούρης
'''Αν το φωτεινό σου
πρόσωπο είναι χάραμα
και τα πόδια δύση
η κοιλιά σου
μεσημεριανή τράπεζα
που θέλει
να φιλέψει
Όπως δονείται
από πάνω πέφτουν
νέοι και νέες
να διαδώσουν
Οι φωτιές του έρωτα
εκπέμπουν
ερυθρό καπνό"
(Από το οπισθόφυλλο)
Η δεύτερη ποιητική συλλογή του ποιητή Θανάση Κουλούρη είναι γεγονός καί έχει έρθει για να μας παρασύρει μέσα στα μονοπάτια της σφοδρής δίνης του έρωτα,που παρομοιάζεται σαν άλλος ερυθρός καπνός. Εξ ου καί η επιλογή του τίτλου της συλλογής,που κάθε άλλο παρά τυχαίος μπορεί να θεωρηθεί. Το αντικείμενο του πόθου,-στην προκειμένη περίπτωση η γυναίκα έχουσα ως μέσο σαγήνης το σώμα της-,εκπέμπει μία δυνατή φλόγα που ''καίει'' όποιον/α το πλησιάσει. Το κορμί της μοιάζει σαν άλλος ιερός χώρος που αποζητά την αφοσίωση καί την λατρεία μας κι εμείς οφείλουμε να το σεβαστούμε καί να το κατακτήσουμε. Όμως,παίζει ευφυώς με την σκέψη καί την ψυχολογία μας. Πότε μας διώχνει μακρυά καί πότε μας τραβά κοντά του...Το αποκορύφωμα αυτής της ενώσης ένας ερυθρός καπνός που μας αφήνει πίσω του πλήρεις από έντονα συναισθήματα... Κι όλα αυτά δίνονται μέσα από τα ποιήματα με ένα λόγο ακατάπαυστο,φορτισμένο συγκινησιακά,λυρικό καί πλούσιο από γλαφυρές περιγραφές εικόνων καί παρομοιώσεων.... Μία ποιητική συλλογή που διαβάζεται απνευστί...
Αναζητήστε την! Καλή ανάγνωση.
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν.
'
Ερυθρός καπνός
Reviewed by Dominica
on
Μαρτίου 28, 2023
Rating:
Το ποίημα αυτό φαίνεται να περιγράφει μια σκηνή με ενδιαφέρουσες εικόνες και χρησιμοποιεί μια ποιητική γλώσσα για να εκφράσει τις συναισθηματικές αντιθέσεις και τις ερωτικές αναζητήσεις. Ο τρόπος με τον οποίο η περιγραφή των φαινομένων του φωτεινού προσώπου ως χάραμα και των ποδιών ως δύση δημιουργεί μια εικόνα αντίθεσης μεταξύ του φωτεινού και του σκοτεινού, τονίζοντας έτσι την πολυπλοκότητα της ανθρώπινης ύπαρξης.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ περιγραφή της κοιλιάς ως "μεσημεριανή τράπεζα που θέλει να φιλέψει" δημιουργεί μια εικόνα που συνδυάζει τη γλυκύτητα της επιθυμίας με την έννοια της πείνας και της αναζήτησης. Εδώ βλέπουμε μια ακόμη στρώση συμβολισμού, όπου η κοιλιά προσλαμβάνει ρόλο συμβολικού κέντρου επιθυμίας.
Η εικόνα των νέων που πέφτουν από πάνω και η αναφορά στις "φωτιές του έρωτα" μας δίνει μια αίσθηση δυναμισμού και πάθους. Ο ερυθρός καπνός που εκπέμπεται μπορεί να αναπαριστά την ένταση και την απόδοση των συναισθημάτων σε μια εικονική επίφαση.
Συνολικά, το ποίημα αυτό περιγράφει τον εσωτερικό κόσμο του ανθρώπινου πάθους, της επιθυμίας και της αναζήτησης, χρησιμοποιώντας μια πλούσια γλώσσα και συμβολισμούς για να δημιουργήσει μια εικόνα που προσελκύει και προβληματίζει τον αναγνώστη. Οι αντιθέσεις, ο συμβολισμός και η χρήση εικόνων ενισχύουν την εντυπωσιακή παρουσίαση του θέματος και δίνουν βάθος στην αίσθηση της ποίησης. Ευάγγελος Ηλιόπουλος Ποιητής - Κριτικός. https://www.facebook.com/apcbehath/