Συνέντευξη με την συγγραφέα Εύα Καραδημήτρη
Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΕΥΑ ΚΑΡΑΔΗΜΗΤΡΗ
Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)
Σημερινή μου καλεσμένη στην στήλη των συνεντεύξεων η συγγραφέας Εύα Καραδημήτρη. Την ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο καί τις απαντήσεις της. Από την Άνεμος εκδοτική κυκλοφορεί το νέο της βιβλίο, με τίτλο ''Η φωλιά της αλεπούς". Της εύχομαι να είναι καλοτάξιδο. Για όσους/ες επιθυμούν να το διαβάσουν, μπορούν να το προμηθευτούν από κάποιο βιβλιοπωλείο.
Πάμε να δούμε τι μοιράστηκε μαζί μας...
ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Κυκλοφόρησε πρόσφατα από την Άνεμος εκδοτική, το νέο σας βιβλίο με τίτλο ‘’Η φωλιά της αλεπούς’’. Να είναι καλοτάξιδο. Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια γι’αυτό;
Ε.Κ. Σας ευχαριστώ πολύ αρχικά για την όμορφη συνέντευξη. Η φωλιά της αλεπούς είναι ένα αστυνομικό θρίλερ που εξελίσσεται σε μια κωμόπολη της Βαλένθια. Είναι ένα βιβλίο που αναφέρεται σε διάφορα μοντέλα τοξικών σχέσεων με τους άλλους αλλά και με τον εαυτό μας. Αναλύει το επώδυνο κομμάτι των εξαρτήσεων, τη γυναικεία κακοποίηση σε συντροφική σχέση αλλά και στο οικογενειακό περιβάλλον. Το βιβλίο αυτό αναφέρει τη συνταρακτική ιστορία μιας κοπέλας που βιώνει έντονα το πένθος του αδερφού της. Η παρόρμηση της την οδηγεί να ανακαλύψει τον πιθανό δολοφόνο του. Η αδυναμία αποδοχής αυτού του θανάτου φέρνει σε μια καθημερινή κόντρα τη συγκεκριμένη κοπέλα με τη μητέρα της όπου βιώνουν μια άκρως δυσλειτουργική σχέση. Η ιστορία περιπλέκεται με την απαγωγή ενός παιδιού και με μια σειρά από παράδοξους φόνους. Ο επιθεωρητής Μπάριος και η υπαστυνόμος Χερνάντες καλούνται να λύσουν το μυστήριο. Στην ιστορία όμως αυτή όλοι είναι ήρωες- αντιήρωες όπου ο καθένας αφηγείται απο τη μεριά του τη σύνδεση που έχουν σε αυτή την ιστορία. Οι χαρακτήρες βουτάνε στα βάθη της ανθρώπινης ψυχής, παίζουν με το μυαλό και τη ψυχοσύνθεση των αναγνωστών. Στη φωλιά της αλεπούς δεν ξέρεις αν θα βγείς ζωντανός. Υπάρχουν κανόνες…ο πιο σημαντικός: μείνε μακριά από τη φωλιά της αλεπούς.
ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Πώς έγινε η επιλογή του τίτλου ‘’Η φωλιά της αλεπούς’’; Τί μπορεί να συμβολίζει;
Ε.Κ. Η φωλιά συμβολίζει τη ζώνη άνεσης μας, εκεί που νιώθουμε ασφαλείς από συνήθεια κι όχι απλά επειδή μας ωφελεί. Ό,τι είναι οικείο, δε σημαίνει απαραίτητα ότι μας ταιριάζει. Η φωλιά έχει πάντα δύο εξόδους διαφυγής, μια για να μπαίνεις και μία για να βγαίνεις. Η έξοδος από τη φωλιά είναι η επιλογή μας, το δικαίωμα να φεύγουμε από οπουδήποτε πλέον δε μας εξυπηρετεί. Να θυμόμαστε ότι δε χρειάζεται να νιώθουμε εγκλωβισμένοι, να μάθουμε να χτίζουμε φωλιές χωρίς αγκάθια έστω κι αν είναι μια επίπονη εσωτερική διεργασία. Η αλεπού από την άλλη είναι ένα άγριο θηλαστικό, ένα ζώο που δεν εξημερώνεται. Φημίζεται για την πανουργία και τη διαπεραστική της ματιά. Στη προκειμένη περίπτωση είναι ένα ζώο φύλακας, ένας πνευματικό ζώο τοτέμ που προφυλάσσει και καθοδηγεί την ηρωίδα μας.
ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Ποια η πηγή έμπνευσης της ιστορίας του βιβλίου σας;
Ε.Κ. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπήρχε κάποια πηγή έμπνευσης. Αρχικά εμπνεύστηκα πρώτα τον τίτλο κι έπειτα έχτισα την ιστορία. Εξελίχθηκε δομημένα και με σειρά λες και “αλεπού” με καθοδηγούσε κι εμένα.
ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Πόσος χρόνος χρειάστηκε για να ολοκληρώσετε την συγγραφή του;
Ε.Κ. Η συγγραφή του βιβλίου πήρε σχεδόν δύο χρόνια. Ο μόνος λόγος που πήρε τόσο χρόνο ήταν καθαρά προσωπικοί. Νομίζω όμως ότι όλα ολοκληρώνονται τη στιγμή που πρέπει. Τίποτα δε θέλει βιασύνη και δεν υπάρχει ιδανικός χρόνος.
ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Τί θα επιθυμούσατε να αποκομίσουν οι αναγνώστες/στριες από την ανάγνωση του βιβλίου σας; Τί να κρατήσουν από τις ιστορίες των προσώπων;
Ε.Κ. Η φωλιά της αλεπούς δεν είναι ένα απλό αστυνομικό θρίλερ. Είναι ένα καθρέφτισμα της κοινωνίας μας, οι δυσλειτουργικές σχέσεις που προηγήθηκαν στην παιδική μας ηλικία κι εκεί πρέπει να αναρωτηθούμε: άραγε πόσο τοξικός έχω υπάρξει εγώ; Η αυτογνωσία βοηθάει να φύγουμε απο το ρόλο του θύματος.
Το πιο σημαντικό που πρέπει να κρατήσουμε όλοι είναι πώς η τοξική συμπεριφορά μαθαίνεται. Εκπαιδεύεσαι υποσυνείδητα. Η μοντελοποίηση ανθυγιεινών σχέσεων απο τους γονείς, η κακοποίηση και η παραμέληση θέτουν το πλαίσιο για όλες τις μελλοντικές μας σχέσεις.
ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Είχατε κάποιο πλάνο πάνω στο οποίο βασιστήκατε για να γράψετε την ιστορία του βιβλίου, ή ,τo αφήσατε να σας οδηγήσει μόνo τoυ καί εντέλει να ορίσει εκείνο το φινάλε;
Ε.Κ. Όπως ανέφερα και παραπάνω, θεωρώ πως η αλεπού με καθοδηγούσε. Ήταν μονίμως δίπλα μου. Μέσω εκείνης υποδεχόμουν τα γεγονότα, τις ανισορροπίες και τα έντονα συναισθήματα. Το φινάλε ομολογώ πως με δυσκόλεψε. Όπως συνηθίζω να λέω μου αρέσει να λυτρώνω τους ήρωες μου. Οπότε θεωρώ οτι ο καθένας πήρε αυτό που του αξίζει!
EΡΩΤΗΣΗ 7: Σαν αναγνώστρια, τί είδους βιβλία προτιμάτε να διαβάζετε;
Ε.Κ. Λατρεύω τα αστυνομικά, μυστηρίου και φυσικά ψυχολογικά θρίλερ. Σαφώς και το μεταφυσικό στοιχείο είναι μέσα στις πρώτες επιλογές μου.
ΕΡΩΤΗΣΗ 8: Τέλος, τί θα λέγατε στους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με την συγγραφή;
Ε.Κ. Η συγγραφή πιστεύω θέλει αφοσίωση και φαντασία. Θέλει τέχνη αλλα και τεχνική. Η μόνη συμβουλή που θα έδινα σε κάποιον που ξεκινάει το συγγραφικό του ταξίδι είναι να πιστεύει στον εαυτό του, να εξελίσσεται, να πειραματίζεται και φυσικά να διαβάζει. Ένας καλός συγγραφέας είναι ένας εξαιρετικός αναγνώστης.
Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας καί τις απαντήσεις σας.
Με εκτίμηση, Κυριακή Γανίτη από το blog Dominica Amat
Συνέντευξη με την συγγραφέα Εύα Καραδημήτρη
Reviewed by Dominica
on
Ιουνίου 17, 2023
Rating:
Δεν υπάρχουν σχόλια: