Ο ΚΑΤΗΦΟΡΟΣ


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ

Τίτλος: Ο κατήφορος

Συγγραφέας: Γρηγόριος Ξενόπουλος

Όπως σας είχα αναφέρει σε προγενέστερο άρθρο μου, όλο καί περισσότερο το αναγνωστικό κοινό -συμπεριλαμβανομένης καί εμού της ιδίας- στρέφεται προς καλά βιβλία. Απ'ό,τι φαίνεται, αυτήν την ανάγκη καί επιθυμία συμμερίζονται καί αρκετοί εκδοτικοί οίκοι. Σε αυτό, λοιπόν, το πλαίσιο, οι εκδόσεις Ψυχογιός προβαίνουν στην επανέκδοση εμβληματικών λογοτεχνικών έργων, όπως αυτών του αείμνηστου συγγραφέα Γρηγόριου Ξενόπουλου. Μία νέα ''προσθήκη'' ήταν η επανακυκλοφορία του αισθηματικού/κοινωνικού μυθιστορήματος του συγγραφέα, με τίτλο ''Ο κατήφορος''. Ένα βιβλίο που επάξια αντιπροσωπεύει το συγκεκριμένο είδος καί αποτελεί τη σημερινή μου βιβλιοπρόταση για εσάς. Για μένα, ''Ο κατήφορος'' είναι ίσως καί το πιο αγαπημένο μου απ'όλα τα έργα του δημιουργού που έχω διαβάσει έως σήμερα. 

Περιγραφή:

Η Ρόζα, γυμνή, έδινε την παράξενη εντύπωση μιας θαλάσσιας θεάς. Για να γεννηθώ τόσο όμορφη, συλλογίστηκε, θα πει πως έχω στον κόσμο έναν προορισμό. Κι ακολουθώ τον προορισμό μου! Έτσι βρήκε ακόμα μια δικαιολογία της ελεεινής της ζωής.
Η Ρόζα, κόρη καλής οικογένειας της Ζακύνθου, είναι όμορφη, ευαίσθητη, αθώα, αλλά και ευκολόπιστη. Ο γοητευτικός φοιτητής Ζοζός είναι τυχοδιώκτης και αδίστακτος… Μια φωτογραφία αρκεί για να σπρώξει τη Ρόζα στον κατήφορο! Να τι δεν ήξερε η Ρόζα. Όταν γνώριζε για πρώτη φορά την αγάπη, πίστευε μόνο στη δύναμη και στη φρεσκάδα των δεκαέξι της χρόνων. Δεν ήξερε για τις παγίδες της Μοίρας και για τα μονοπάτια που θα έπρεπε να διαβεί. Στην αρχή είναι η θύελλα, ο παρορμητισμός κι ο έρωτας. Στη συνέχεια η απώλεια της τιμιότητας και της αθωότητας. Κι έπειτα, οι εκβιασμοί που βυθίζουν τη Ρόζα στην απελπισία, στον φόβο και στο σκοτάδι… Θα έρθει ποτέ το ξύπνημα και η μετάνοια ή η φοβερή σκάλα που κατεβαίνει θα μετατρέψει μοιραία τη Ρόζα σε τραγική ηρωίδα;
Ο Γρηγόριος Ξενόπουλος, με όπλο την ελευθεροστομία του αλλά και τη βαθιά αντίληψη της κοινωνίας των αρχών του 20ού αιώνα, αποτυπώνει με μοναδική μαεστρία τις σχέσεις της ηρωίδας του με τον οικογενειακό και κοινωνικό περίγυρό της και, τελικά, καταγγέλλει την αποτυχία, την ήττα και την έκπτωση κάθε ηθικής.
Στην έκδοση περιλαμβάνεται Επίμετρο από την Κατερίνα Σχινά, συγγραφέα, κριτικό και μεταφράστρια και Χρονολόγιο-Εργογραφία από τον Διονύση Μουσμούτη, συγγραφέα, κριτικό και διευθυντή του περιοδικού Ιστορία.

Θα μου επιτρέψετε να μην σας πω πολλά για την ουσία του βιβλίου καί να αρκεστώ στα όσα αναφέρονται στην άνωθεν περιγραφή του. Αυτά, όμως, που θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας είναι οι λόγοι για τους οποίους αξίζει να στρέψετε την προσοχή σας στο παρόν έργο. Αρχικά, μεγάλο ρόλο παίζει ο τρόπος γραφής του συγγραφέα που δίνει μία άλλη βαρύτητα στα λόγια του με αποτέλεσμα, όχι μόνο να γίνονται πιο ευνόητα τα όσα επιθυμεί να μεταφέρει στο αναγνωστικό κοινό, αλλά κρατούν κι έναν διαχρονικό χαρακτήρα. Κι αυτό αφορά καί την εξέλιξη των χαρακτήρων των προσώπων μέσα στο κείμενο, αλλά καί τα στάδια που θα πρέπει να περάσουν για να ολοκληρωθούν μέσω της λύτρωσης. Έπειτα, τα πολυεπίπεδα νοήματα που προκύπτουν από την ιστορία, καλό είναι να διαβαστούν κι από νεότερης ηλικίας αναγνωστικό κοινό. Τέλος, η συνολική παρουσία του έργου που έχει έναν δυναμικό χαρακτήρα, είναι προσεγμένο καί μεστό απ΄όλες τις απόψεις καί βοηθά τους/τις νεότερους/ες συγγραφείς ώστε να πάρουν εξαιρετικά παραδείγματα για να βελτιώσουν καί τον δικό τους τρόπο γραφής καί σκέψης.
Αναζητήστε το! Καλή ανάγνωση.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.





Ο ΚΑΤΗΦΟΡΟΣ Ο ΚΑΤΗΦΟΡΟΣ Reviewed by Dominica on Οκτωβρίου 12, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.