Συνέντευξη με την συγγραφέα Ελίνα Σταμπουλή
Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΕΛΙΝΑ ΣΤΑΜΠΟΥΛΗ
Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)
Σημερινή μου καλεσμένη στην στήλη των συνεντεύξεων η συγγραφέας Ελίνα Σταμπουλή. Την ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο καί τις απαντήσεις της. Από τις εκδόσεις Λυκόφως κυκλοφορεί το βιβλίο της, με τίτλο ''Φεβρωνία - μία νεράιδα εκπαιδεύεται". Της εύχομαι να είναι καλοτάξιδο. Για όσους/ες επιθυμούν να το διαβάσουν, μπορούν να το προμηθευτούν από κάποιο βιβλιοπωλείο.
Πάμε να δούμε τι μοιράστηκε μαζί μας...
ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Θα ξεκινήσω με μία ερώτηση που κάνω σε όλους τους συγγραφείς. Πώς μπήκε η συγγραφή στη ζωή σας;
Ε.Σ. Η συγγραφή μπήκε πολύ πρόσφατα στη ζωή μου. Πριν ακόμα μάθω να γράφω, με μάγευε η
διαδρομή του μολυβιού στο άσπρο χαρτί. Γέμιζα μουτζούρες τα χαρτιά μου – αυτές που μοιάζουν με καρδιογράφημα- και αργότερα σκόρπια και άναρχα σημειώματα. Υπήρχε μια ασυνείδητη φωνή που έβγαινε στην επιφάνεια κάθε που έπλενα τα πιάτα. Όσοι με έβλεπαν νόμιζαν πως πλατσουρίζω με τα νερά, όμως εγώ δημιουργούσα!!!! Ναι, θα μπορούσα να βγάλω μια ποιητική συλλογή με τίτλο «Αν ο νεροχύτης είχε φωνή..» με όλα όσα σημείωνα κατά τη διάρκεια του πλυσίματος. Πριν λίγα χρόνια μία αυθόρμητη απόφαση με οδήγησε σε ένα εργαστήρι δημιουργικής γραφής, εκεί γνώρισα αυτή την μικρή δεξιότητα που είχα να επικοινωνώ με τις λέξεις.
ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Ποιο το νόημα που θα θέλατε να περάσετε μέσα από τα βιβλία σας προς τους αναγνώστες;
Ε.Σ. Αυτό που κυριαρχεί στα βιβλία μου και κυρίως στο «Φεβρωνία, μια νεράιδα εκπαιδεύεται» είναι το «Αν το θέλεις, μπορείς αρκεί να το προσπαθήσεις». «Οι δυσκολίες έρχονται ως προσκλήσεις εξέλιξης ακόμη και αν μας φαίνεται πως μας οδηγούν σε αδιέξοδα».
ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Ποιο το όραμά σας ως συγγραφέας;
Ε.Σ. Αυτό το καλοτάξιδο που ευχόμαστε όλοι σε κάθε νέο βιβλίο... Αυτό! Να γράφω πολύ καλές ιστορίες, οι οποίες θα φτάνουν σε αναγνώστες που θα περιμένουν πως και πως να τις διαβάσουν.
ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Γιατί πρέπει να διαβάζουμε βιβλία;
Ε.Σ. Η ενασχόληση των ανθρώπων με τις νέες τεχνολογίες και τα social media, με την εικόνα να έχει κυρίαρχο λόγο, έχει καταφέρει να κλείνει το μυαλό μέσα σε κουτάκια και να το περιορίζει. Όταν διαβάζεις ένα βιβλίο ανοίγεις στο «εδώ και τώρα» μια χαραμάδα που σε οδηγεί σε έναν καινούριο κόσμο και σου δίνει την ελευθερία να συμμετέχεις στο παιχνίδι των ηρώων με την φαντασία σου με όποιο τρόπο θέλεις. Άλλοτε χαλαρώνεις, άλλοτε μαθαίνεις, άλλοτε αγωνιάς, ανάλογα το είδος που
διαβάζει κανείς, είναι και το όφελος.
ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Από τί εμπνέεστε συνήθως;
Ε.Σ. Εμπνέομαι από τα πάντα, κάτι θα δω, κάτι θα ακούσω, κάτι θα θυμηθώ κυρίως κάτι θα νιώσω.
ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Έχετε ξεκινήσει να γράφετε το επόμενο βιβλίο σας; Αν ναι, μπορείτε να μας πείτε δύο λόγια; Σε ποιο λογοτεχνικό είδος θα ανήκει;
Ε.Σ. Έχω την χαρά και τη δυσκολία ταυτόχρονα να μου γνέφουν τρεις διαφορετικές ηρωίδες. Γεννήθηκαν ξαφνικά, σχεδόν ταυτόχρονα, έχουν διαφορικές ζωές ζουν σε διαφορετικές εποχές και ανυπομονούν να τους δώσω σάρκα και οστά. Η μια είναι η γνωστή έφηβη Φεβρωνία που πρέπει να αποδεχτεί τον ρόλο της στον κόσμο των νεραϊδών και των ξωτικών και δέχομαι ήδη τις πρώτες «παραγγελιές» για περιπέτειες, μέσα στην ιστορία από αναγνώστες που διάβασαν το πρώτο βιβλίο. Η άλλη είναι η έφηβη Βασιλεία που ζει στο Βυζάντιο και ταλαιπωρείται που είναι κορίτσι. και ό,τι θέλει δεν επιτρέπεται λόγο του φύλου της και η τρίτη είναι μια ηλικιωμένη κυριούλα που έμαθε λίγο πριν το φινάλε της ζωής της, αλήθειες που ανατρέπουν όσα ήξερε για δικά της και θέλει να μου αφηγηθεί τη ζωή της. Αρά αν είμαστε καλά, στο μέλλον θα διαβάσετε από μένα τρία μυθιστορήματα, δύο εφηβικά και ένα ενηλίκων. Εκτός και αν γίνουν τρία σε ένα… αστειεύομαι.
ΕΡΩΤΗΣΗ 7: Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για το νέο σας βιβλίο με τίτλο «Φεβρωνία – μία νεράιδα εκπαιδεύεται» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λυκόφως;
Ε.Σ. Αυτό που αξίζει να ειπωθεί είναι πως η Φεβρωνία ξεκίνησε ως ηρωίδα παιδικού παραμυθιού από τις εκδόσεις Λυκόφως, η γνωστή «Φεβρωνία Παραφωνία μια σκανταλιάρα μαγισσούλα» που συνεχίζει να ταξιδεύει τα παιδιά με τις περιπέτειές της. Κάποια στιγμή ο εκδότης μου, ο κύριος Λουδάρος, μου ζήτησε να «φέρω» την μαγισσούλα Φεβρωνία στο σήμερα με όσα περισσότερα στοιχεία από το παραμύθι μπορώ. Ήταν μια πρόκληση και μία πεποίθηση ταυτόχρονα πως μπορώ και τον ευχαριστώ πολύ για αυτό, γιατί εκ του αποτελέσματος είχε δίκιο. Έτσι λοιπόν η δεκαπεντάχρονη έφηβη Φεβρωνία φοιτά στο μουσικό Γυμνάσιο της περιοχής της, αγαπά τη μουσική, αλλά είναι παράφωνη, είναι ερωτευμένη με τον Νικόλα, αλλά εκείνος δε γνωρίζει την ύπαρξή της και μέσα σε όλα αυτά μαθαίνει πως ο πατέρας της είναι στην πραγματικότητα ο πατριός της, έχει μια γιαγιά που δεν έχει δει ποτέ, η οποία είναι νεράιδα. Ξεκινά ένα ταξίδι αναζήτησης της γιαγιάς που ταυτόχρονα γίνεται ταξίδι αναζήτησης της δικής της ταυτότητας, αντιμετωπίζοντας μικρές και μεγάλες δυσκολίες με ένα σωρό πλάσματα βγαλμένα από τις ελληνικές δοξασίες και παραδόσεις να την τριγυρνάνε (ξωτικά, νεραΐδες, γριές, διαβολοτρίβολα, καλικάντζαροι.) Η φαντασία, η αγωνία και το γέλιο κυριαρχούν στην ιστορία χωρίς να χάνεται η επαφή με την πραγματικότητα. Οι έφηβοι αναγνώστες μέσα από τη Φεβρωνία
μαθαίνουν πως όλοι κρύβουμε μια δύναμή μέσα μας, αρκεί να πιστέψουμε σε αυτή και πως κάθε δυσκολία είναι σκαλοπάτι εξέλιξης ακόμη και αν μοιάζει αδιέξοδο.
ΕΡΩΤΗΣΗ 8: Ποια άλλα σας βιβλία κυκλοφορούν;
Ε.Σ. Η παιδική ιστορία «Το βιβλίο της καληνύχτας» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Όστρια. Το παραμύθι «Φεβρωνία Παραφωνία : Μια φασαριόζα μαγισσούλα» από τις εκδόσεις Λυκόφως. Ακόμη κυκλοφορούν παραμύθια, ποιήματα και διηγήματα σε ομαδικές συλλογές από τις εκδόσεις iWrite, Συμπαντικές Διαδρομές, Νέα Διάσταση, Αέναον, Διάνυσμα.
ΕΡΩΤΗΣΗ 9: Αγαπημένο βιβλίο και συγγραφέας;
Ε.Σ. «Η Ασκητική» του Νίκου Καζαντζάκη είναι ένα βιβλίο που διάβασα στην εφηβεία και με μάγεψε από την πρώτη φράση. Κατά καιρούς το ξαναδιαβάζω και κάθε φορά εντυπωσιάζομαι απ’ τον τρόπο που έχει κεντήσει με τις λέξεις του ο συγγραφέας όλα αυτά τα νοήματα που έχουν να κάνουν με τα άγνωστα μονοπάτια της ύπαρξής μας.
EΡΩΤΗΣΗ 10: Ως αναγνώστρια, τί είδους βιβλία προτιμάτε να διαβάζετε;
Ε.Σ. Προτιμώ τα μυθιστορήματα (Ιστορικά, ρομαντικά, αστυνομικά, φαντασίας) φυσικά και παιδικά λόγω της δουλειάς μου. Όταν ξεκινώ να γράφω ένα βιβλίο και να γνωρίζω το περιβάλλον που ζουν οι ήρωες μου, τότε διαβάζω τα πάντα, από ταξιδιωτικούς οδηγούς, μέχρι επιστημονικά άρθρα.
ΕΡΩΤΗΣΗ 11: Πόσο εύκολα, ή, δύσκολα αποδέχεται το αναγνωστικό κοινό στη χώρα μας τους νεότερους συγγραφείς;
Ε.Σ. Το αναγνωστικό κοινό διαβάζει νεότερους συγγραφείς, αρκεί να τους δει στα ράφια. Με δεδομένο πως δύσκολα τα βιβλιοπωλεία της γειτονιάς θα προβάλλουν ή θα τοποθετήσουν βιβλία, όταν δεν είσαι γνωστός ή γνωστός τους –και ίσως δικαιολογημένα- τα πράγματα δυσκολεύουν με το καλημέρα σας. Είναι σαν αυτό που διαβάζουμε στις αγγελίες: ζητείται νέος έως 24 χρόνων με μεγάλη εμπειρία… Άγνωστος συγγραφέας σε προθήκες βιβλιοπωλείων γίνεται; Είναι μεγάλη κουβέντα αυτή του πως ένας συγγραφέας αναζητά τρόπους να προωθήσει το έργο του.
ΕΡΩΤΗΣΗ 12: Τέλος, τί θα λέγατε στους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με τη συγγραφή;
Ε.Σ. Να ασχοληθούν, αν το αγαπούν πολύ. Συνταγές επιτυχίας δεν υπάρχουν και το κίνητρο του κάθε συγγραφέα είναι διαφορετικό. Αλλά αν το θέλουν, να το τολμήσουν, η διαδρομή του ταξιδιού είναι υπεροχή ακόμη και αν δε ξέρεις που θα σε οδηγήσει.
Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας και τις απαντήσεις σας.
Ε.Σ. Και εγώ ευχαριστώ πολύ.
Με εκτίμηση, Κυριακή Γανίτη από το blog Dominica Amat
Διαβάστε την κριτική μου για το βιβλίο εδώ: https://www.dominicamat.gr/2023/09/blog-post_30.html
Συνέντευξη με την συγγραφέα Ελίνα Σταμπουλή
Reviewed by Dominica
on
Ιανουαρίου 30, 2024
Rating:
Δεν υπάρχουν σχόλια: