Συνέντευξη με τον συγγραφέα Θόδωρο Σούμα
Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΘΟΔΩΡΟΣ ΣΟΥΜΑΣ
Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)
Σημερινός μου καλεσμένος στην στήλη των συνεντεύξεων ο συγγραφέας Θόδωρος Σούμας. Τον ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο και τις απαντήσεις του. Από τις εκδόσεις Βακχικόν κυκλοφορεί το βιβλίο του, με τίτλο ''Παράλογοι συνήθεις πόθοι''. Του εύχομαι να είναι καλοτάξιδο. Για όσους/ες επιθυμούν να το διαβάσουν, μπορούν να το προμηθευτούν είτε από το επίσημο site του εκδοτικού, είτε από κάποιο βιβλιοπωλείο.
Για να δούμε τι μοιράστηκε μαζί μας...
ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Κυκλοφόρησε, προ ολίγων ημερών, από τις εκδόσεις Βακχικόν το βιβλίο σας με τίτλο ''Παράλογοι συνήθεις πόθοι''. Να είναι καλοτάξιδο. Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια γι' αυτό;
Θ.Σ. Η συλλογή 14 τολμηρών, σκοτεινών και λίγο πολύ ωμών διηγημάτων είναι το τρίτο βιβλίο μιας τετραλογίας πεζογραφικών βιβλίων που συνέλαβα σταδιακά, θέλοντας να γράψω τέσσερα βιωματικά βιβλία αυτομυθοπλασίας, φοβούμενος τον θάνατο ως τέλος των πάντων και επιθυμώντας να διαμορφώσω τη ζωή μου ως ένα έργο τέχνης. Επειδή το τελευταίο δεν μπορούσα να το πετύχω, αντέστρεψα το σχήμα και προσπάθησα να μετατρέψω τη ζωή μου σε ένα γραπτό, πεζογραφικό έργο, σε μια σειρά πεζογραφημάτων… Η συλλογή μου, Παράλογοι συνήθεις πόθοι, διέπεται από την προσπάθεια και την ανάγκη μου να βρω, να συλλέξω και να εκφράσω την αλήθεια των ερώτων και της σεξουαλικότητας των προσώπων των διηγημάτων μου μέχρι τέλους. Αυτός είναι κι ο λόγος, άλλωστε, που ορισμένα, ζοφερά τολμηρά διηγήματα, μερικές φορές μοιάζουν με νατουραλιστικά πορνογραφικά πεζογραφήματα. Τα πληγωμένα συναισθήματα κι οι τραυματισμένες και ματαιωμένες προσδοκίες, ελπίδες κι επιθυμίες των προσώπων, τα οδηγούν στον πόνο, στις διαστροφές ή στην ωμή, άσεμνη έκφραση, επειδή δεν μπορούν να αγγίξουν την ερωτική ευτυχία και την αγάπη…
ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Με ποιον τρόπο ''εισχώρησε'' η συγγραφή στη ζωή σας;
Θ.Σ. Η γραφή εισχώρησε στη ζωή μου όταν προσπαθούσα, στις σχολές κινηματογράφου που φοίτησα, στις Βρυξέλλες και στο Παρίσι, να γράψω καλά κείμενα για το σινεμά. Δεν το κατάφερνα, μα το κατόρθωσα όταν αποφοίτησα και επέστρεψα στην Ελλάδα και συνεργάστηκα με το εκλεκτό περιοδικό του σινεμά «Σύγχρονος Κινηματογράφος», όπου έγραψα – σταδιακά – καλά κείμενα, καλές κριτικές για τις κινηματογραφικές ταινίες. Δηλαδή τα πρώτα κείμενά μου ήταν κινηματογραφικά δοκίμια. Κατόπιν, μην μπορώντας να γυρίσω ορισμένες ταινίες που ήθελα (είχα στο μεταξύ σκηνοθετήσει τρεις μεσαίου μήκους), άρχισα να γράφω εκτός από σενάρια και διηγήματα. Ουσιαστικά επιθυμούσα να διηγηθώ ορισμένες ιστορίες, αρχικά με τα φιλμ και κατόπιν, επειδή δεν μπορούσα μέσω του κινηματογράφου, προσπάθησα να τις διηγηθώ μέσω διηγημάτων, κάτι που βρήκα πως ήταν απλούστερο αποφεύγοντας τον ακριβό κινηματογραφικό μηχανισμό γυρισμάτων.
ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Ποια η πηγή έμπνευσης της ιστορίας του βιβλίου σας; Πόσος χρόνος χρειάστηκε για να ολοκληρώσετε την συγγραφή του;
Θ.Σ. Η πηγή έμπνευσης των ιστοριών του βιβλίου διηγημάτων μου είναι η γνωριμία μου με ορισμένες γυναίκες που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στον βίο μου. Όχι κατ’ ανάγκη θετικό. Μερικές, ρόλο επιζήμιο. Αναφέρομαι σε εμπειρίες και αρνητικές και θετικές, σπανιότερα. Ολοκλήρωσα το γράψιμο της συλλογής μου σε δύο χρόνια.
ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Τί μπορεί να υποβόσκει πίσω από τον τίτλο ''Παράλογοι συνήθεις πόθοι'';
Θ.Σ. Πως οι συνήθεις ερωτικοί πόθοι δείχνουν στους τρίτους παράλογοι. Και πως οι τρελοί, «παράλογοι» και «παρανοϊκοί» ερωτικοί πόθοι είναι στη ζωή συνηθισμένοι. Κάθε ερωτική επιθυμία είναι μοναδική στην ιδιαιτερότητά της και γι’ αυτό μπορεί να φαίνεται στους τρίτους, παλαβή, παρεκκλίνουσα και παρανοϊκή, μα δεν είναι γι’ αυτούς που τη ζουν…
ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Τί θα επιθυμούσατε να αποκομίσουν οι αναγνώστες/στριες από την ανάγνωση του βιβλίου σας;
Θ.Σ. Να κεντριστούν οι ερωτικές επιθυμίες (και τα πάθη τους), να στοχαστούν πάνω σ’ αυτά, να επανακρίνουν τους έρωτές τους και τους ανθρώπους που ερωτεύτηκαν, να δουν δικαιότερα και ακριβέστερα τις ερωτικές ιστορίες τους και όσους πρωταγωνίστησαν, να εντοπίσουν τον κυνισμό, τον σεξισμό και την ψυχρότητα που επέδειξαν. Μα κι αν δεν επιτευχθεί τίποτε από αυτά, απλά να προσελκυσθούν από τις αφηγημένες ιστορίες μου.
ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Αγαπημένο βιβλίο και συγγραφέας;
Θ.Σ. Αγαπώ από τους σύγχρονους τον Φίλιπ Ροθ και τον Σολ Μπέλοου. Από τους παλιότερους τον Μπαλζάκ, τον Ντοστογιέφσκι και τον Φλομπέρ. Αγαπώ πολύ τη «Αισθηματική αγωγή» του Φλομπέρ και ταυτίζομαι με τον Φρεντερίκ που αγάπησε μια καλή, παντρεμένη γυναίκα.
ΕΡΩΤΗΣΗ 7: Τέλος, τί θα λέγατε στους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με τη συγγραφή;
Θ.Σ. Να διαβάζουν πολύ, τα καλύτερα πεζογραφήματα. Να ξεκινούν από τα βιώματά τους και από τα βιώματα των γύρω τους ανθρώπων. Να προσέξουν τα σημεία όπου οι ατομικές ιστορίες συναντούν τις συλλογικές. Να μην υιοθετούν εύκολα και άκριτα τα εξεζητημένα, ποιητικίζοντα κι εκκεντρικά στυλ γραψίματος στον πεζογραφικό τομέα, ας ξεκινήσουν γράφοντας πρώτα πιο απλά. (Για τους επίδοξους ποιητές δεν μπορώ να προτείνω κάποια ιδέα).
Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας καί τις απαντήσεις σας.
Με εκτίμηση, Κυριακή Γανίτη από το blog Dominica Amat
Συνέντευξη με τον συγγραφέα Θόδωρο Σούμα
Reviewed by Dominica
on
Ιουνίου 02, 2024
Rating:
Δεν υπάρχουν σχόλια: