Ο Βασιλιάς των Αρουραίων


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

Πόσες φορές έχει τύχει να τα βάλετε με τον εαυτό σας, γιατί δεν είχατε επιλέξει, νωρίτερα, να ''γνωρίσετε'' την πένα ενός/μίας συγγραφέα/εως; Βέβαια, θα μου πείτε, κάλλιο αργά παρά ποτέ, κι ίσως να έχετε δίκιο, καθώς τη δεδομένη στιγμή μπορεί να ήταν η κατάλληλη συνθήκη, ώστε να είστε έτοιμοι/ες για να ''ρουφήξετε'' σαν άλλο σφουγγάρι όλα όσα είχε να σας προσφέρει μέσω των έργων του/της. Μία ανάλογη εμπειρία είχα κι εγώ, προσφάτως, με το ιστορικό μυθιστόρημα του συγγραφέα  James Clavell -παγκοσμίως γνωστός από τα βιβλία της περίφημης Aσια­τι­κής Σάγκα, στην οποία περι­λαμβά­νεται και το Σογκούν- με τίτλο ''Ο Βασιλιάς των Αρουραίων" (King Rat), το οποίο κυκλοφορεί στη χώρα μας από τις εκδόσεις Anubis, σε μετάφραση του κυρίου Θανάση Βέμπου.

''Κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, η κυριότερη προκεχωρηµένη βάση της Βρετανίας στην Ασία ήταν η Σιγκαπούρη. Η πτώση της πόλης σήμανε την απώλεια των ∆υτικών Ινδιών – και όλων των συµµαχικών δυνάμεων. Εκατόν πενήντα χιλιάδες άντρες πιάστηκαν αιχμάλωτοι και ελάχιστοι απ’ αυτούς κατάφεραν να επιβιώσουν στα σχεδόν τέσσερα χρόνια αιχμαλωσίας. Στο Τσάνγκι, το πλέον διαβόητο στρατόπεδο αιχμαλώτων πολέμου της Ασίας, µόνο ένας στους δεκαπέντε έγκλειστους είχε τη δύναμη, την τύχη και την εξυπνάδα να επιβιώσει. Η τροφή σπάνιζε και οι συνθήκες ήταν ανυπόφορες, αλλά υπήρχαν τρόποι να απαλύνεις το μαρτύριο, αν γνώριζες τον κατάλληλο άνθρωπο. Αυτός ο άνθρωπος ήταν ο αποκαλούμενος Βασιλιάς, αλλά είχε κι εκείνος την τιμή του – και σε ένα στρατόπεδο διαβόητο για τη σκληρότητα, την αδικία και τη διαφθορά του, ήταν ο πιο μισητός απ’ όλους…" (Περίληψη οπισθοφύλλου)

Το βιβλίο ''Ο Βασιλιάς των Αρουραίων'' έχει από πολλούς και πολλές χαρακτηριστεί -κι όχι άδικα- ως ένα επικό μυθιστόρημα με θέμα τον πόλεμο και την επιβίωση. Και εγώ δε θα μπορούσα να διαφωνήσω! Βλέπετε, παρά το μεγάλο όγκο του βιβλίου, το διάβασα με απόλυτη προσοχή κι ενδιαφέρον μέσα σε ένα διάστημα δύο ημερών. Άν και μιλάμε για ένα μυθιστόρημα που περιστρέφεται γύρω από μία πολεμική συνθήκη και πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται στα στρατόπεδα αιχμαλώτων πολέμου των Ιαπώνων, ο συγγραφέας με μεγάλη δεξιοτεχνία μας μιλά για την επιβίωση μέσα σε αυτά. Δεν εμμένει στις όποιες απάνθρωπες συμπεριφορές των κατεχόντων την εξουσία μέσα σε αυτά, αλλά για το πώς η ανθρώπινη φύση δοκιμάζεται σε πολλά επίπεδα, ερχόμενη αντιμέτωπη με το απόλυτο αγαθό, αυτό της επιβίωσης. Κι αυτό χάρη στην εις βάθος και εξαιρετική σκιαγράφηση του χαρακτήρα κάθε προσώπου ξεχωριστά, από τον τρόπο σκέψης και ομιλίας έως και συμπεριφοράς μέσα στην υπόθεση, έχουμε ένα κείμενο με πληθώρα ρεαλιστικών προσώπων, ακατάπαυστη δράση, έντονους προβληματισμούς και μία κινηματογραφική οπτική των πραγμάτων.

Άραγε, μέχρι πού μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος για να επιβιώσει; 
Γινόμαστε κτήνη για να τα καταφέρουμε λόγω των όποιων συνθηκών, ή, είναι κάτι που προϋπάρχει μέσα μας κι απλώς έρχεται στην επιφάνεια εξαιτίας κάποιου εξωτερικού ερεθίσματος;
Υπάρχουν όρια και ηθική για κάποιον άνθρωπο που βρίσκεται σε τόσο δεινή θέση και παλεύει για την προστασία του εαυτού και της ζωής του;
Ποια η θέση του καθήκοντος και της συγχώρεσης μέσα σε όλα αυτά;
Μπορούμε να συγχωρέσουμε/κατανοήσουμε ανάλογες πράξεις, όταν τίθεται ζήτημα επιβίωσης;
Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα θα ζητήσουν, επιτακτικά, ικανοποιητικές απαντήσεις καθ'όλη τη διάρκεια της ανάγνωσης του βιβλίου.

Όχι, δε μιλάμε για ένα εύκολο -από άποψη συναισθηματικής ισορροπίας- βιβλίο, καθώς είναι αρκετά επώδυνο και σκληρό βάσει της σφοδρότητας της αλήθειας του. Ναι, δε γίνεται να γυρίσουμε το βλέμμα μας αλλού, θεωρώντας ότι όλα αυτά δε συνέβησαν ποτέ. Όμως, είναι κι αυτά ένα μελανό σημάδι της σύγχρονης ιστορίας, που δεν πρέπει να λησμονηθεί... Είπαμε! Το τότε, αρκετές φορές, δεν είναι τόσο μακρυά από το σήμερα...

Προσωπικά απήλαυσα κάθε στιγμή της ανάγνωσης και μελλοντικά θα αναζητήσω κι άλλα έργα του συγγραφέα και σας προτρέπω να κάνετε το ίδιο κι όσοι/ες δεν το έχετε κάνει έως σήμερα. Ναι, το βιβλίο ''Ο Βασιλιάς των Αρουραίων'' είναι ένα από τα καλύτερα βιβλία που διάβασα τη φετινή χρονιά και θα μείνει καιρό νωπό στη μνήμη μου.
Αναζητήστε το! Καλή ανάγνωση.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Anubis.




Ο Βασιλιάς των Αρουραίων Ο Βασιλιάς των Αρουραίων Reviewed by Dominica on Ιουνίου 19, 2024 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.