“Γαβ” σημαίνει Σ’ αγαπώ


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

Βιβλιοπρόταση για το καλοκαίρι!

Τίτλος: “Γαβ” σημαίνει Σ’ αγαπώ

Συγγραφέας: Πάμελα Λύτρα

Εικονογράφηση: Νίκος Πολυχρονόπουλος

Τα σχολεία κλείσανε και οι βαλίτσες των διακοπών σιγά σιγά ετοιμάζονται, οπότε και εγώ δε θα μπορούσα να αφήσω παραπονεμένους/ες τους μικρούς βιβλιόφιλους και τις μικρές βιβλιόφιλες και γι'αυτό έχω συγκεντρώσει και έχω σκοπό από σήμερα και για κάμποσες μέρες μέσα στον Ιούλιο να σας παρουσιάσω αρκετές προτάσεις βιβλίων για παιδιά, τα οποία θεωρώ ότι θα τους κρατήσουν πολύ καλή συντροφιά. Η αρχή γίνεται σήμερα με το παραμύθι της συγγραφέως Πάμελας Λύτρα, με τίτλο “Γαβ” σημαίνει Σ’ αγαπώ, το οποίο έχει εικονογραφήσει ο κύριος Νίκος Πολυχρονόπουλος και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διάνοια. Ένα βιβλίο κατάλληλο για παιδιά ηλικίας 6 ετών και άνω.

«Τότε ακούστηκε το πιο δυνατό “γαβ”. Ήταν το σκυλάκι που καθόταν στην πύλη του σχολείου και κάθε φορά που πείραζαν τη Ζωγραφιά, φώναζε “γαβ”. Ποτέ κανείς δεν είχε εξηγήσει αυτή τη σύμπτωση. Μα κάθε φορά που κορόιδευαν τη Ζωγραφιά, ο συγκεκριμένος σκύλος να γαβγίζει μία μόνο δυνατή φορά;»

Η δική μας η γενιά, καθώς και οι προηγούμενες, δε μεγαλώσαμε ακούγοντας τις διηγήσεις των παραμυθιών μέσω των τάμπλετ, αλλά μας τα διάβαζαν είτε οι γονείς μας, είτε οι παππούδες και οι γιαγιάδες. Τα παιδιά σήμερα έχουν συνηθίσει σε άλλους ρυθμούς, τους οποίους επιβάλλει -εντός κι εκτός εισαγωγικών- η σύγχρονη εποχή. Όμως, για σκεφτείτε το πόσο όμορφο θα ήταν να έχουν ανάλογες εμπειρίες σαν τις δικές μας; Να άκουγαν τις ιστορίες των παραμυθιών από τους μεγαλύτερους ανθρώπους, είτε ακόμη και να τα διαβάσουν τα ίδια πιάνοντας στα χέρια τους τα βιβλία; 

''Η Ζωγραφιά και η νέα της φίλη η Σβούρα θα “βάλουν χρώμα” η μία στη ζωή της άλλης και θα μας διδάξουν με την ιστορία τους πως η διαφορετικότητα και οι δυσκολίες προσφέρουν επιλογές, ανάλογα με το πώς θα τις αντιμετωπίσουμε." (Περίληψη οπισθοφύλλου)

Λένε πως σε εμάς τους ανθρώπους δεν αξίζουν τα ζώα, αλλά και ότι η παρουσία αυτών των αθώων ψυχών στη ζωή μας, όχι μόνο βοηθητικά λειτουργεί προς εκείνα, μα κυρίως βοηθά εμάς. Ναι, το πιστεύω ότι η παρουσία των ζώων στην καθημερινή ζωή των παιδιών μόνο ευεργετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει. Δύναται να τα βοηθήσει να αναπτύξουν το χαρακτήρα τους, να νιώσουν μία συναισθηματική ασφάλεια, αυτοπεποίθηση, μα και να αναπτύξουν πιο υγιείς σχέσεις με τους γύρω τους. Έχοντας, λοιπόν, όλα αυτά κατά νου η συγγραφέας επιλέγει να μας προσφέρει μία ιστορία για την αποδοχή της διαφορετικότητας και του εαυτού μας, όπως και την ομορφιά της φιλοζωϊας. Πράγματα που δεν ήταν πάντα δεδομένα και συχνά θεωρούνταν ως ταμπού, όπως ο αυτισμός, η όποια μορφή αναπηρίας και ο σχολικός εκφοβισμός.

Στα λοιπά θετικά στοιχεία του βιβλίου συγκαταλέγονται τα εξής:
- Άμεσος και κατανοητός λόγος συγγραφέως,
- Περιεκτική δομή κειμένου και σύντομες προτάσεις,
- Άφθονο λεξιλόγιο,
- Τέλος, εξαιρετική εικονογράφηση.

Αναζητήστε το! Καλή ανάγνωση.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διάνοια.
“Γαβ” σημαίνει Σ’ αγαπώ “Γαβ” σημαίνει Σ’ αγαπώ Reviewed by Dominica on Ιουνίου 27, 2024 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.