Άρθρο 69 – ποινικός κώδικας


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

Συναντώντας ξανά αγαπημένους/ες συγγραφείς...

Ένα ζήτημα που αντιμετωπίζω ως αναγνώστρια είναι το πώς μπορώ να εξοικειωθώ με την πένα του/της εκάστοτε συγγραφέα/εως που τυγχάνει να διαβάζω κάποιο βιβλίο του/της. Κάποιες φορές ίσως χρειαστεί μία δεύτερη ανάγνωση του έργου του/της, ενώ κάποιες άλλες αισθάνομαι να ταιριάζει σαν γάντι ραμμένο για το δικό μου χέρι ο τρόπος σκέψης και γραφής του/της. Σε αυτήν τη δεύτερη κατηγορία ανήκει και η συγγραφέας Αλεξάνδρα Τσότσου. Βλέπετε το βιβλίο της ''Ξόρκι: Ο Εντοπισμός" έκανε τα μαγικά του και με έβαλε στη διαδικασία να επιθυμώ να διαβάσω όχι μόνο τη συνέχεια εκείνης της ιστορίας, αλλά και το νέο της αστυνομικό μυθιστόρημα, με τίτλο ''Άρθρο 69 - ποινικός κώδικας'', το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διάνοια.

Δεν χρειάζεται κάποιος/α να διαθέτει γνώσεις γύρω από νομικά θέματα, ώστε να αντιληφθεί ότι ο τίτλος ''Άρθρο 69 - ποινικός κώδικας'' που επιλέγει η συγγραφέας σχετίζεται άμεσα με το συγκεκριμένο άρθρο του νόμου αναφορικά με την απόδοση της δικαιοσύνης και των όποιων ποινών αρμόζουν για το εκάστοτε έγκλημα. Η συγγραφέας μας τον παρουσιάζει εξ αρχής ως ένα από τα βασικά της χαρτιά σε αυτό το ιδιαίτερο παιχνίδι μεταξύ της αλήθειας και της πλάνης, του μυστηρίου, του μεταφυσικού πέπλου, αλλά και του διαρκούς άτυπου αγώνα μεταξύ του παρελθόντος και παρόντος...

''1976 Αγλαντζιά – Κύπρος
Μια ομάδα πέντε κοριτσιών θα βρεθεί σε ένα εγκαταλελειμμένο βιομηχανικό κτίριο μες στην καρδιά του καλοκαιριού. Μια εξερεύνηση, μια ανακάλυψη στο ερειπωμένο κτίσμα θα οδηγήσει τα νεαρά κορίτσια σε ένα συμβάν που θα στιγματίσει τις ζωές τους.
2020 Μπάλος – Κρήτη
Δύο παιδικά σώματα, της Μελίνας και της Αθηνάς Ζαχαράκη, ξεβράζονται από τα κρυστάλλινα νερά της θάλασσας στο βορειοδυτικότερο μέρος της Κρήτης, στον Μπάλο. Οι εφημερίδες και τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης έχουν αναμεταδώσει τα δυσάρεστα νέα και το έγκλημα είναι πλέον στην επικαιρότητα. Η Νία Αρχοντάκη, υπαξιωματικός της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών και εξιχνίασης εγκλημάτων, αναλαμβάνει μαζί με την ομάδα της τη διαλεύκανση του διπλού φόνου στην Κρήτη.
Η εγκατάστασή της στην Μεγαλόνησο την οδηγεί σε μια ανεξήγητη περιπέτεια με τη Μαύρα Γρηγορίου, μια νεαρή γυναίκα που λειτουργεί ως έγκυρος πληροφοριοδότης για το διπλό έγκλημα. Η αστυνομικός διστάζει να εμπιστευτεί τη Μαύρα Γρηγορίου, γιατί είναι τρόφιμος στην Ψυχιατρική Κλινική «Μέριμνα», η οποία βρίσκεται λίγο έξω από την περιοχή της Λειβαδιάς. Ο εγκλεισμός της Μαύρας τη διχάζει και παράλληλα θολώνει την κρίση της.
Ένας λαβύρινθος σκέψεων, το χτες και το σήμερα συνδέονται και γίνονται ένα. Ένα μπαούλο, μια ανθρώπινη γνάθος και μια συμφωνία που διαιωνίζεται. Στοιχεία, λάθη και πάθη που συμβάλλουν στην έρευνα της Νίας Αρχοντάκη. Όσο περισσότερο ασχολείται, τόσο πιο κοντά πλησιάζει στην αλήθεια. Αντέχεις το σκοτάδι, αντέχεις τη γύμνια της αλήθειας;" (Περίληψη οπισθοφύλλου)

Οφείλω εξ αρχής να σας ενημερώσω ότι η συγγραφέας αρέσκεται σto να μας προσφέρει βιβλία αρκετά μεγάλα σε έκταση, οπότε λάβετε τα μέτρα σας. Το ευχάριστο σε αυτό είναι πως δεν έχουμε ογκώδη έργα κενού περιεχομένου. Αντιθέτως, μιλάμε για έργα σύνθετα και απλά την ίδια στιγμή, που σε κάθε σελίδα τους θα βρούμε αυτό το κάτι που προσδίδει αυτό το παραπάνω στην υπόθεση. Πιο συγκεκριμένα στο παρόν έργο, οι ιστορίες που ξεδιπλώνονται πάνω στο χαρτί μοιάζουν σαν ένα άλλο γαϊτανάκι που ο ρυθμός της ''μουσικής'' και κατ'επέκταση της ροής των γεγονότων ορίζεται τόσο από την ίδια την δημιουργό όσο και από τα πρόσωπα που θα πρωταγωνιστήσουν κι ενώ μοιάζουν παντελώς αταίριαστες -ως υποθέσεις- θα συγκλίνουν με τέτοιον ανατρεπτικό τρόπο που θα μας κάνουν να δούμε τα πάντα μέσα από μία διαφορετική οπτική και όλα θα μπουν σε μία τάξη...

Με φανερή την εξέλιξη στη γραφή της συγγραφέως το βιβλίο είναι αρκετά καλογραμμένο με αρκετή δόση μυστηρίου και την παρουσία του μεταφυσικού στοιχείου που εντείνουν την αγωνία και καθιστούν το αστυνομικό κομμάτι ακόμη πιο ενδιαφέρον, φανερώνοντας πλευρές της ανθρώπινης φύσης και συμπεριφοράς... Ένα βιβλίο που μου άφησε αρκετά καλές εντυπώσεις και σας προτρέπω να το αναζητήσετε κι εσείς.
Καλή ανάγνωση.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διάνοια.
Άρθρο 69 – ποινικός κώδικας Άρθρο 69 – ποινικός κώδικας Reviewed by Dominica on Ιουλίου 21, 2024 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.