Συνέντευξη με τον συγγραφέα Ονούφριο Ντοβλέτη


Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΟΝΟΥΦΡΙΟΣ ΝΤΟΒΛΕΤΗΣ

Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

Σημερινός μου καλεσμένος στην στήλη των συνεντεύξεων ο συγγραφέας Ονούφριος Ντοβλέτης. Τον ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο και τις απαντήσεις του. Από τις εκδόσεις Βακχικόν κυκλοφορεί το βιβλίο του, με τίτλο ''Θανάτου 20 ιστορίες''. Του εύχομαι να είναι καλοτάξιδο. Για όσους/ες επιθυμούν να το διαβάσουν, μπορούν να το προμηθευτούν είτε από το επίσημο site του εκδοτικού, είτε από κάποιο βιβλιοπωλείο.


Για να δούμε τι μοιράστηκε μαζί μας...

ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Κυκλοφόρησε, προ ολίγων ημερών, από τις εκδόσεις Βακχικόν το βιβλίο σας με τίτλο ''Θανάτου 20 ιστορίες''. Να είναι καλοτάξιδο. Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια γι' αυτό;

Ο.Ν. Σας ευχαριστώ πολύ! Είναι 20 ιδιαίτερα διηγήματα με έκταση από μία σελίδα έως 15 το μεγαλύτερο. Η γραφή είναι αρκετά ποιητική μπορώ να πω. Η αλήθεια είναι ότι γράφω και πολλή ποίηση… Όπως φανερώνει κι ο τίτλος, το κοινό όλων των ιστοριών είναι ο θάνατος. Πολλές φορές πεθαίνει ο κεντρικός χαρακτήρας ενώ άλλες φορές, εκείνος-η είναι αυτός που προκαλεί τον θάνατο. Άλλες ιστορίες είναι δραματικές ενώ υπάρχει και μια δόση μαύρου χιούμορ. Είναι ουσιαστικά τα πρώτα πράγματα που έγραψα ως ενήλικας, και πλέον ήρθε η ώρα να απελευθερωθώ απ’ αυτά!

ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Με ποιον τρόπο ''εισχώρησε'' η συγγραφή στη ζωή σας;

Ο.Ν. Από πολύ μικρός ήμουν ένα παιδί που διάβαζε πολύ ενώ επηρεασμένος από τα αναγνώσματά μου έγραφα και δικά μου πράγματα. Στην ουσία παράλλασσα αυτά που διάβαζα αλλά τότε δεν το αντιλαμβανόμουν… Από το λύκειο άρχισα να γράφω αρκετά για να εκφράζω τα συναισθήματά μου. Τότε ήμουν ολομόναχος. Αυτή ήταν η μόνη μου διέξοδος. Κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα…

ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Ποια η πηγή έμπνευσης της ιστορίας του βιβλίου σας; Πόσος χρόνος χρειάστηκε για να ολοκληρώσετε την συγγραφή του;

Ο.Ν. Η έμπνευση για τις ιστορίες ήταν τα τραύματα του παρελθόντος θα έλεγα αλλά και ορισμένοι δικοί μου άνθρωποι. Η αφορμή μπορεί να ήταν το οτιδήποτε: κάτι που άκουσα στην τηλεόραση, μια εικόνα που είδα στον δρόμο, μια διαδρομή με το αυτοκίνητο… Το βιβλίο γράφτηκε μέσα σε ένα διάστημα περίπου 20 ετών, όσα και οι ιστορίες που περιέχει. Αν και οι ιστορίες δεν έχουν τοποθετηθεί με την σειρά με τη οποία γράφτηκαν, θα μπορούσε κανείς να δει κιόλας πώς άλλαξε η γραφή μου μέσα στα χρόνια. Η δημιουργία ενός τέτοιου βιβλίου δεν ήταν ποτέ αυτοσκοπός.

ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Τί μπορεί να υποβόσκει πίσω από τον τίτλο ''Θανάτου 20 ιστορίες'';

Ο.Ν. Το ακριβώς αντίθετο. Οι ιστορίες αυτές ήταν ένας τρόπος επεξεργασίας του θανάτου για ’μένα. Γι’ αυτό και σε κάποια διηγήματα τον αντιμετωπίζω αψήφιστα. Στην ουσία είναι μια κραυγή ζωής.

ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Τί θα επιθυμούσατε να αποκομίσουν οι αναγνώστες/στριες από την ανάγνωση του βιβλίου σας;

Ο.Ν. Να δουν ότι δεν είναι μόνοι. Να δουν ότι υπάρχουν κι άλλοι άνθρωποι που νιώθουν και βιώνουν τα ίδια πράγματα που βιώνουν κι αυτοί. Και φυσικά να απολαύσουν και την αισθητική πλευρά των κειμένων.

ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Αγαπημένο βιβλίο και συγγραφέας;

Ο.Ν. Από το Γυμνάσιο και έπειτα διάβαζα μανιωδώς Μάρω Βαμβουνάκη (μέχρι που άρχισε να γράφει βιβλία ψυχολογικού περιεχομένου, ας πω, οπότε κάπου εκεί οι δρόμοι μας χώρισαν😛 ).  Τότε άρχισα να διαβάζω πολύ Γιάννη Ξανθούλη. Ο τρόπος που χειρίζεται την γλώσσα είναι αξιοθαύμαστος. Το αγαπημένο μου βιβλίο θα έλεγα ότι είναι Οι ώρες του Μάικλ Κάνινγχαμ που είχε γίνει και ταινία. Μία ολόκληρη σελίδα του βιβλίου την είχα γράψει πάνω στην τσάντα μου. Είναι το σημείο που εξηγεί τι είναι πραγματικά οι «ώρες». Πολύ δυνατό βιβλίο και υπέροχη ταινία, με την απόλυτη Νικόλ Κίντμαν ως Βιρτζίνια Γουλφ.

ΕΡΩΤΗΣΗ 7: Τέλος, τί θα λέγατε στους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με τη συγγραφή;

Ο.Ν. Να διαβάζουν μεν αλλά να σταματήσουν να διαβάζουν πολύ. Βέβαια οι συγκρίσεις κλπ είναι αναπόφευκτες μάλλον. Ας πούμε, για την συλλογή μου Ένας νέος δίχως νέα έχω ακούσει ότι θυμίζει Δημουλά αλλά εγώ δεν την είχα διαβάσει ποτέ.
Για το πρακτικό κομμάτι, ας με πάρουν τηλέφωνο…😛

Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας καί τις απαντήσεις σας.

Με εκτίμηση, Κυριακή Γανίτη από το blog Dominica Amat

Συνέντευξη με τον συγγραφέα Ονούφριο Ντοβλέτη Συνέντευξη με τον συγγραφέα Ονούφριο Ντοβλέτη Reviewed by Dominica on Ιουλίου 25, 2024 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.