Ένοχο Παρελθόν


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

''ΤΡΕΙΣ ΖΩΕΣ. ΤΡΙΑ ΣΚΟΤΕΙΝΑ ΜΥΣΤΙΚΑ.
ΟΜΩΣ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΑΝΤΑ ΒΓΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΦΩΣ."

Για να μπορέσω να με θεωρήσω ακόμη πιο ολοκληρωμένη ως αναγνώστρια, επιλέγω -όσο γίνεται δυνατό- να διαβάζω βιβλία που ανήκουν σε ποικίλα λογοτεχνικά είδη και να μη μένω ''κολλημένη'' με πένες συγγραφέων που γνωρίζω κι εκτιμώ, αλλά να ''ψάχνομαι'' σχετικά και με άλλους/ες συγγραφείς που μέχρι σήμερα δεν έχει τύχει να διαβάσω κάποιο έργο τους. Όταν έφτασε στα χέρια μου το μυθιστόρημα του Harlan Coben, με τίτλο ''Ένοχο Παρελθόν'' (πρωτότυπος τίτλος: Stay close) το οποίο κυκλοφορεί στη χώρα μας από τις εκδόσεις Anubis σε μετάφραση του κυρίου Γιώργου Τζιάκου, δε σας το κρύβω ότι ένιωσα κάποια ρίγη να δελεάζουν την αναγνωστική μου περιέργεια. Διάφορα ερωτήματα ''ξεπετάχτηκαν'' από το μυαλό μου. Ερωτήματα του τύπου: Άραγε, για ποιο σκοτεινό μυστικό το οποίο συνδέεται με ένα ένοχο παρελθόν θα μας μιλούσε ο συγγραφέας; Πώς η όποια αποκάλυψη αυτού θα επηρέαζε τις ζωές των προσώπων της ιστορίας; Και κυρίως, με ποιες συνέπειες; Προφανώς και οι όποιες απαντήσεις δε θα μου δινόντουσαν με κάποια θεϊκή, ή, μη παρέμβαση, αλλά διαβάζοντας το βιβλίο. Οπότε, άφησα τις υποθέσεις στην άκρη και ξεκίνησα την ανάγνωση.

''Η Μέγκαν ζει μια φαινομενικά ιδανική ζωή με το σύζυγο και τα δύο παιδιά της σε ένα όμορφο σπίτι με κήπο, μακριά από το θορυβώδες χάος της πόλης. Ο Ρέι ξεκίνησε μια πολλά υποσχόμενη καριέρα ως ταλαντούχος φωτογράφος, που τώρα τη βλέπει να καταρρέει. Ο Τζακ είναι αστυνομικός και δεν μπορεί να ξεχάσει την υπόθεση ενός οικογενειάρχη που εξαφανίστηκε μυστηριωδώς από το σπίτι του πριν από δεκαεπτά χρόνια. Τρεις άνθρωποι παγιδευμένοι στη σκοτεινή πλευρά του αμερικανικού ονείρου κρύβουν μυστικά, τα οποία ούτε τα πιο κοντινά τους πρόσωπα δε θα μπορούσαν να φανταστούν. Σύντομα θα συνειδητοποιήσουν ότι η αλήθεια δε μένει κρυμμένη για πάντα και θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις συνέπειες του παρελθόντος, που επιστρέφει για να τους στοιχειώσει…" (Από το οπισθόφυλλο)

Ελάτε! Ας το παραδεχθούμε όλοι κι όλες για μία στιγμή στη ζωή μας. Δεν υπάρχει κάποιος άνθρωπος που να μη συνοδεύεται στην πορεία της ζωής του από μυστικά. Μυστικά, όχι απαραιτήτως ένοχα, αλλά από εκείνα που είναι ικανά να μας στοιχειώνουν σαν τις χείριστες ερινύες από τις οποίες δε μπορούμε να ξεφύγουμε. Και ξέρετε τί είναι το πιο περίεργο; Ότι αυτά τα μυστικά, που τα θεωρούμε απολύτως προσωπικά, έχουν τη δύναμη να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό και άλλους ανθρώπους γύρω μας. Και κάπου εδώ γίνεται και η σύνδεση αυτών (των μυστικών) με το παρελθόν. Ένα παρελθόν ένοχο που όσο κι αν θέλουμε να ξεχάσουμε και να διαγράψουμε ως κάτι μη γενόμενο, εκείνο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το παρόν και απόρροια αυτού είναι το μέλλον μας... 

Ο συγγραφέας δε μας προσφέρει αναμασημένη τροφή. Αντιθέτως αποτυπώνει πάνω στο χαρτί μία δυναμική, σύγχρονη και ρεαλιστική ιστορία, όπως και πρόσωπα οικεία και αληθοφανή, ''ντυμένα'' με τα όποια πλεονεκτήματα και ελαττώματα της ανθρώπινης φύσης που μας επιτρέπει να τα προσεγγίσουμε και να μπούμε στη θέση τους και τα γρανάζια του μυαλού μας να αρχίσουν να ''λειτουργούν'' προς άπασα κατεύθυνση. Προσωπικά έπιασα αρκετές φορές τον εαυτό μου να ''γοητεύεται'' από την τρωτότητα του χαρακτήρα των προσώπων. Ναι, μου αρέσει να βρίσκω στα βιβλία που διαβάζω πρόσωπα με αντι-ηρωϊκές μορφές. Να μου αποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι δεν είναι πάντα αυτό που δείχνουν, μα ότι υπάρχει και κάτι σκοτεινό κι ένοχο μέσα τους. Ναι, σε έναν κόσμο φαινομενικά αγγελικά πλασμένο, οι ''δαίμονες'' κυριαρχούν στα σκοτάδια της ψυχής πολλών ανθρώπων...

Εν κατακλείδι, το ''Ένοχο Παρελθόν'' είναι ένα πολυεπίπεδο ψυχολογικό θρίλερ από εκείνα που ξέρουν τον τρόπο να ''παίζουν'' ένα ευφυές παιχνίδι με τη σκέψη και την ψυχολογία τόσο των προσώπων που θα πρωταγωνιστήσουν μέσα στην ιστορία του όσο και των αναγνωστών/στριων που θα επιλέξουν να το διαβάσουν. Ένα μόνο είναι σίγουρο. Μελλοντικά θα αναζητήσω για να διαβάσω κι άλλα έργα του συγγραφέα.
Αναζητήστε το! Καλή ανάγνωση.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Anubis.



Ένοχο Παρελθόν Ένοχο Παρελθόν Reviewed by Dominica on Οκτωβρίου 20, 2024 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.