Συνέντευξη με την συγγραφέα Στέλλα Πετρίδου


Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΣΤΕΛΛΑ ΠΕΤΡΙΔΟΥ

Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

Σημερινή μου καλεσμένη στην στήλη των συνεντεύξεων η συγγραφέας Στέλλα Πετρίδου. Την ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο και τις απαντήσεις της. Από τις εκδόσεις Ελκυστής κυκλοφορεί το βιβλίο της, με τίτλο ''Αναζητώντας εμένα". Της εύχομαι να είναι καλοτάξιδο. Για όσους/ες επιθυμούν να το διαβάσουν, μπορούν να το προμηθευτούν από κάποιο βιβλιοπωλείο, είτε από το επίσημο site του εκδοτικού.


Πάμε να δούμε τι μοιράστηκε μαζί μας...

ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελκυστής το νέο σας μυθιστόρημα, με τίτλο ''Αναζητώντας εμένα''. Να είναι καλοτάξιδο. Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια γι’ αυτό;

Σ.Π. Σας ευχαριστώ πολύ! Η ιστορία του βιβλίου μου έχει να κάνει με μία υπόθεση παράνομης υιοθεσίας. Η δεκαεξάχρονη Χριστίνα μαθαίνει από έναν άγνωστο, ο οποίος της συστήνεται ως θείος της μετέπειτα, ότι είναι υιοθετημένη. Από εκείνη τη στιγμή, ξεκινά για την ίδια ένας μαραθώνιος αναζήτησης του μακρινού της παρελθόντος, που όμως δεν τη βοηθά ιδιαίτερα στο να ανακαλύψει το ποια πραγματικά είναι και ποιοι είναι οι γονείς της. Ωστόσο, πετυχαίνει άριστα το σκοπό του, καθώς συντρίβει ψυχολογικά τη Χριστίνα και της δημιουργεί πληθώρα αμφιβολιών. Η ιστορία ξεκινά λίγο μετά τη γέννηση της Χριστίνας, όταν η θετή της μητέρα Ελπίδα καλείται στα ξαφνικά να ορίσει το μέλλον της ίδιας και του νεογέννητου. Η ιστορία εναλλάσσεται χρονικά, καθώς άλλοτε κυμαίνεται στο
παρελθόν και άλλοτε στο παρόν, με τις δύο κεντρικές ηρωίδες του έργου να παλεύουν να διαχειριστούν τα προβλήματα που σωρηδόν συναντούν μπροστά τους και που ζητούν άμεσα λύση. Παράλληλα με το κεντρικό θέμα της ιστορίας, ο αναγνώστης θα έρθει σε επαφή και με άλλα σημαντικά θέματα που βαραίνουν την ψυχή της δεκαεξάχρονης έφηβης, τα οποία σε γενικότερο πλαίσιο αποτελούν προβλήματα που συναντά κι ο ίδιος στη σημερινή εποχή, όπως η προδοσία, η απομόνωση, η λεκτική και σωματική κακοποίηση, η συναισθηματική εκτόνωση και οι τάσεις αυτοκτονίας, η έλλειψη ουσιαστικής επικοινωνίας μέσα στο κλειστό οικογενειακό περιβάλλον, αλλά και μέσα στο στενό φιλικό και στο ευρύτερο κοινωνικό.

ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Ποια η πηγή έμπνευσης της ιστορίας του βιβλίου σας; Πόσος χρόνος χρειάστηκε για να ολοκληρώσετε την συγγραφή του;

Σ.Π. Ένα γεγονός που συνέβη μέσα στο ίδιο μου το σπίτι και που σχετιζόταν με τη δική μου ανήλικη κόρη με συντάραξε τόσο πολύ, ώστε μου έδωσε την αφορμή που έψαχνα για να γράψω τη νέα μου ιστορία. Παρότι αποτελεί στο σύνολό της προϊόν μυθοπλασίας, ωστόσο αρκετά κομμάτια της έχουν ως πηγή τους εμένα και το παιδί μου. Για τη συγγραφή της ιστορίας χρειάστηκα τρεις μήνες, ωστόσο για το τελικό αποτέλεσμα αυτής χρειάστηκα πολύ περισσότερο χρόνο και συγκεκριμένα τέσσερα χρόνια.

ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Τί μπορεί να υποβόσκει πίσω από τον τίτλο ''Αναζητώντας εμένα'';

Σ.Π. Ο τίτλος αφορά ένα διαρκές ταξίδι που κάνει ο άνθρωπος για να ανακαλύψει τον ίδιο του τον εαυτό. Πολλές φορές νομίζει ότι τον γνωρίζει, γιατί αυτό τον κάνει να αισθάνεται όμορφα. Όμως, κάνει μεγάλο λάθος. Μόνο όταν έρθει αντιμέτωπος με τους μεγάλους του φόβους, όταν συρθεί στα πατώματα της απελπισίας, αλλά και της απόλυτης αποξένωσης από καθετί που τον ορίζει, τότε μόνο διεισδύει βαθύτερα στο εγώ του, το γνωρίζει πραγματικά, το αγαπά και το αποδέχεται ολοκληρωτικά. Κι ύστερα, παίρνοντας δύναμη από αυτό, είναι σε θέση να επιχειρήσει να διαγράψει με σταθερότητα και σύνεση την πορεία του στο ταξίδι της ζωής. Γιατί τότε μόνο ανακαλύπτει την πραγματική ευτυχία εντός του.

ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Τί θα επιθυμούσατε να αποκομίσουν οι αναγνώστες/στριες από την ανάγνωση του βιβλίου σας;

Σ.Π. Προσδοκία μου καταρχάς είναι να μείνουν ικανοποιημένοι από την ανάγνωση του βιβλίου μου. Κατά δεύτερον, θα ήθελα να λάβουν τα μηνύματα που περνά η ιστορία που αφηγούμαι και που έχουν να κάνουν με τις διαπροσωπικές σχέσεις και τα προβλήματα που γεννιούνται από την κακοποίηση των σχέσεων αυτών. Με δυο λόγια, περισσότερη ευαισθητοποίηση από μέρους τους στο θέμα των ανθρώπινων συμπεριφορών, βαθύτερος προβληματισμός και επαναπροσδιορισμός προτεραιοτήτων, με σκοπό την αποφυγή της συνεχούς καταπάτησης των ανθρώπινων αξιών.

ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Τί να αναμένουμε στο μέλλον από τη συγγραφέα Στέλλα Πετρίδου;

Σ.Π. Τη νέα μου δισκογραφική δουλειά σε συνεργασία με τον συνθέτη Γιώργο Μάκαρη και μία ακόμα ποιητική μου συλλογή.

ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Τέλος, τί θα λέγατε στους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με τη συγγραφή;

Σ.Π. Να εμπιστευτούν τον δρόμο που ορίζει η ψυχή τους και να μη δειλιάσουν. Αν αυτός ο δρόμος τους οδηγεί στη συγγραφή, να τον ακολουθήσουν χωρίς φόβο, χωρίς ντροπή και χωρίς δισταγμό, αλλά με θάρρος, με θράσος και με πείσμα.

Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας και τις απαντήσεις σας.

Με εκτίμηση, Κυριακή Γανίτη από το blog Dominica Amat




Συνέντευξη με την συγγραφέα Στέλλα Πετρίδου Συνέντευξη με την συγγραφέα Στέλλα Πετρίδου Reviewed by Dominica on Οκτωβρίου 21, 2024 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.