Γνωρίζοντας τις νουβέλες ''Αγερατοθός'' & ''Θέρως Τήνος" (εκδ. Συρτάρι)
Γνωρίζοντας τις νουβέλες ''Αγερατοθός'' & ''Θέρως Τήνος" (εκδ. Συρτάρι)
Πολλά τα είδη των λογοτεχνικών κειμένων και καθένα εκ των οποίων έχει να προσφέρει το κάτι διαφορετικό κι ενδιαφέρον προς το αναγνωστικό κοινό. Δυστυχώς, όμως, παρατηρώ να υπάρχει μία παρεξηγημένη άποψη γύρω από τα μικρότερα βιβλία σε όγκο, όπως είναι για παράδειγμα οι νουβέλες. Ένας φόβος που προκύπτει λόγω της μη ευσταθούς αίσθησης ότι έχουμε να κάνουμε με βιβλία πιο ''αδύναμα'' ως προς την ουσία της υπόθεσης. Θα μου επιτρέψετε να μην ασπάζομαι αυτήν την άποψη. Δε γίνεται να απορρίπτουμε βιβλία, δίχως καν να γνωρίζουμε το πώς δομούνται και τον ρόλο που ''υπηρετούν'' μέσα στη λογοτεχνία.
Σύμφωνα με τους λογοτεχνικούς κανόνες, η νουβέλα είναι ένα αφηγηματικό είδος της λογοτεχνικής πεζογραφίας. Κύρια χαρακτηριστικά της είναι: 1) η έκτασή της (μεγαλύτερη από εκείνη του διηγήματος και μικρότερη από εκείνη του μυθιστορήματος), καθώς και η συγκεκριμένη δομή και πλοκή που διακρίνει όλο το κείμενο. 2) Εδώ οι συγγραφείς επιλέγουν να ρίξουν το ''βάρος'' της υπόθεσης πάνω στη σκιαγράφηση/ψυχογράφηση των προσώπων που θα πρωταγωνιστήσουν μέσα στην υπόθεση έναντι των γεγονότων που θα λάβουν χώρα μέσα σε αυτήν.
Κι έπειτα απ'αυτόν τον πρόλογό μου, ήρθε η στιγμή να σας μιλήσω για τις δύο νουβέλες (κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Συρτάρι), οι οποίες είναι βασικές πρωταγωνίστριες του σημερινού μου περιεκτικού αφιερώματος. Οι τίτλοι αυτών ''Αγερατοθός'' & ''Θέρως Τήνος" και οι συγγραφείς τους Θανάσης Μάρκου και Μυρτώ Κατσουλάρη αντιστοίχως. Δύο νουβέλες που θα ''φέρουν'' το καλοκαίρι μέσα στο φθινόπωρο... Όχι, μη σας ακούγεται περίεργο αυτό που λέω. Εκτός από συγκεκριμένες θεματικές π.χ. περίοδος Χριστουγέννων, κλπ., δε θεωρώ ότι τα βιβλία πρέπει να έχουν μόνο μία συγκεκριμένη εποχή, η οποία ενδείκνυται ως η πιο ταιριαστή ώστε να διαβαστούν. Ας μην πέσουμε σε αυτό το λάθος. Τα βιβλία έχουν ως σκοπό τους να μας κάνουν να περνάμε όμορφα, να μας προβληματίζουν, να διευρύνουν τους πνευματικούς μας ορίζοντες, καθώς και να επιτρέπουν να ''ξεφύγουμε'' από τα όσα μας βαραίνουν σε καθημερινή βάση. Πάμε, λοιπόν, να τις ''γνωρίσουμε'' μαζί...
''Αγερατοθός"
Όλοι οι άνθρωποι γεννιόμαστε ελεύθεροι, κατά τον φιλόσοφο Ζαν Ζακ Ρουσσώ. Όμως παντού γύρω μας υπάρχουν αλυσίδες. Ένα νεαρό ζευγάρι βρίσκεται σε καλοκαιρινές διακοπές. Οι προβληματισμοί τους ως προς την ελευθερία, την ευτυχία και τις υποκειμενικές αισθήσεις που μπορούν να δημιουργήσουν, θα κυριαρχήσουν σε αυτόν τον τόπο, που είναι συνηθισμένος να ξημερώνει με ουρανό και να δύει με θάλασσα.
''Θέρως Τήνος"
Μια αγκαλιά εικόνες, συναισθήματα και μυρωδιές με φόντο έναν τόπο μαγικό. Μια ιστορία γεμάτη έρωτα, αγάπη, φιλία, διλήμματα, αέρα και αλάτι. Θέλω να τη μοιραστώ, να τη διαβάσεις, να αναγνωρίσεις κάτι από εσένα, στους πρωταγωνιστές αυτού του βιβλίου. Ακολούθησέ τους στο καλοκαιρινό τους ταξίδι, στις ομορφιές του νησιού τους. ∆έξου το κάλεσμά τους να το επισκεφθείς, για να τις ανακαλύψεις.
Τις δύο νουβέλες δεν τις ενώνουν μόνο το κοινό λογοτεχνικό είδος στο οποίο ανήκουν, καθώς και το γενικότερο καλοκαιρινό κλίμα που ''ντύνει'' επιμελώς τις ιστορίες τους εστιάζοντας σε προβληματισμούς γύρω από τον έρωτα, την αγάπη, τις σχέσεις και τη φιλία, μα και η λυρικότητα και αμεσότητα στην πένα αμφότερων των συγγραφέων που αποτυπώνουν πάνω στο χαρτί ιστορίες ευνόητες και ρεαλιστικές, απόλυτα δοσμένες στο σήμερα, που προ(σ)καλούν όποιον/α επιλέξει να τις διαβάσει να τοποθετήσει τον εαυτό του/της μέσα στην κάθε ιστορία και υπό το πρίσμα της μυθοπλασίας να σκεφτεί, να νιώσει ποικίλα συναισθήματα, ίσως να αναθεωρήσει, μα πάνω απ΄όλα να δείξει τη σθεναρή του/της αντίσταση κι αντίδραση σε ό,τι τον/την ενοχλεί. Δύο νουβέλες που με άφησαν αρκετά ικανοποιημένη και σας προτρέπω να αναζητήσετε κι εσείς με τη σειρά σας.
Καλή ανάγνωση.
Κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Συρτάρι.
Γνωρίζοντας τις νουβέλες ''Αγερατοθός'' & ''Θέρως Τήνος" (εκδ. Συρτάρι)
Reviewed by Dominica
on
Νοεμβρίου 16, 2024
Rating:
Δεν υπάρχουν σχόλια: