Συνέντευξη με τη συγγραφέα Εύα Καραφάνταλου


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

Σημερινή μου καλεσμένη στην στήλη των συνεντεύξεων η συγγραφέας Εύα Καραφάνταλου. Την ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο καί τις απαντήσεις της. Από τις εκδόσεις Κομνηνός κυκλοφορεί το παιδικό της βιβλίο με τίτλο ''Ο ιππότης που ανακάλυψε τα μελομακάρονα''. Της εύχομαι να είναι καλοτάξιδο. Για όσους/ες επιθυμούν να το διαβάσουν, μπορούν να το προμηθευτούν είτε από το επίσημο site του εκδοτικού, είτε από κάποιο βιβλιοπωλείο.

                                                     Για να δούμε τι μοιράστηκε μαζί μας...

ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Από τις εκδόσεις Κομνηνός κυκλοφορεί το παιδικό σας παραμύθι με τίτλο ''Ο ιππότης που ανακάλυψε τα μελομακάρονα''. Να είναι καλοτάξιδο. Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια γι’αυτό;

Ε.Κ. Ευχαριστώ πάρα πολύ για την φιλοξενία και την δυνατότητα που μου δίνετε να μιλήσω για το καινούργιο μου βιβλίο. Αυτή την φορά είναι ένα παιδικό Χριστουγεννιάτικο παραμύθι από τις Εκδόσεις Κομνηνός σε εικονογράφηση της Βιβής Ανδρονικίδου. Είναι μια διαφορετική ιστορία για τα Χριστούγεννα και πιο συγκεκριμένα για τα αγαπημένα μας μελομακάρονα. Είναι μια ιστορία την οποία θα μπορούσε κανείς να θεωρήσει αληθινή ότι με αυτό τον τρόπο δηλαδή εμφανιστήκαν τα μελομακάρονα πάνω στην γη. Κεντρικός ήρωας είναι ο ιππότης Μελομακάρονος ο οποίος κατάφερε να βρει την μυστική συνταγή.

ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Πώς αποφασίσατε να στραφείτε στη συγγραφή ενός παιδικού βιβλίου;

Ε.Κ. Ωραία ερώτηση. Δεν πίστευα ποτέ στην διάρκεια της ζωής μου ότι θα γινόμουν συγγραφέας το μόνο που ήθελα ήταν να γράψω την ιστορία του πρώτου μου βιβλίου και μετά είχα πει στον εαυτό μου ότι δεν θα έγραφα κάτι άλλο. Όμως έκανα λάθος. Η έμπνευση είναι κάτι πολύ περίεργο που όταν έρχεται είναι δύσκολο να της αντισταθείς. Όταν μια ιδέα τριβελίζει το μυαλό σου το μόνο που θέλεις είναι να την δημιουργήσεις σε χαρτί. Όταν άρχισα να γράφω τον ιππότη το μόνο που σκεφτόμουν ήταν να δημιουργήσω κάτι το όποιο θα διάβαζα εγώ πρώτη στο παιδί μου και θα προσέφερε χαρά στα παιδιά ήθελα να έχει ωραίες εικόνες, αγάπη και τα παιδιά να ταξιδεύουν στον όμορφο κόσμο των ονείρων με γενναίους ιππότες ,πριγκίπισσες και πρίγκιπες.

ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Ποια η πηγή έμπνευσης της ιστορίας του βιβλίου σας; Πόσος χρόνος χρειάστηκε για να ολοκληρώσετε την συγγραφή του;

Ε.Κ. Το παραμύθι ολοκληρώθηκε πολύ γρήγορα περίπου σε μια εβδομάδα. Η έμπνευση μου ήταν η παιδική μου ηλικία. Και εγώ μεγάλωσα με αυτά τα παραμύθια που μου διάβαζε η μαμά μου κάθε βραδύ. Πάντα ονειρευόμουν να γίνω ιππότης όταν ήμουν μικρή μετά μετουσιώθηκε στο να γίνω πράκτορας του FBI. Δεν έγινα τίποτα από τα δυο γι’αυτό αποφάσισα να γράψω μια ιστορία που θα αποκαθιστούσε αυτή την αδικία δεν υπήρχε κανένα παραμύθι που να αναφέρει έναν ιππότη κορίτσι και έτσι το δημιούργησα εγώ στο δικό μου παραμύθι υπάρχει και η ιππότης Μελέα.

ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Τί θα επιθυμούσατε να “κοινωνήσετε’’ στα μικρά παιδιά μέσα από την ιστορία του βιβλίου σας;

Ε.Κ. Να διατηρήσω την μαγεία των γενναίων ιπποτών και των καλών ανθρώπων. Σε κάθε
παρουσίαση που θα πάω, σε κάθε σχολείο που θα επισκεφτώ θα χρήζω όλα τα παιδάκια ιππότες της Μελοχώρας είναι η Χώρα όπου διαδραματίζεται το παραμύθι και θα τους δίνω και τον τίτλο του ιππότη. Θα έχουν ως αποστολή να προστατεύουν την φύση, τα ζώα και κάθε πλάσμα πάνω σε αυτή την γη. Αυτό είναι και το μήνυμα που θα ήθελα να λαμβάνουν τα παιδιά από το βιβλίο μου.

ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Ποια τα οφέλη της ανάγνωσης βιβλίων από μικρή ηλικία; 

Ε.Κ. Είναι πάρα πολλά τα οφέλη στο να διαβάζουν παραμύθια τα παιδιά. Αρχικά πιστεύω ότι οι γονείς και τα παιδιά με την διαδικασία του να διαβάζουν μαζί ένα παραμύθι αναπτύσσουν έναν έντονο συναισθηματικό δεσμό και περνάνε ποιοτικό χρόνο μαζί. Επιπλέον αναπτύσσεται η φαντασία και η ενσυναίσθησή τους. Μέσα από τα παραμύθια αναπτύσσουν το λεξιλόγιο τους. Τα παραμύθια αποτελούν σημαντική πηγή γνώσεων. Και πάνω από όλα με τα παραμύθια παραμένουν παιδιά με τους σύγχρονους υπερήρωες, τους ιππότες, τους δράκους, τους πρίγκιπες και τις πριγκίπισσες.

ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Πώς ένα παραμύθι δύναται να αναπτύξει την κριτική ικανότητα και σκέψη των παιδιών;

Ε.Κ. Η κριτική ικανότητα και σκέψη είναι πολύ δυσεύρετη στα νέα παιδιά μιας και το σύστημα
παιδείας ευνοεί την παπαγαλία. Πόσο ωραίο θα ήταν αν μπορούσαμε να την δημιουργήσουμε από μικρή ηλικία! Η αλήθεια είναι ότι δεν το γνώριζα πως μπορεί να γίνει, έτσι συμβουλευτικά μια φίλη ειδικό και μου έδωσε κάποιες όμορφες προτάσεις. Ενθάρρυνση των παιδιών να κάνουν ερωτήσεις, οι ερωτήσεις ενεργοποιούν την περιέργεια των παιδιών. Αφού έχουν διαβάσει μια ιστορία ζητήστε τους να αφηγηθούν μια δικιά τους ιστορία με το θέμα του παραμυθιού.

ΕΡΩΤΗΣΗ 7: Είναι, τελικά, τα παιδιά οι πιο αυστηροί κριτές και το πιο απαιτητικό κοινό;

Ε.Κ. Αυτό είναι βέβαιο, τα παιδιά και αυτό είναι το φυσιολογικό δεν μπορούν να υποκριθούν,
ούτε να κάτσουν να σε ακούσουν αν δεν τους ενδιαφέρει αυτό που τους λες. Θέλουν να ζούνε αυτό που τους διαβάζεις, κάνουν ερωτήσεις τόσο όμορφες, που πρέπει να επινοήσεις μια άλλη ιστορία για να απαντήσεις στην ερώτηση τους ,συνδέουν πράγματα χωρίς να υπάρχει καμία σύνδεση μεταξύ τους και εσύ καλείσαι να συνεχίσεις να δημιουργείς μια μαγική εικόνα. Τα παιδιά έχουν το χάρισμα της ειλικρίνειας και της αθωότητας και αυτό είναι η μεγαλύτερη πρόκληση.

ΕΡΩΤΗΣΗ 8: Τέλος, τί θα συμβουλεύατε τους νέους συγγραφείς που επιθυμούν να γράψουν βιβλία για παιδιά;

Ε.Κ. Όταν σκέφτηκα πρώτη φορά να γράψω παιδικό παραμύθι, έδιωξα αμέσως την σκέψη θεωρώντας ότι ο χώρος στην Ελλάδα για το συγκεκριμένο είδος είναι πολύ περιορισμένος μιας και υπάρχουν πολλές ιστορίες ήδη και πολλοί συγγραφείς που γράφουν παιδικά βιβλία. Όμως αυτό που τελικά κατάλαβα είναι ότι μια όμορφη ιστορία που είναι αγκαλιασμένη από αγάπη, πάντα βρίσκει τον χώρο να υπάρχει, πάντα κάποιος θα επενδύσει σε αυτή ακόμα και αν υπάρξουν πολλές απογοητεύσεις και πολλές αρνητικές απαντήσεις. Η φαντασία των παιδιών είναι αστείρευτη γι’αυτό και εμείς οι μεγάλοι πρέπει να συνεχίσουμε να γραφούμε για να την συναγωνιζόμαστε.

Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας και τις απαντήσεις σας.

Με εκτίμηση, Κυριακή Γανίτη από το blog Dominica Amat


Συνέντευξη με τη συγγραφέα Εύα Καραφάνταλου Συνέντευξη με τη συγγραφέα Εύα Καραφάνταλου Reviewed by Dominica on Δεκεμβρίου 06, 2024 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.