«Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τις επιπτώσεις των πράξεών μας στο περιβάλλον. Τα παιδιά μαθαίνουν κυρίως από το παράδειγμα των ενηλίκων. Εάν οι ενήλικες υιοθετήσουν φιλικές προς το περιβάλλον συνήθειες, τα παιδιά θα τις ακολουθήσουν. Η συμμετοχή σε εθελοντικές δράσεις, όπως ο καθαρισμός παραλιών ή η δενδροφύτευση, ενισχύει την αίσθηση της συλλογικής ευθύνης. Τα παιδιά μπορούν να εφαρμόσουν απλές καθημερινές πράξεις, όπως η ανακύκλωση, η εξοικονόμηση νερού και η μείωση της χρήσης πλαστικών. Με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργήσουμε μια κοινωνία που θα σέβεται και θα προστατεύει το περιβάλλον, για να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τις επόμενες γενιές.
» Αν αγαπάμε το περιβάλλον και το δείχνουμε με απλές , καθημερινές πράξεις εφαρμόζοντας το τρίπτυχο «Μείωση – Επαναχρησιμοποίηση – Ανακύκλωση», αν εξοικονομούμε νερό και ενέργεια, αν συμμετέχουμε σε εθελοντικές, περιβαλλοντικές δράσεις , αν ερχόμαστε συχνά σε επαφή με τη φύση και αναγνωρίζουμε ότι αποτελούμε κομμάτι της, τότε τα παιδιά θα ακολουθήσουν το παράδειγμά μας και η περιβαλλοντική συνείδηση θα γίνει τρόπος ζωής και κτήμα τους.»
Είναι λοιπόν ζωτικής σημασίας να καλλιεργήσουμε από νωρίς την ευαισθησία και την αγάπη για τον πλανήτη μας, καθώς όπως χαρακτηριστικά συμπληρώνει η Χριστίνα Κασιντή «Η λογοτεχνία μπορεί να συμβάλει στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των παιδιών. Διαβάζοντας ένα βιβλίο με οικολογικό θέμα, όπως τις Περιπέτειες μιας σακούλας, τα παιδιά ακολουθούν τους ήρωες, αντλούν γνώσεις με ελκυστικό και διασκεδαστικό τρόπο, προβληματίζονται και εν τέλει μαθαίνουν πώς να προστατεύσουν τη Γη. Έχω συμμετάσχει σε πολλές σχολικές δράσεις, αλλά και σε δράσεις οργανωμένες από περιβαλλοντικούς συλλόγους. Όλες τις θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικές, αλλά εκείνες που ξεχωρίζω είναι η συμμετοχή μου στο πρόγραμμα «Με τα Βιβλία σε Ρόδες στη Βόρεια Εύβοια» στις 13/3/23, αλλά και η απίθανη δράση που υλοποίησα στο Meet Market στην Τεχνόπολη, προσκεκλημένη από την Ελληνική Περιβαλλοντική Οργάνωση Greek Eco Project, στις 16/10/22.»
Δεν υπάρχουν σχόλια: